Ζητείται γαμπρός/νύφη από…σόι

Ζητείται γαμπρός/νύφη από…σόι

Είναι η γατούλα σας εκτροφής;


Κατʼ αρχήν, αν έχετε στο μυαλό σας να ζευγαρώσετε τη γάτα σας, θα πρέπει να αγοράσετε ένα ζώο που να πληροί τις προδιαγραφές

Δεν είναι όλες οι γατούλες που ανήκουν σε κάποια φυλή ιδανικές για αναπαραγωγή. Για αυτό το λόγο, οι εκτροφείς ξεχωρίζουν ποια γατάκια από κάθε γέννα είναι pet, ποια breed, και ποια show quality. Τα πρώτα γατάκια δίνονται με την προϋπόθεση να στειρωθούν, και συνήθως σε ελαφρώς χαμηλότερη τιμή από ότι τα breed ή show. Οι λόγοι ποικίλλουν: μπορεί το γατάκι να έχει κάποιο αισθητικό «ψεγάδι», που φυσικά δεν το κάνει κατώτερο από τα αδελφάκια του ή λιγότερο όμορφο, αλλά το αποκλείει από την αναπαραγωγή, ώστε να μην επηρεάσει το πρότυπο της φυλής, μεταφέροντας το «λάθος» χαρακτηριστικό του στους απογόνους του. Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι ένα γατάκι ιερής Βιρμανίας με ένα «λεκέ» στο λευκό του καλτσάκι, ή ένα γατάκι Σιάμ με ελαφρώς αλλήθωρα μάτια. Πολλές φορές όμως, το γατάκι δεν επιτρέπεται να εκτραφεί για λόγους υγείας. Μπορεί να είναι ελλιποβαρής, να μεταφέρει γονίδιο κληρονομικά μεταδιδόμενης ασθένειας, ή η σωματοδομή του να μην του επιτρέπει να γεννήσει με ασφάλεια, αν είναι θηλυκό. Μια φυλή με αρκετά προβλήματα στις γέννες είναι η περσική, καθώς ένα μικρόσωμο θηλυκό πολλές φορές δε μπορεί να γεννήσει τα μικρά του λόγω κεφαλιού. Εννοείται ότι η γατούλα θα πρέπει να έχει όλα της τα πιστοποιητικά καθαροαιμίας και να έχετε τα χαρτιά ηλεκτρονικής της σήμανσης. Σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις, αν το γατάκι σας σας δόθηκε ως γατούλα συντροφιάς, και δεν είναι ήδη στειρωμένο, δεν θα πρέπει να το αναπαράγετε.

Έχει κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις;

