Υγεία της γάτας

Υγεία της γάτας

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για τις γάτες, όπως ακριβώς και για τους ανθρώπους.

Φροντίστε, λοιπόν, να βλέπει την αγαπημένη σας φίλη τακτικά ο κτηνίατρος, αλλά μάθετε και να παρατηρείτε για να διαπιστώσετε αν πονάει ή έχει σημάδια αρρώστιας. Επίσης, σκεφτείτε καλά προτού αποφασίσετε αν θα στειρώσετε τη γάτα σας ή αν θα αποκτήσετε μωρά γατάκια.

Μάθετε να διαβάζετε σημάδια που μπορεί να δηλώνουν ότι η γάτα σας έχει κάποιο πρόβλημα. Αν κάτι στις συνήθειές της αλλάξει, τότε μπορεί να είναι σημάδι κάποιας ασθένειας.

Τροφή και νερό

Πρέπει να προσέχετε αν έχει μειωθεί αισθητά η όρεξή της, αν ζητάει περισσότερο φαγητό, αν υπάρχουν αυξομειώσεις στο βάρος της και αν πίνει πάρα πολύ νερό.

Αναπνοή

Η αναπνοή της γάτας φυσιολογικά δεν ακούγεται, γι’αυτό και όταν παρατηρήσετε το αντίθετο, κάτι συμβαίνει. Σε περίπτωση κάποιας σοβαρής ασθένειας το στόμα του ζώου παραμένει ανοιχτό.

Αποχρωματισμός χειλιών και ούλων

Αν δείτε ότι  το φυσιολογικό ροζ χρώμα των χειλιών και των ούλων έχει αλλάξει, ίσως πρόκειται για κάτι όπως:

  • Αναιμία
  • Πυρετός
  • Μόλυνση
  • FIP
  • Δηλητηρίαση

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να προκληθεί από εμετό, διάρροια, υπερβολική ούρηση. Κάντε ένα τεστ τραβώντας το δέρμα της γάτας σας στην περιοχή του σβέρκου. Σε φυσιολογικές συνθήκες θα πρέπει να επανέλθει αμέσως, αν όχι, η αφυδάτωση είναι προχωρημένη.

Νωθρότητα

Η γάτα θα πρέπει να είναι ξύπνια 8 με 10 ώρες την ημέρα. Αν έχει αυξημένη νωθρότητα και δεν είναι κινητική, όπως συνήθως, τότε υπάρχει πρόβλημα. Αν διακρίνετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω σημάδια στη γατούλα σας ενημερώστε τον κτηνίατρό σας και αυτός θα σας καθοδηγήσει.

Πηγή: Εφημερίδα ( ΤΑ ΝΕΑ) του περιοδικού ( Εγώ και η γάτα μου ). Ένα άρθρο του Λαζάρου Καρανάσιου – κτηνίατρος-.