Εγκυμοσύνη και τοξοπλάσμωση: όσα πρέπει να ξέρετε

Εγκυμοσύνη και τοξοπλάσμωση: όσα πρέπει να ξέρετε

Η τοξοπλάσμωση είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από ένα πρωτόζωο παράσιτο που ονομάζεται Toxoplasma gondii και μπορεί να απειλήσει την υγεία του αγέννητου παιδιού.

Η έγκυος μπορεί να μολυνθεί από την άμμο υγιεινής για γάτες που μπορεί να περιέχει περιττώματα γάτας που έχει μολυνθεί με το συγκεκριμένο παράσιτο. Μπορεί να μολυνθεί επίσης από μαγειρεμένο κρέας από ζώα που έχουν μολυνθεί από το παράσιτο αυτό ή από άψητα τρόφιμα που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο κρέας. Να έχετε υπόψιν σας πως αν κάποιος έχει μολυνθεί μία φορά από τοξόπλασμα, συνήθως δεν διατρέχει κίνδυνο να μολυνθεί ξανά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τοξοπλάσμωσης;

Επειδή η πλειοψηφία των ατόμων με τοξοπλάσμωση δεν έχουν συμπτώματα, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς αν έχουν μολυνθεί. Οταν τα συμπτώματα εμφανιστούν, μπορεί να μοιάζουν με αυτά της γρίπης, συμπεριλαμβανομένων του πυρετού, των μυϊκών πόνων, της κόπωσης και των πρησμένων λεμφαδένων.

Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω την τοξοπλάσμωση;

  • Μαγειρέψτε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες και χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο τροφίμων για να διασφαλιστεί ότι το κρέας έχει ψηθεί καλά. Το κρέας δεν πρέπει να έχει ροζ χρώμα και το ζουμί του θα πρέπει να είναι καθαρό.
  • Ξεφλουδίστε ή πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε.
  • Καθαρίστε καλά τις σανίδες κοπής, τα πιάτα, τα σκεύη, τους μετρητές και τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι, όταν έχουν έρθει σε επαφή με ωμά τρόφιμα.
  • Να φοράτε γάντια κηπουρικής κατά τη διάρκεια κάθε επαφής με χώμα ή άμμο, γιατί μπορεί να περιέχουν περιττώματα γάτας. Πλύνετε καλά τα χέρια σας, αν έχετε έρθει σε επαφή με χώμα ή άμμο.
  • Αποφύγετε όσο είναι δυνατόν τα απορρίμματα των γατιών. Εάν πρέπει να καθαρίσετε την άμμο υγιεινής της γάτας σας φορέστε γάντια και πλύνετε τα χέρια σας σχολαστικά όταν τελειώσετε. Καλύτερα ακόμα θα είναι να ζητήσετε από κάποιον άλλο να αλλάζει την άμμο υγιεινής της γάτας σε καθημερινή βάση για όλο το διάστημα της εγκυμοσύνης σας. Κρατήστε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι και μην την αφήνετε να πλησιάσει άλλες γάτες που κυκλοφορούν έξω. Επίσης, μην υιοθετείτε για το χρονικό διάστημα της εγκυμοσύνης σας αδέσποτες γάτες. Μην ταΐζετε τη γάτα σας με ωμά ή μισοψημένα κρέατα.

Θυμηθείτε, τέλος, πως δεν είναι αναγκαίο να εξορίσετε τη γάτα σας από το σπίτι. Αρκεί απλά να ακολουθείτε τους παραπάνω κανόνες υγιεινής και θα συνεχίσετε να συμβιώνετε αρμονικά μαζί της σε όλο το διάστημα της εγκυμοσύνης σας.

Πηγή: medinova.gr