Ένα ζευγάρι αναπαραγωγής, εκτός του ότι πρέπει να απαρτίζεται από γάτες της ίδιας φυλής, πρέπει να είναι υγιές και καλοζωισμένο. Υπάρχουν ασθένειες από τις οποίες οι γάτες προστατεύονται με εμβόλια, κάποιες που μπορούν να ανιχνευθούν με τεστ και να χορηγηθεί εμβόλιο στη γάτα που την καλύπτει σε κάποιο ποσοστό, και κάποιες που μεταδίδονται κληρονομικά. Η γάτα σας πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένη, και να έχουν γίνει οι επαναληπτικοί εμβολιασμοί της. Πρέπει επίσης να είναι αποπαρασιτωμένη από ενδοπαράσιτα και εξωπαράσιτα, και μάλιστα αν έχετε θηλυκή γατούλα, πρέπει να έχει γίνει εσωτερική αποπαρασίτωση πριν το ζευγάρωμα. Επιβάλλεται να έχει γίνει μια γενική εξέταση αίματος, τεστ για λευχαιμία, λοιμώδη περιτονίτιδα και ο αντίστοιχος εμβολιασμός. Έπειτα, υπάρχουν ασθένειες που ταλανίζουν τις γάτες ράτσας, καθώς το γενετικό υλικό τους είναι περιορισμένο λόγω επιλεκτικής εκτροφής και ενδογαμίας, με αποτέλεσμα πολλές κληρονομικές παθήσεις να ανακυκλώνονται. Τέτοιες ασθένειες είναι η PKD, που προσβάλλει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού των περσικών γατών, η HCM και η GSD IV. Κάποιες από αυτές τις ασθένειες μπορούν να εντοπιστούν με τεστ DNA στους γονείς, όπως η PKD, οπότε αν έχετε πάρει γατάκι του οποίου οι γονείς έχουν ελεγχθεί και έχουν βγει αρνητικοί σε PKD, δε γίνεται να τη φέρει ούτε το γατάκι σας. Αν δε γνωρίζετε τους γονείς του, θα πρέπει να κάνετε ο ίδιος τις κατάλληλες εξετάσεις. Το ίδιο ισχύει και για τις εξετάσεις για HCM και GSD IV, που μπορούν να γίνουν μετά από κάποια ηλικία, συνήθως κοντά στο έτος. Έχετε υπόψη σας ότι δεν πρόκειται για ασθένειες που εμφανίζονται αραιά στον πληθυσμό. Είναι πολύ διαδεδομένες, μη αναστρέψιμες, και οι γατούλες που είναι έστω φορείς, πρέπει να στειρωθούν, ακόμα κι αν δε νοσούν, γιατί αν είναι και το ζευγάρι τους φορέας, τα γατάκια τους θα ασθενήσουν. Τέλος, αν η γατούλα σας είναι λευκή ή τα μικρά που θα φέρει στον κόσμο είναι λευκά, ιδίως με γαλάζια μάτια, θα πρέπει να εξεταστεί με ειδικό τεστ η ακοή τους, γιατί η κώφωση πολλές φορές συνδέεται με το λευκό χρώμα τριχώματος.
Υπολογίστε το κόστος των εξετάσεων, και έχετε κατά νου ότι υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί να καταφύγετε σε κάποιο εργαστήριο του εξωτερικού για να εξετάσει τα δείγματα.

Έχετε το χρόνο, το χώρο και τη διάθεση;

Μία γατούλα μπορεί να «αφυπνιστεί» σεξουαλικά αρκετά νωρίς, αυτό δε σημαίνει όμως ότι μπορεί και να ζευγαρώσει. Συνήθως οι γάτες έχουν τον πρώτο τους οίστρο στους έξι με οκτώ μήνες, ενώ ασφαλές είναι να ζευγαρώσουν μετά τον πρώτο τους χρόνο. Κάποιες φυλές, όπως οι Σιάμ, ωριμάζουν ακόμα νωρίτερα, περίπου στους τέσσερις μήνες. Οι θηλυκές καλούν τα αρσενικά με φωνές για αρκετές μέρες, συνήθως δεν τρώνε αρκετά, και κάποιες εμφανίζουν σημάδια αναίτιας επιθετικότητας. Οι αρσενικοί νιαουρίζουν επίμονα και «μαρκάρουν» στρατηγικές θέσεις στο χώρο τους ώστε να μυρίζει η θηλυκή γάτα τις ορμόνες τους. Ψεκάζουν δηλαδή με ένα μείγμα ούρων και σπέρματος γωνίες του σπιτιού, έπιπλα, και γενικά οτιδήποτε φαίνεται πιθανός στόχος που θα προσελκύσει μια θηλυκή γάτα. Η μυρωδιά κάνει πολλές μέρες να φύγει, αφού ο σκοπός της είναι να την εντοπίσουν θηλυκά σε αρκετά μεγάλη ακτίνα στην ύπαιθρο. Συμπεριφορά μαρκαρίσματος μπορεί να εμφανίσει και θηλυκή γάτα, που ίσως χρησιμοποιήσει ούρα ή κόπρανα για να μαρκάρει την περιοχή της. Ένας αρσενικός που επιζητά θηλυκή για αρκετό καιρό μπορεί να εμφανίσει σημάδια μελαγχολίας, να αδυνατίσει, να εμφανίσει τάσεις φυγής (υπάρχουν γάτοι που πήδηξαν ακόμα κι από τον πέμπτο όροφο για να ζευγαρώσουν) ή να γίνει αρκετά επιθετικός. Η θηλυκή γάτα που έχει αρκετούς οίστρους και δε ζευγαρώνει ή στειρώνεται μπορεί να αναπτύξει πυομήτρα και να χρειαστεί επέμβαση, να γίνει επιθετική προς τα άλλα ζώα και τους ανθρώπους και να εμφανίσει κυριαρχική συμπεριφορά. Είστε διατεθειμένος να κάνετε υπομονή στους οίστρους της θηλυκής, εσείς και η οικογένειά σας; Μια θηλυκή γάτα δεν επιτρέπεται να ζευγαρώνει πάνω από τρεις φορές σε περίοδο δεκατεσσάρων μηνών, για το καλό της δικής της υγείας και των μικρών της. Αντέχετε τη μυρωδιά ενός αρσενικού που ψεκάζει τα έπιπλα και τις γωνίες του σπιτιού σας και νιαουρίζει επίμονα τα βράδια;

