Τι να μην αφήσετε ποτέ τη γάτα σας να φάει

Τι να μην αφήσετε ποτέ τη γάτα σας να φάει

Στο παρακάτω πινακάκι θα βρείτε, σε αλφαβητική σειρά, όσες τροφές δεν θα πρέπει να δίνετε στη γάτα σας, τουλάχιστον σε μεγάλες ποσότητες, και γιατί.

Λάβετε το υπόψιν αν μαγειρεύετε εσείς για τη γάτα σας και δεν χρησιμοποιείτε έτοιμες τροφές, ή όταν η γάτα σας «ζητιανεύει» φαγητό από το τραπέζι. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι τα παρακάτω ισχύουν και για τις περιπτώσεις όπου το συστατικό αυτό βρίσκεται μέσα σε άλλη τροφή, οπότε αν δώσετε στη γάτα σας κάτι που κανονικά δεν προορίζεται για αυτή, φροντίστε να έχετε διαβάσει την ετικέτα με τα συστατικά

Τροφή/Ποτό Τι προκαλεί
Αβοκάντο Μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές, ακόμη και πανγκρεατίτιδα.
Αλκοολούχα ποτά Μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή, κώμα ή ακόμα και θάνατο.
Αλλαντικά Είναι πολύ αλμυρά και οδηγούν σε υπερκατανάλωση νερού με αποτέλεσμα στομαχικά προβλήματα.
Γάλα Μερικές γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη οπότε το γάλα τους προκαλεί διάρροιες.
Ζύμη με μαγιά Μπορεί να διασταλεί στο στομάχι της γατούλας προκαλώντας ρήξη στο στομάχι ή τα έντερα.
Καφεΐνη Η καφεΐνη (καθώς και η θεοβρωμίνη και η θεοφυλλίνη) μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά και το νευρικό σύστημα.
Κόκαλα Μπορούν να φράξουν ή να τραυματίσουν το στομάχι και τα έντερα.
Κονσερβοποιημένος τόνος για ανθρώπινη κατανάλωση Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει υποσιτισμό διότι δεν έχει τις σωστές αναλογίες βιταμινών και μετάλλων που χρειάζεται η γάτα. Επίσης έχει ενοχοποιηθεί για δηλητηρίαση από υδράργυρο.
Κουκούτσια μήλου Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των εντέρων, κακό προσανατολισμό, δυσκολία στην αναπνοή ή ακόμα και σοκ, κώμα και θάνατο.
Κρεμμύδια, σκόρδα και παρεμφερή λαχανικά Τα λαχανικά αυτού του είδους είναι τοξικά και για γάτες και για σκύλους διότι περιέχουν μια ουσία που καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια της γάτας και μπορεί να προκαλέσει αιμολυτική αναιμία. Το σκόρδο περιέχει την ουσία αυτή σε μικρότερη ποσότητα από το κρεμμύδι.
Μανιτάρια Τα μανιτάρια περιέχουν τοξίνες που επηρεάζουν πολλά συστήματα του σώματος της γάτας, και μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο.
Ντομάτες και ωμές πατάτες Αυτές οι τροφές περιέχουν ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά την πέψη της γάτας, το νευρικό της σύστημα αλλά και την ούρηση ενώ μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις στομάχου.
Ξηροί καρποί Μακαντέμια Περιέχουν μια τοξίνη που επηρεάζει το πεπτικό και το νευρικό σύστημα.
Σκυλοτροφή Αν ταΐζετε τη γάτα σας αποκλειστικά (ή σχεδόν) με σκυλοτροφή μπορεί να της προκαλέσετε υποσιτισμό και καρδιοπάθειες.
Σοκολάτα Περιέχει μια τοξική για τα ζώα ουσία, τη θειοβρωμίνη, η οποία σε μεγάλες δόσεις προκαλεί εμετούς, διάρροιες, σοβαρά προβλήματα στην καρδιά και το νευρικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.
Σταφύλια (και σταφίδες) Περιέχουν μια τοξίνη που μπορεί να βλάψει τα νεφρά.
Συκώτι σε μεγάλες ποσότητες Μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα βιταμίνης Α, η οποία επηρεάζει τους μύες και τα κόκαλα.
Συμπληρώματα διατροφής για ανθρώπους που περιέχουν σίδηρο Μπορούν να βλάψουν το πεπτικό σύστημα και να αποβούν τοξικά για άλλα όργανα όπως το συκώτι και τα νεφρά.
Ωμά αυγά (αν δίνονται τακτικά) Μειώνουν την απορρόφηση της βιοτίνης (μία από τις βιταμίνες Β), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα της επιδερμίδας και του τριχώματος.
Ωμά ψάρια (αν δίνονται τακτικά) Μπορούν να προκαλέσουν ανεπάρκεια θειαμίνης, οδηγώντας σε απώλεια της όρεξης, αποπληξία και σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμα και θάνατο.

Εάν έχετε υπόψιν σας κάποια τροφή που θα έπρεπε να προστεθεί, μην διστάσετε να το προτείνετε.

 Πηγή: Subject to change