Χτύπημα από τροχοφόρο

Χτύπημα από τροχοφόρο

Εάν το ζωάκι μας χτυπηθεί από τροχοφόρο, θα πρέπει να του προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες και αμέσως να το μεταφέρουμε στο κοντινότερο κτηνιατρικό κέντρο.

Ένα ζώο που είναι σε κατάκλιση, δηλαδή που έχει πέσει στο οδόστρωμα και δε μπορεί να σηκωθεί, πρώτο μας μέλημα είναι να φέρουμε το κεφάλι και τον αυχένα σε μια άνετη θέση.

Εάν μπορούμε να βρούμε μια σταθερή επιφάνεια (π.χ. ένα φαρδύ κομμάτι ξύλου), ξαπλώνουμε το ζώο πάνω σε αυτό και ενδεχομένως χρησιμοποιούμε και αυτοκόλλητη ταινία ώστε να το ακινητοποιήσουμε στη σωστή θέση, αλλιώς το τοποθετούμε προσεκτικά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου μας προσέχοντας διαρκώς τη θέση του κεφαλιού και του αυχένα.

Ειδικά στις γάτες, πάντως, καλό είναι να αποφεύγουμε την ακινητοποίηση και τη βίαιη συγκράτηση, ώστε να αποφύγουμε τις αντιδράσεις του ζώου που μπορεί να εντείνουν το πρόβλημα. Ζώα τα οποία είναι δυσπνοικά λόγω ατυχήματος, δηλαδή που δυσκολεύονται να αναπνεύσουν λόγω προβλήματος στους πνεύμονες, τα τοποθετούμε σε στερνική κατάκλιση, δηλαδή τα ξαπλώνουμε σε άνετη θέση με το στέρνο μπροστά, έτσι ώστε οι πνεύμονες να αερίζονται καλύτερα.

Πηγή: Εφημερίδα ( Pet News ) ένα άρθρο του κτηνιάτρου Δ. Κυριαζοπούλου.