Αν όλα πάνε καλά και βρείτε γατούλα άλλου φύλου που πληροί τις προδιαγραφές, επιχειρείτε το ζευγάρωμα. Το ζευγάρωμα των γατών δεν είναι ρομαντικό, όπως το φαντάζεστε. Για την ακρίβεια είναι αρκετά επίπονο, ειδικά για τη θηλυκή γάτα. Γιʼ αυτό το λόγο, ίσως να μην δεχτεί τον αρσενικό, ή ακόμα και να τον τραυματίσει. Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, καθώς το ένα από τα δύο ζώα έχει να αντιμετωπίσει από τη μια έναν ξένο χώρο και ένα ξένο ζώο, κι από την άλλη τις ορμόνες που το καλούν να ζευγαρώσει. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε αρκετούς παρτενέρ, ή ακόμα και να μη δεχτεί κανέναν τους η θηλυκή. Υπάρχει περίπτωση ένας άπειρος αρσενικός να μη μπορέσει να ζευγαρώσει τη θηλυκή, ή να τη ζευγαρώσει και λόγω του νεαρού της ηλικίας του να μην τη γονιμοποιήσει. Πολλοί εκτροφείς επιλέγουν να κρατούν τη θηλυκή γάτα σε ένα χώρο με μικρό άνοιγμα, μέχρι να συνηθιστεί με τον αρσενικό, χωρίς να κινδυνεύει να τραυματιστεί κάποιος από τους δύο. Οπλιστείτε λοιπόν με υπομονή και έχετε υπόψη σας ότι μπορεί τελικά και να μην ευοδωθεί η προσπάθεια.

Έχετε απορίες σχετικά με τα χρώματα των μικρών που θα προκύψουν ή θέλετε να μάθετε τι χρώμα αρσενικό πρέπει να διαλέξετε για να έχετε συγκεκριμένο χρώμα μικρών; Θα πρέπει να μελετήσετε το γενεαλογικό δέντρο της γάτας σας, και να εντοπίσετε τι χρωματικούς συνδυασμούς «κουβαλά», όπως και η γάτα που θα τη ζευγαρώσετε. Κάποια χρώματα είναι πιο εύκολο και πιθανό να εμφανιστούν, κάποια άλλα απαιτούν την ύπαρξη χρωμοσώματος που περιέχει το συγκεκριμένο χρώμα και από τους δύο γονείς. Οπότε θα πρέπει να ανατρέξετε σε κάποιες βασικές αρχές γενετικής αν σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο θέμα.

