Το αυτί της γάτας

Το αυτί της γάτας

Το αυτί της γάτας είναι ένα από πιο αξιοθαύμαστα όργανα της ανατομίας της. Το πτερύγιό του, σαν δορυφορική κεραία, μπορεί να περιστρέφεται έως και 180 μοίρες και να εντοπίζει ακόμα και τους πιο αμυδρούς ήχους, ενώ το εσωτερικό του είναι υπεύθυνο για την αξιοθαύμαστη ισορροπία της.

Ανατομία:

Το αυτί της γάτας αποτελείται από τρία τμήματα:

  • Το έξω αυτί. Αυτό αποτελείται από το πτερύγιο και τον ακουστικό πόρο.
  • Το μέσο αυτί. Αποτελείται από το τύμπανο και μικρά ακουστικά οστάρια
  • Το έσω αυτί ή λαβύρινθος. Αποτελείται από τις δομές που είναι υπεύθυνες για την ακοή και την ισορροπία

Ακοή:

Μια γάτα που βρίσκεται μέχρι ένα μέτρο από την πηγή ενός ήχου μπορεί να την εντοπίσει με ακρίβεια λίγων εκατοστών αλλά και να ακούσει ήχους από αποστάσεις 4-5 φορές μεγαλύτερες από ότι ο άνθρωπος.

Ο άνθρωπος έχει παρόμοιο εύρος στην ακοή του στις χαμηλές συχνότητες με τη γάτα, αλλά η γάτα έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος στις υψηλές. Φτάνει μέχρι τα 64 kHz, 1.6 οκτάβες πάνω από τον άνθρωπο και 1 οκτάβα πάνω από το σκύλο!

Επιπλέον, η γάτα μπορεί να διακρίνει τις παραμικρές αλλαγές στον ήχο, χαρακτηριστικό που τη βοηθάει ιδιαίτερα στο να αναγνωρίσει τον τύπο και το μέγεθος του θηράματος που βγάζει τον ήχο. Αυτή η πολύ καλή αίσθηση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις αγριόγατες.

Ισορροπία:

Στο έσω αυτί της γάτας βρίσκεται και το όργανο που είναι υπεύθυνο για την εκπληκτική ισορροπία της. Πρόκειται για ένα αισθητήριο όργανο γεμάτο μικροσκοπικά κανάλια και κοιλότητες που είναι γεμάτες με υγρό και στα τοιχώματά τους έχουν εκατομμύρια ευαίσθητα τριχίδια και κρυστάλλους που επιπλέουν. Σε κάθε απότομη κίνηση της γάτας, τα τριχίδια ανιχνεύουν την κίνηση του υγρού και των κρυστάλλων και ταχύτατα στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο, για τη θέση του σώματος.

Το όργανο αυτό είναι παρόμοιο με τον «τεχνητό ορίζοντα» στα αεροπλάνα που δείχνει στον πιλότο τη θέση τους σε σχέση με τον ορίζοντα. Όταν η γάτα χάνει την ισορροπία της, το όργανο αυτό επεμβαίνει άμεσα ώστε να ενεργοποιήσει με τον κατάλληλο τρόπο το αντανακλαστικό της διόρθωσης της κίνησης και του προσανατολισμού του σώματος.

Το έσω αυτί σε συνδυασμό με την ουρά αποτελούν τα δύο βασικά ατού της γάτας που της προσφέρουν τις ακροβατικές της ικανότητες. Έπειτα από σοβαρές έσω ωτίτιδες μπορεί να παρατηρηθεί μόνιμη βλάβη στο αισθητήριο όργανο που έχει αποτέλεσμα το να γέρνει η γάτα το κεφάλι της από τη μία πλευρά μόνιμα και να παρουσιάζει ελαφριά αστάθεια.

Κώφωση:

Η γάτα, όπως και ο άνθρωπος, είναι δυνατόν να παρουσιάσει κώφωση σαν αποτέλεσμα ασθενειών, μολύνσεων και τραυματισμών, κάποιου πολύ δυνατού ήχου ή προχωρημένης ηλικίας.

Ειδικά η ικανότητα ανίχνευσης υψηλών συχνοτήτων μειώνεται καθώς το ακουστικό τύμπανο γίνεται πιο παχύ με το χρόνο. Αυτό επηρεάζει τις ικανότητες της γάτας για κυνήγι αλλά και για να ακούει θορύβους που σηματοδοτούν κίνδυνο.

Η κώφωση μπορεί να είναι και κληρονομική. Φαίνεται ότι το γονίδιο που ευθύνεται για το άσπρο χρώμα σχετίζεται με δυσμορφίες στο αυτί που οδηγούν σε κώφωση. Υπάρχουν περισσότερα περιστατικά σε γάτες με γαλάζια μάτια. Σε πολλές περιπτώσεις όταν η λευκή γάτα έχει διαφορετικό χρώμα στα μάτια, είναι κουφή από την πλευρά του γαλάζιου.

Ακοή και συμβίωση:

Λαμβάνοντας υπόψη την τόσο ευαίσθητη ακοή της γάτας, μπορούμε πλέον πιο εύκολα να κατανοήσουμε πώς μπορεί να αντιλαμβάνεται την άφιξή μας όταν ακόμα δεν έχουμε φτάσει καν στην εξώπορτα της πολυκατοικίας ή να ενοχλείται και να τρομάζει από συγκεκριμένους ήχους και είδη μουσικής.

Και η γάτα μας όπως κι εμείς είναι ευαίσθητη στην ηχορύπανση του σύγχρονου τρόπου ζωής, και ειδικά για μια γατούλα που στρεσάρεται ή τρομάζει εύκολα καλό θα είναι να της εξασφαλίσουμε ένα χώρο στο σπίτι όπου θα μπορεί να αράζει χωρίς να βομβαρδίζεται διαρκώς από δυνατές φωνές ή μουσική.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να ελέγχουμε συχνά τα αυτιά της γάτας μας για οποιοδήποτε σημάδι μόλυνσης (εκκρίσεις, οσμή, φαγούρα) και ειδικά αν η γάτα μας έχει ιστορικό σε ωτίτιδες ή ωτοδηκτική ψώρα, να ζητάμε από τον κτηνίατρό μας να ελέγχει και τα αυτιά προσεκτικά, αν είναι δυνατόν και με ωτοσκόπιο, κατά την επίσκεψή μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι υγιές αυτί δεν σημαίνει μόνο καλή υγεία, αλλά και ποιότητα ζωής γενικότερα για τη γάτα.

Πηγή: adespotologio.gr