Χρησιμοποιήστε τη σωστή αμπούλα–μη δηλητηριάζετε τη γάτα σας

Χρησιμοποιήστε τη σωστή αμπούλα–μη δηλητηριάζετε τη γάτα σας

Ο οργανισμός κτηνιατρικών φαρμάκων (VMD) του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε πρόσφατα συμβουλές για την πρόληψη της τοξίκωσης των γατιών από την φαρμακευτική ουσία περμεθρίνη.

Αυτό συνέβη λίγες μόνο μέρες μετά την ανακοίνωση ενός εκ των μεγαλυτέρων οργανισμών παροχής κτηνιατρικής φροντίδας της ίδιας χώρας, του PDSA, να αλλάξει το καθεστώς πώλησης των προϊόντων που περιέχουν περμεθρίνη και να γίνουν αυστηρώς συνταγογραφούμενα. Ήδη ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές προϊόντων για ζώα, η εταιρεία BobMartin, απέσυρε από τα petshop και άλλα σημεία πώλησης τέτοια προϊόντα, η πώληση των οποίων θα γίνεται μόνο από κτηνιάτρους.

Μια μεγάλη κατηγορία εξωπαρασιτοκτόνων χημικών ενώσεων είναι οι πυρεθρίνες και τα πυρεθροειδή. Οι φυσικές πυρεθρίνες προκύπτουν από την επεξεργασία του φυτού Chrysanthemum cinerariaefolium και συγγενών ειδών. Τα πυρεθροειδή είναι συνθετικές πυρεθρίνες που κατασκευάζονται για να έχουν ισχυρότερη δράση και διάρκεια. Αποτελούν μία μεγάλη οικογένεια χημικών ενέσεων με κύριους αντιπροσώπους της τη δελταμεθρίνη, την περμεθρίνη, τετραμεθρίνη, ρεσμεθρίνη, και τραλομεθρίνη.

Οι χημικές αυτές ενώσεις υπάρχουν σε μία μεγάλη γκάμα προϊόντων για την αντιμετώπιση των εξωπαρασίτων (συνήθως ψύλλοι και κρότωνες (τσιμπούρια)) στα ζώα. Μερικές συχνές φαρμακοτεχνικές μορφές που απαντούν είναι τα σαμπουάν, τα κολλάρα, οι ωτικές σταγόνες, τα σπρέι, οι αμπούλες για ενστάλαξη στο δέρμα (spot-on). Η ανεξέλεγκτη πώλησή τους επιδεινούμενη από τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου φαίνεται ότι οδηγεί πολλές γάτες να υφίστανται της συνέπειες της δηλητηρίασης. Οι κτηνίατροι του PDSA αναφέρουν ότι βλέπουν περίπου 20 περιστατικά το μήνα ενώ πιστεύεται ότι αυτό το νούμερο είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου αφού πολλά περιστατικά δεν καταγράφονται.

Οι γάτες σε σχέση με άλλα είδη ζώων είναι πιο ευαίσθητες σ’ αυτές τις ενώσεις για την εμφάνιση τοξίκωσης. Πολλά προϊόντα που τις περιέχουν δεν απαιτούν κτηνιατρική συνταγή ή ακόμα και αν απαιτείται πωλούνται παρανόμως από ανειδίκευτο προσωπικό διαφόρων καταστημάτων χωρίς σωστή ενημέρωση του καταναλωτή. Αυτό έχει σαν συνέπεια την κατάχρηση τους και την επιπόλαια χορήγησή τους στη γάτα.

Η περμεθρίνη απαντάται σε πάρα πολλά προϊόντα που προορίζονται για χρήση στο σκύλο. Στη γάτα η περμεθρίνη είναι τοξική λόγω του διαφορετικού μεταβολισμού της στον οργανισμό του ζώου και η χρήση σκευασμάτων που την περιέχουν καθώς και σκευασμάτων που περιέχουν άλλα πυρεθροειδή δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στο ζωικό αυτό είδος. Στις περισσότερες περιπτώσεις η απαγόρευση χρήσης στη γάτα αναγράφεται ξεκάθαρα πάνω στη συσκευασία.

Η πράξη αποδεικνύει ότι τα περιστατικά εσφαλμένης χρήσης και δηλητηρίασης της γάτας δεν είναι λίγα.

Ο συγγραφέας του παρόντος κειμένου έχει παρατηρήσει ότι τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται στις γάτες όταν:

  • Οι ιδιοκτήτες προμηθεύονται σκευάσματα για το σκύλο τους και θεωρούν σωστό να βάλουν μερικές σταγόνες και στη γάτα τους. Είναι ένα πολύ επικίνδυνο λάθος.
  • Οι φαρμακοποιοί ή οι υπάλληλοι φαρμακείων εν αγνοία τους χορηγούν προϊόντα περμεθρίνης που προορίζονται για χρήση σε μικρόσωμους σκύλους σε ιδιοκτήτες που ζητούν εξωπαρασιτοκτόνα για τη γάτα τους. Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών χορηγούνται χωρίς κτηνιατρική συνταγή ενώ απαιτείται.
  • Εσφαλμένη χορήγηση από τον κτηνίατρο – ιατρικό λάθος.
  • Γάτες δηλητηριάζονται όταν συνηθίζουν να έρχονται σε επαφή με σκύλους όπου έχει γίνει πρόσφατη χρήση εξωπαρασιτοκτόνων προϊόντων που περιέχουν πυρεθροειδή.

Οι ασθενείς γάτες εμφανίζουν συμπτώματα λίγες ώρες μετά τη χρήση του σκευάσματος. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει. Τα ήπια περιστατικά εμφανίζουν ανησυχία, συσπάσεις του πτερυγίου του ώτος και σιελόρροια ενώ τα βαρύτερα περιστατικά μπορεί να εμφανίσουν ταχυκαρδία και άλλες αρρυθμίες, αποπροσανατολισμό, υπερδιέγερση, γενικευμένο μυϊκό τρόμο, παροδική τύφλωση, υπερθερμία, υπεραισθησία και ταχύπνοια.

Σε κάθε περίπτωση τα ασθενή ζώα θα πρέπει να προσκομίζονται στον κτηνίατρο για εκτίμηση της κλινικής τους κατάστασης. Δεν υπάρχει αντίδοτο για τη συγκεκριμένη τοξίκωση και η θεραπεία συνίσταται στην ανακούφιση από τα συμπτώματα. Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει ανάλογα τη βαρύτητα της τοξίκωσης από λίγες ώρες ως μερικές ημέρες.

Αν κάτι θα ήθελα να μείνει στους αναγνώστες αυτού του άρθρου είναι το εξής. Μην χρησιμοποιείτε επιπόλαια φάρμακα στα ζώα σας. Διαβάζεται με προσοχή τις οδηγίες που τα συνοδεύουν και αν αμφιβάλλετε για κάτι μη διστάσετε να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο σας. Ένα τηλέφωνο δεν κοστίζει ‘τίποτα’.

Πηγή vetmenow