Αν με το καλό μείνει έγκυος η γατούλα σας, θα πρέπει να υπολογίσετε ότι η γέννα της μπορεί να πέσει τον καιρό που άλλες υποχρεώσεις σας πιέζουν, ή πολύ απλά να πρέπει να αναβάλλετε τις διακοπές σας. Το ίδιο ισχύει και για κάποια πιθανή επιπλοκή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τέλος, θα πρέπει αν έχετε θηλυκή γατούλα να της φτιάξετε ένα δικό της χώρο ώστε να έχει εκεί τη φωλιά της και να μην μπορεί κανένας να την ταράξει, ή κάποιος αρσενικός να απειλήσει τα γατάκια της και την ίδια.

Διαθέτετε τα χρήματα;

Η εκτροφή είναι μια ασχολία με πολλές δαπάνες. Εκτός από τα έξοδα αγοράς και συντήρησης μιας γάτας φυλής, τα χρήματα που απαιτεί η περίθαλψη της θηλυκής γάτας, οι τροφές των μικρών, τα εμβόλια, οι αποπαρασιτώσεις τους και τα χαρτιά τους συμπληρώνουν ένα διόλου αμελητέο ποσό. Υπολογίστε ότι η γατούλα σας θα πρέπει να τρέφεται με καλής ποιότητας τροφή για μικρά γατάκια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που είχατε ίσως συνηθίσει. Θα χρειαστεί επίσης κάποιες βιταμίνες ως συμπλήρωμα, ίσως και ασβέστιο. Οι τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο για ψηλάφιση και υπέρηχο θα σας βεβαιώσουν ότι όλα πάνε καλά, και θα σας δώσουν έναν πιθανό αριθμό μικρών για να ξέρετε τι να περιμένετε. Αν όλα πάνε κατʼ ευχήν, η γατούλα σας σε περίπου δυο μήνες θα φέρει στον κόσμο τα μικρά της. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που χρειάζεται καισαρική, και συνήθως η γάτα στειρώνεται ταυτόχρονα. Θα πρέπει να είστε έτοιμοι και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς δεν πρόκειται για επέμβαση ρουτίνας, και το κόστος είναι ανάλογο. Κάποιες γατούλες αρνούνται να θηλάσουν τα μικρά τους, ή γίνονται επιθετικές μαζί τους. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αναλάβετε εσείς το τάισμα τους ανά δίωρο, να τα κρατάτε σε θερμοκρασία σώματος της μαμάς τους, και να φροντίζετε για την αφόδευση τους, καθώς τα νεογέννητα γατάκια δεν έχουν έλεγχο του σφιγκτήρα. Πολλές φορές βέβαια ακόμα κι αν κανείς τα κάνει όλα σωστά, τα γατάκια δεν επιβιώνουν χωρίς μητρικό γάλα.

Αν τα γατάκια και η μαμά είναι υγιείς, ετοιμαστείτε να συντηρήσετε τη γατοοικογένεια για το επόμενο τρίμηνο. Τροφή για τα γατάκια, που μπορεί να κυμαίνονται από δύο έως επτά στον αριθμό, για τη μαμά τους, η ανάλογη ποσότητα άμμου για τις ανάγκες τους, οι αποπαρασιτώσεις τους εσωτερικά και εξωτερικά, οι επισκέψεις τους στον κτηνίατρο, ο εμβολιασμός τους σε τρεις δόσεις, η έκδοση των πιστοποιητικών τους, και αν το επιθυμείτε, η ηλεκτρονική τους σήμανση, έχουν μεγάλο κόστος, ειδικά αν τα υπολογίσετε επί τον αριθμό των μικρών σας. Και όλα αυτά βέβαια σε περίπτωση που όλα σας τα γατάκια και η μαμά τους είναι υγιή, σε διαφορετική περίπτωση απαιτείται η ανάλογη ιατρική περίθαλψη.

