Τι αποκαλύπτει το DNA των γατών για την εξημέρωσή τους;

Τι αποκαλύπτει το DNA των γατών για την εξημέρωσή τους;

Τρείς ερευνητές παρουσίασαν προκαταρκτικά ευρήματά σχετικά με ένα μιτοχονδριακό DNA που χρησιμοποίησαν στην μελέτη τους ως μέρος μιας προσπάθειας για να μάθουν περισσότερα για την ιστορία εξημέρωσης της σύγχρονης γάτας ως κατοικίδιο. Η Eva-Maria Geigl αρμόδια σε θέματα γενετικής και εξελικτικής έδωσε την παρουσίαση στο φετινό Διεθνές Συμπόσιο για Βιομοριακών Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Με σκοπό την εύρεση επιπρόσθετων στοιχείων σχετικά με την καταγωγή της γάτας, οι ερευνητές έλαβαν δείγματα μιτοχονδριακού DNA από 209 γάτες από πολλούς αρχαιολογικούς χώρους ανά τον κόσμο. Οι ηλικίες των λειψάνων κυμαίνονταν από περίπου 15.000 έως 300 χρόνια πριν. Μετά την μελέτη των δειγμάτων, οι ερευνητές έκαναν μερικές ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις γύρω από την ιστορία των γατών σε συνεργασία με τους ανθρώπους. Το πρώτο ήταν ότι φάνηκε να είναι δύο μεγάλα μεταναστευτικά κύματα, το πρώτο συνέβη λίγο μετά την ανάπτυξη της γεωργίας από τον άνθρωπο και το δεύτερο αμέσως μετά την εξημέρωση της γάτας στην αρχαία Αίγυπτο.

Οι ερευνητές πρότειναν ότι το πρώτο κύμα ήταν πιθανόν λόγω επαφής των μικρών γατών με τους ανθρώπους με σκοπό το κυνήγι των αυξανόμενων σε αριθμό τρωκτικών που κατανάλωναν τα δημητριακά. Το δεύτερο κύμα σημειώθηκε αρκετές χιλιάδες χρόνια αργότερα και φαίνεται να οδηγείται από την ανθρώπινη μετανάστευση από την Αίγυπτο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν δεσμούς μεταξύ γατών εκεί και σε όλη την Ευρασία και μέρη της Αφρικής-πιθανότατα οφείλεται στους αγρότες και σε ναυτικούς ταξιδιώτες οι οποίοι έπαιρναν γάτες ώστε να μειώσουν τους πληθυσμούς αρουραίων και ποντικών.

Υπήρχαν μερικές άλλες εκπλήξεις, όπως για παράδειγμα ότι οι άγριοι Βίκινγκ ήταν αρκετά ¨ευαίσθητοι¨ με τις γάτες. Βρέθηκε μάλιστα ένα μικρό γατάκι θαμμένο μαζί με τον κύριό του σε ένα κοινό τάφο που χρονολογείται 1000 χρόνια. Η άλλη έκπληξη ήταν ότι οι γάτες τάμπι δεν εξελίχθηκαν μέχρι το Μεσαίωνα.

Οι ερευνητές σημείωσαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους, ότι λίγη έρευνα έχει διεξαχθεί σχετικά με την εξημέρωση της γάτας, σε αντίθεση με τους σκύλους, πράγμα που σημαίνει ότι λίγα είναι γνωστά για την ιστορία τους. Ελπίζουμε λοιπόν ότι η έρευνά τους θα είναι η αρχή μιας πολύ ευρύτερης προσπάθειας.

Πηγή:diagnovet.gr