Το πρώτο μπάνιο της γάτας

Το πρώτο μπάνιο της γάτας

Πότε να κάνουμε μπάνιο τη γάτα μας;

Το μπάνιο στις γάτες είναι απαραίτητο όταν:

  • τις ετοιμάζουμε για κάποια έκθεση
  • όταν οι γούνα τους έχει λερωθεί πολύ με χημικά, λάδι ή απορρυπαντικά
  • μετά από συμβουλή κτηνιάτρου όταν οι γάτα μας έχει μύκητες ή παράσιτα ( καλό είναι σε αυτή τη περίπτωση να φοράμε γάντια )

Πάντα χρησιμοποιούμε ειδικό σαμπουάν για γάτες, το οποίο προμηθευόμαστε από κτηνιατρείο ή από pet shop. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και εφόσον δεν έχουμε το ειδικό σαμπουάν για ανθρώπινη χρήση με ουδέτερο pH και χωρίς άρωμα. Σε αντίθετη περίπτωση τα σαμπουάν μπορεί να αποδειχθούν βλαβερά για τη γάτα μας, αν κατά λάθος καταπιεί το προϊόν ή απορροφηθεί από το δέρμα.

Πώς κάνουμε μπάνιο την γάτα μας;

Σιγουρευόμαστε ότι έχουμε όλα τα απαραίτητα σύνεργα κοντά μας, για να μη χρειαστεί να αφήσουμε τη γάτα μόνη. Καλό είναι να ξέρουμε να κόβουμε τα νύχια της γάτας, να της τα έχουμε κόψει προηγουμένως. Αναλόγως με το μέγεθος της γάτας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νεροχύτη της κουζίνας, δύο λεκάνες ή και την μπανιέρα με την τάπα. Αν δεν έχετε εμπειρία και η γάτα είναι μεγάλη, πιθανόν να χρειαστείτε ένα βοηθό.

Μισογεμίζουμε το νεροχύτη, τις λεκάνες ή την μπανιέρα με χλιαρό νερό το οποίο το δοκιμάζουμε εμείς πρώτα με τον αγκώνα μας. Φροντίζουμε το νερό να φτάνει μέχρι την κοιλιά της γάτας και όχι ψηλότερα, για να μην αισθάνεται ότι πνίγεται. Αφήνουμε λίγο τη γάτα να ηρεμήσει και να εξερευνήσει το χώρο και εφόσον τη δούμε ήρεμη προχωράμε.

Αν είναι πολύ φοβισμένη καλό είναι να αναβάλλουμε το μπάνιο. Όπως και να έχει, πάντα μιλάμε γλυκά και ήρεμα, για να μην αντιληφθεί τυχόν εκνευρισμό ή δυσφορία εκ μέρους μας. Αν η συμπεριφορά της γάτας είναι τέτοια που μπορούμε να προχωρήσουμε τη βάζουμε μέσα στο νερό με ήρεμες κινήσεις και ρίχνουμε με άφθονο νερό στο σώμα της, έως ότου να βραχεί εντελώς. Προσοχή να μην πεταχτεί νερό στο κεφάλι και στα αφτιά της γάτας. Το κεφάλι το βρέχουμε πολύ προσεχτικά με τα δάχτυλά μας, βάζοντας λίγο νερό κάθε φορά. Εφαρμόζουμε το ειδικό σαμπουάν και κάνουμε μασάζ σε όλο το σώμα. Για να διευκολύνουμε τη γάτα κρατάμε τα μπροστινά της πόδια και ανασηκώνουμε το μπροστινό της μέρος ελαφρά. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι ήρεμες και απαλές όχι νευρικές και απότομες. Σε καμία περίπτωση μην αφήσετε τη γάτα σας να γλυφτεί την ώρα του μπάνιου. Αλλάζουμε συχνά το νερό στις λεκάνες ή στον νεροχύτη μέχρι να μείνει χωρίς σαπουνάδες, καθαρό.

Αφού τελειώσετε το μπάνιο σας τοποθετήστε τη γατούλα σας μέσα σε μια μαλακή ζεστή και απορροφητική πετσέτα και ταυτόχρονα τυλίγουμε και χαϊδεύουμε τη γάτα μας με απαλές κινήσεις. Την επιβραβεύουμε με κέρασμα έτσι, ώστε να συνδυάσει την εμπειρία του μπάνιου με κάτι άλλο.

Τέλος βάζουμε τη γάτα μέσα σε ένα ζεστό δωμάτιο χωρίς ρεύματα και τη χτενίζουμε. Το δικό μας σεσουάρ είναι μια λύση για το στέγνωμα της γούνας, αλλά λόγω του θορύβου που προκαλεί είναι δύσκολο να το δεχτεί η γατούλα σας.

Οπλιστείτε με υπομονή στη πρώτη σας προσπάθεια, σίγουρα θα ανταμειφτείτε! Καλή επιτυχία και στους 2!