Φυσικά σε αυτές τις πρώτες εβδομάδες τις ζωής τους, εκτός από την υγεία τους, είστε υπεύθυνος και για τη σωστή κοινωνικοποίησή τους, καθώς θα πρέπει τα γατάκια να μάθουν να δέχονται το ανθρώπινο χάδι, να μην τρομάζουν από τους θορύβους ενός σπιτικού, και να μάθουν να συμβιώνουν ίσως με άλλα ζωάκια. Κάτι που μας φέρνει ξανά στην προηγούμενη ερώτηση, έχετε το χρόνο και τη διάθεση για αυτό;

Υπάρχουν οικογένειες για να υιοθετήσουν τα μικρά σας;

Δώδεκα εβδομάδες μετά τη γέννησή τους, τα μικρά σας θα είναι έτοιμα να μετακομίσουν με την παντοτινή τους οικογένεια. Υπάρχουν άνθρωποι που θα νοιαστούν για τα μικρά σας όπως εσείς όλο αυτό τον καιρό; Πολλοί σε μια γατούλα ράτσας βλέπουν ένα χρυσωρυχείο, βάζοντάς τη να ζευγαρώνει συνεχώς χωρίς εξετάσεις και σωστή φροντίδα, και πουλώντας τα γατάκια της. Άλλοι θεωρούν ότι μια γάτα ράτσας τους προσδίδει κύρος, όπως το νέο τους πανάκριβο αυτοκίνητο, και δε θα διστάσουν να την πετάξουν στο δρόμο όταν τη βαρεθούν, ή περάσει η μόδα. Κάποιοι δεν έχουν ιδέα τι συνεπάγεται η απόκτηση μιας φυλής με ιδιαιτερότητες, όπως η περσική, που απαιτεί τακτικό βούρτσισμα, καθάρισμα ματιών και μύτης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και να καταλήξει στη γυάλα ενός pet shop ή ακόμα χειρότερα, στο δρόμο. Θλιβερό θέαμα τα τελευταία χρόνια στους δρόμους της χώρας μας είναι να βλέπουμε ανάμεσα στα δεκάδες αδέσποτα γατάκια και πολλά γατάκια ράτσας. Υπάρχουν άνθρωποι που ενθουσιάζονται με τις φωτογραφίες γατών φυλής χωρίς να γνωρίζουν το χαρακτήρα τους, και ανακαλύπτουν ότι δε μπορούν να συμβιώσουν μαζί με το γατάκι τους επειδή είναι πολύ ζωηρό/απαιτητικό/ήσυχο, κτλ. Τέλος, υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι ενημερωμένοι σωστά και θα αφήσουν το γατάκι σας στη γειτονιά για να «χαρεί τον έρωτά του» μόλις του έρθει οίστρο ή το πολύ πολύ να βρουν κάποιο γατάκι ίδιας φυλής για να το ζευγαρώσουν, χωρίς να έχουν κάνει τις εξετάσεις που πρέπει. Είστε σίγουρος ότι θα το νοιαστούν όπως νοιαστήκατε εσείς για τους γονείς του; Αυτή την τύχη θέλετε να έχει το γατάκι που με τόση αγάπη αναθρέψατε;
Σκεφτείτε επίσης το ενδεχόμενο κάποια γατάκια να μη σας τα ζητήσει κανείς. Έχετε τη δυνατότητα να τα κρατήσετε; Διαθέτετε το χώρο και τα χρήματα για να τους προσφέρετε ό,τι χρειάζεται ένα υγιές κατοικίδιο; Έχετε τη δυνατότητα να πάρετε πίσω ένα ενήλικο ζωάκι που έχετε δώσει αν το κακομεταχειρίζονται, ή αν πολύ απλά δε μπορεί πια να το κρατήσει οι οικογένειά του;

Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει λόγος που προτρέπονται συνήθως οι ενδιαφερόμενοι για εύρεση συντρόφου για τη γατούλα τους να τη στειρώσουν. Αν από την άλλη διαβάζοντας όλα τα παραπάνω νιώθετε ότι είστε έτοιμος να κάνετε αυτό το βήμα, φροντίστε να το κάνετε σωστά και υπεύθυνα, με αγάπη για τη γατούλα σας και τα μικρά της.

Πηγή: moukelis