Η βιταμίνη D αυξάνει τη βιωσιμότητα στις γάτες

Η βιταμίνη D αυξάνει τη βιωσιμότητα στις γάτες

Άρρωστες γάτες είναι πιθανότερο να επιβιώσουν αν έχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους. Αυτό είναι το τελικό συμπέρασμα έρευνας από την Κτηνιατρική Σχολή του Εδιμβούργου, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Plos One.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα βιταμίνης D στον ορό του αίματος σχεδόν στο σύνολο των γάτων που προσκομίζονταν στο Πανεπιστημιακό Κτηνιατρικό Νοσοκομείο με κάποιο θανατηφόρο νόσημα. Βρήκαν ότι οι γάτες με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D ήταν πιθανότερο να επιβιώσουν για τις επόμενες 30 ημέρες απ’ ότι οι γάτες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης.

Ένα από τα πρακτικά συμπεράσματα της έρευνας ήταν ότι ο προσδιορισμός της συγκέντρωσης βιταμίνης D στο αίμα βοηθούσε στην πρόγνωση επιβίωσης του περιστατικού. Μάλιστα, η ακρίβεια της πρόγνωσης με μέτρηση βιταμίνης D βρέθηκε να είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη μέτρηση.

Να υπενθυμίσουμε ότι υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να είναι τοξική για τις γάτες. Οι περισσότερες βιομηχανικές τροφές για γάτες περιέχουν την αναγκαία ποσότητα βιταμίνης D και σε γάτες που καταναλώνουν τέτοιες τροφές δεν υπάρχει ανάγκη επιπλέον προσθήκης μέσω συμπληρωμάτων βιταμινών. Οι ημερήσιες ανάγκες της γάτας σε βιταμίνη D είναι 10 IU/kg σωματικού βάρους.

Πλούσιες φυσικές πηγές βιταμίνης D είναι το ιχθυέλαιο, τα τυριά και ο κροκός του αυγού. Βεβαίως η βιταμίνη D διατίθεται και σε συμπληρώματα διατροφής. Στον άνθρωπο έχει αποδειχθεί ότι η βιταμίνη D βοηθά στην αντιμετώπιση σειράς νοσημάτων συμπεριλαμβανομένων της σκλήρυνσης κατά πλάκας, του καρκίνου και των διαφόρων λοιμώξεων.

Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος μπορεί να παράγει βιταμίνη D στο δέρμα του, με την έκθεσή του στον ήλιο. Όμως, στις γάτες η διαδικασία αυτή είναι περιορισμένη και ουσιαστικά οι γάτες είναι αναγκασμένες να προσλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους σε βιταμίνης D από την τροφή.

Πηγή:  Κτηνιατρικά Νέα