Τροφές που οι γάτες πρέπει να αποφεύγουν

Τροφές που οι γάτες πρέπει να αποφεύγουν

της κας. Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Μεγαλώσαμε βλέποντας κινούμενα σχέδια στα οποία οι γάτες ξετρελαίνονται για γάλα, ψάρια και διάφορες άλλες τροφές. Τι από όλα αυτά ισχύει και στην πραγματικότητα; Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ ποιες τροφές βλάπτουν την αγαπημένη μας γάτα;

Ας δούμε μερικές τροφές τις οποίες δεν πρέπει να δίνουμε ποτέ στην τετράποδη φίλη μας:
Γαλακτοκομικά: Τα μικρά γατάκια χρειάζονται το γάλα της μητέρας τους προκειμένου να αναπτυχθούν, αλλά οι περισσότερες ενήλικες γάτες δεν είναι ανεκτικές στη λακτόζη. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει στη γάτα εμετό και διάρροια.
Κονσέρβα τόνου: Η συχνή κατανάλωση τόνου από μία γάτα, είναι ικανή να της προκαλέσει μία επίπονη ασθένεια που φέρει το όνομα “Ασθένεια του κίτρινου λίπους (Steatitis)”.
Σοκολάτα: Η σοκολάτα όλων των ειδών, μπορεί να προκαλέσει στη γάτα αρρυθμία, συσπάσεις των μυών και κρίσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως περιέχει μία ουσία η οποία λέγεται theobromine.
Κρεμμύδια και σκόρδα: Η κατανάλωση μικρής ποσότητας δεν είναι βλαπτική, αλλά αν αυτή υπερβεί το μέτρο, τότε είναι ικανή να δημιουργήσει στη γάτα μας σοβαρά στομαχικά προβλήματα.
Ωμό ψάρι: Το ωμό ψάρι περιέχει ένα ένζυμο που φέρει την ονομασία thiaminase, το οποίο διαιρεί ή μεταβολίζει στα δύο την Thiamine (B1), κάτι που έχει άσχημες επιπτώσεις για τη μικρή μας φίλη. Η κατανάλωση ωμού ψαριού είναι ικανή να δημιουργήσει στη γάτα μας νευρολογικά προβλήματα.

Προσέχοντας τη διατροφή της γάτας μας, της δίνουμε την ευκαιρία να ζήσει μία ευτυχισμένη και πλήρη ζωή με υγεία και ενέργεια. Και της αξίζει!