Θάνατος στους ψύλλους!

Θάνατος στους ψύλλους!

Oι ψύλλοι είναι μαζί με τα τσιμπούρια τα γνωστότερα και συχνότερα εξωπαράσιτα του σκύλου και της γάτας.

Ευτυχώς που η εξόντωσή τους από το σώμα του ζώου είναι εύκολη χάρη στα νέα σκευάσματα που κυκλοφορούν.

Για τις γάτες στη μικρή κλινική μας χρησιμοποιούμε με πολύ καλά αποτελέσματα το Frontline, είτε σε μορφή σπρέι για γάτες που είναι ήρεμες και δέχονται τη διαδικασία ψεκάσματος εύκολα (σχετικά δυσεύρετες οφείλω να παραδεχτώ) και για γατάκια κάτω των 2 μηνών (από 2 ημερών μπορείτε να τα ψεκάζετε,) είτε σε μορφή αμπούλας (spot on) στην περιοχή του τραχήλου, για γάτες άνω των 2 μηνών και για τις πιο δύστροπες (την πλειοψηφία δηλαδή). Προσοχή στον ψεκασμό μην πάει στα μάτια γιατί τσούζει και θα πρέπει να γίνεται με φορά κόντρα στο δέρμα για να έρθει σε επαφή με το δέρμα για να απορροφηθεί. Aν το γλείψει η γάτα μπορεί να τρέχουν λίγα σάλια αλλά δεν είναι κάτι ανησυχητικό, μιας και είναι παροδικό, οφειλόμενο σε ένα από τα συστατικά του. Όχι μπάνιο ή λούσιμο για τις επόμενες 2 μέρες από την εφαρμογή του φαρμάκου (σπρέι ή αμπούλας). Ένας καλός τρόπος για το ψέκασμα είναι να πάρετε ένα γάντι λάτεξ και να ψεκάζετε λίγο στο χέρι σας και να το απλώνετε με το γάντι αντίθετα από τη φορά του τριχώματος, κυρίως στη ράχη, στην κοιλιά και στα άκρα. Συνήθως οι ψύλλοι δεν πάνε στο κεφάλι εν αντιθέσει με τα τσιμπούρια…

Υπάρχει μια νέα αμπούλα, η frontline combo, που είναι για γάτες άνω των 2 μηνών και εξολοθρεύει όχι μόνο τους ανήλικους ψύλλους στο σώμα του ζώου αλλά και τα αυγά τους στο περιβάλλον και μειώνει σημαντικά τον αριθμό των αυγών και των προνυμφών τους στο περιβάλλον (βλέπε χαλιά και έπιπλα στο σπίτι). Έχει πράσινο χρώμα και τιμάται λίγο πιο ακριβά από την απλή αμπούλα frontline που είναι μόνο για τα ενήλικα παράσιτα. Εφαρμογή συνιστάται κάθε 3-4 εβδομάδες, πρακτικά μια φορά τον μηνά, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες καθώς και την άνοιξη μέχρι Νοέμβριο, που έχει ακόμα ζεστό και υγρό καιρό.

Άλλα σκευάσματα είναι το stronghold (περιέχει σελαμεκτίνη) και το advocate της Bayer (περιέχει ιμιδακλοπρίδη και μοξιδεκτίνη). Το θετικό τους είναι ότι πιάνουν και άλλα εξωπαράσιτα, όπως Cheyletiella,Otodectes cynotis (ωτοδεκτική ψώρα), καθώς και κάποια ενδοπαράσιτα (αγκυλοστόματα, προνύμφες της διροφιλάριας, ασκαρίδες αλλά ΟΧΙ τις ταινίες = εχινόκοκκος. Για τον λόγο αυτό προτιμώ το Drontal plus σε χαπάκι για αγωγή για τα ενδοπαράσιτα!). Το αρνητικό τους είναι ότι δεν καλύπτουν το ζώο απέναντι στα τσιμπούρια! Πάντως παραμένουν μια πολύ καλή και αξιόπιστη επιλογή. Κυκλοφορούν και αυτά σε μορφή αμπούλας, που εφαρμόζεται στο δέρμα και απορροφάται από το δέρμα σταδιακά, γεγονός που τα κάνει εύκολα στη χρήση.

Αποφεύγω τα περιλαίμια γιατί συνήθως δεν έχουν καλή αποτελεσματικότητα (κυρίως σε μεγαλόσωμους σκύλους το πρόβλημα αυτό) και μπορεί να κάνουν και ερεθιστική δερματίτιδα.

Σε ό,τι αφορά την αγωγή στο περιβάλλον φαίνεται ότι η χρήση της ηλεκτρικής σκούπας είναι πολύ χρήσιμη στην απομάκρυνση των αυγών και των προνυμφών των ψύλλων που αναπτύσσονται μέσα σε χαλιά και έπιπλα και συνιστάται τακτικός καθαρισμός, ιδιαίτερα σε γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι και έχουν ψύλλους ή που βγαίνουν σε κήπους και αυλές και μεταφέρουν ψύλλους από έξω μέσα στο σπίτι.

Πηγή: crestfallen