Τοξοπλάσμωση – Όλη η αλήθεια

Τοξοπλάσμωση – Όλη η αλήθεια

Τοξοπλάσμωση και γάτα

Το τοξόπλασμα είναι μια παρασίτωση των εμπύρηνων κυττάρων του αίματος και των ιστών σχεδόν όλων των θηλαστικών, πτηνών, λαγόμορφων και τρωκτικών και οφείλεται στο πρωτόζωο Toxoplasma gondii.

Το 30% από τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα και αυτό συμβαίνει σχεδόν αποκλειστικά μετά την πρώτη μόλυνση. Η δραματικότερη επίπτωση του νοσήματος γίνεται όταν μια γυναίκα μολύνεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όπου υπάρχει το ενδεχόμενο αποβολής ή μόλυνσης του εμβρύου που μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε πολλά συστήματά του.

Η γάτα είναι εκείνη η οποία διασπείρει το παράσιτο στο περιβάλλον αυτό όμως συμβαίνει μόνο για 2-20 ημέρες σε ολόκληρη τη ζωή της γάτας. Η διασπορά γίνεται με τα κόπρανα της γάτας τα οποία περιέχουν μόνο άωρες ωοκύστεις του παρασίτου (που δεν μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο) και πρέπει να παραμείνουν στο περιβάλλον για 2-4 ημέρες έτσι ώστε να γίνουν ώριμες ωοκύστεις και να είναι δηλαδή ικανές να μολύνουν τον άνθρωπο και τα ζώα.

Η γάτα μπορεί να μολυνθεί:

 1. Από ωμό ή ατελώς ψημένο κρέας μολυσμένο με κύστες τοξοπλάσματος
 2. Από ώριμες ωοκύστεις που βρίσκονται στο περιβάλλον (χώμα, χόρτα)
 3. Ενδομητρικά

Για να εκμηδενίσουμε λοιπόν τον κίνδυνο μόλυνσης της γάτας μας δεν θα πρέπει να την ταϊζουμε με ωμό ή ατελώς ψημένο κρέας και την κρατάμε αποκλειστικά μέσα στο σπίτι έτσι ώστε να μην έρθει σε επαφή με μολυσμένο περιβάλλον ή καταναλώσει τρωκτικά ή πτηνά.

Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί:

 1. Από ωμό ή ατελώς ψημένο κρέας μολυσμένο με κύστες τοξοπλάσματος
 2. Από ώριμες ωοκύστεις που βρίσκονται σε άπλυτα ωμά φρούτα ή λαχανικά, σε μολυσμένο νερό, στο χώμα
 3. Από απαστερίωτα γαλακτοκομικά
 4. Ενδομητρικά

Για την προστασία του ανθρώπου από το Toxoplasma gondii θα πρέπει:

 1. Να καταναλώνει μόνο καλά ψημένο κρέας και παστεριωμένα γαλακτοκομικά
 2. Να κάνει πολύ σχολαστικό πλύσιμο με σαπούνι στα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνει
 3. Να τηρεί πολύ καλά τους κανόνες υγιεινής και να χρησιμοποιεί γάντια όταν κάνει εργασίες σε χώμα
 4. Στην περίπτωση που η γάτα του σπιτιού έχει πρόσβαση στο εξωτερικό περιβάλλον τότε να γίνεται καθημερινός καθαρισμός της αμμοδόχου της, έτσι ώστε να μην προλάβουν να γίνουν ικανές να μολύνουν οι ωοκύστες στα κόπρανα (χρειάζονται 2-4 ημέρες).

 

Συμπερασματικά λοιπόν ο άνθρωπος δε μολύνεται άμεσα από τη γάτα καθώς η γάτα δεν έχει ώριμες ωοκύστεις στο τρίχωμα, το σώμα ή το σάλιο της και η προστασία του δεν μπορεί να επιτευχθεί με την αποφυγή επαφής του με γάτες ή την απομάκρυνσή τους από το περιβάλλον του. Η πραγματική προστασία του ανθρώπου γίνεται με την λήψη των μέτρων που αναφέρθηκαν.
Πηγή ailouros.gr