Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες γατας

Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες γατας

Η αγάπη για τα κατοικίδιά μας είναι δεδομένη. Όχι όμως και η φροντίδα. Πολλές φορές οι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να τους παρέχουν όλα όσα είναι κατάλληλα γι’ αυτά.Κι αυτό βέβαια δεν συμβαίνει από αδιαφορία, αλλά από άγνοια. Δείτε ποια είναι τα πιο σημαντικά λάθη που μπορεί να κάνει άθελά του ένας ιδιοκτήτης γάτας και τα οποία μπορούν να βλάψουν το κατοικίδιό του. Όλα τα «πρέπει» και «δεν πρέπει» είναι εδώ:

Μην παραβλέπετε τα τσιμπούρια

Μετά από μια βόλτα στο δάσος είναι βέβαιο ότι θα ελέγχατε τον εαυτό σας όχι μόνο για τυχόν τσιμπήματα από διάφορα έντομα, αλλά και για τυχόν εισχώρησή τους μέσα στο δέρμα σας. Αυτό λοιπόν μην αμελείτε να το κάνετε για το κατοικίδιο σας μετά από βόλτες σε πάρκα ή όπου αλλού υπάρχει πράσινο ή περίπτωση να έχει περάσει άλλο ζώο που δεν είναι αποπαρασιτωμένο. Τα τσιμπήματα από τσιμπούρια θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες στις γάτες. Εάν το κατοικίδιό σας έχει προσβληθεί από τσιμπούρια, αυτό βάζει και την οικογένειά σας σε κίνδυνο. Αν βρείτε ένα τσιμπούρι, αφαιρέστε το προσεκτικά με λαβίδα. Ρωτήστε τον κτηνίατρο για φάρμακο κατά των τσιμπουριών.

Μην αγνοείτε την τριχοφυτίαση

Εάν το κατοικίδιό σας έχει ένα στρογγυλό φαλακρό μπάλωμα, μπορεί να υποφέρει από τριχοφυτίαση (λειχήνες). Αν αφήσετε αυτό το μύκητα χωρίς θεραπεία, τότε βάζετε και την οικογένειά σας σε κίνδυνο. Οι άνθρωποι μπορεί να πάθουν τριχοφυτίαση από τις γάτες, αγγίζοντας το δέρμα ή τη γούνα τους. Η τριχοφυτίαση προκαλεί ένα κοκκινωπό εξάνθημα σε σχήμα δαχτυλιδιού, ή φαλακρά σημεία αν έχει προσβάλει το κρανίο. Εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιό σας έχει τριχοφυτίαση, συμβουλευτείτε άμεσα τον κτηνίατρο.

Μην παραμελείτε τον αποπαρασιτισμό

Τα σκουλήκια είναι κοινά παράσιτα, στις γάτες. Μπορούν να προκαλέσουν διάρροια και εμετό και ακόμα να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες. Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι αυτά τα σκουλήκια αποτελούν μεγάλη απειλή και για τους ίδιους. Ένα μολυσμένο ζώο την άμμο με μικροσκοπικά αυγά. Τα παιδιά μπορεί να καταπιούν αυτά τα αυγά φέρνοντας τα βρόμικα δάχτυλά τους στο στόμα τους. Όταν τα σκουλήκια εκκολαφθούν μέσα στους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τύφλωση ή άλλες βλάβες των ιστών. Ρωτήστε τον κτηνίατρο για την τακτική αποπαρασίτωση.

Μην αμελείτε να ελέγχετε τα κατοικίδια για ψύλλους

Αν αμελήσετε να τσεκάρετε την πιθανότητα τα κατοικίδιά σας να έχουν ψύλλους, δεν θα είναι εκείνα μόνο που θα πληρώσουν το τίμημα. Οι ψύλλοι γρήγορα θα δημιουργήσουν… κατάστημα στο σώμα των ζώων σας και ειδικά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα γεμίσουν το σπίτι σας με τα αυγά τους. Πολλές φορές οι άνθρωποι αισθάνονται φαγούρα και οι ψύλλοι είναι η αιτία. Οι ψύλλοι μπορούν να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες σε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της βουβωνικής πανώλης. Ρωτήστε τον κτηνίατρο για να δίνετε φάρμακο για τους ψύλλους στα κατοικίδιά σας μια φορά το μήνα.

Στειρώστε τα κατοικίδιά σας

Εκατομμύρια γάτες ζουν στο δρόμο και τον γεμίζουν με νέα αδέσποτα, σκοτώνονται σε τροχαία ή υποβάλλονται σε ευθανασία. Παρόλο που το γνωρίζουν, πολλοί άνθρωποι είναι απρόθυμοι να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους. Κι όμως είναι γεγονός πως η στείρωση είναι μια πολύ υπεύθυνη για εσάς και πολύ υγιεινή για τα κατοικίδιά σας επιλογή. Μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού στα θηλυκά και του καρκίνου των όρχεων στα αρσενικά. Τα στειρωμένα αρσενικά είναι επίσης λιγότερο πιθανό να φύγουν μακριά από το σπίτι, να σημαδέψουν την περιοχή τους και να επιδείξουν επιθετική συμπεριφορά.

Μην αφήνετε το μπολ του φαγητού γεμάτο όλη τη μέρα

Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιδίων, έχοντας τις καλύτερες των προθέσεων, κρατούν τα μπολ με το φαγητό των ζώων γεμάτα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κι όμως αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά λάθη που θα μπορούσαν να κάνουν. Το πρόβλημα είναι ότι οι γάτες τρώνε συχνά περισσότερο απ’ όσο πραγματικά χρειάζονται. Αν το φαγητό τους είναι συνεχώς διαθέσιμο, αυτά δεν πρόκειται να βάλουν από μόνα τους μέτρο και θα συνεχίσουν να τρώνε παίρνοντας έτσι παραπάνω από τις απαραίτητες θερμίδες και κατά συνέπεια βάζοντας βάρος. Για να το αποφύγετε αυτό θα πρέπει να ακολουθήσετε τις υποδείξεις των ετικετών τροφίμων για κατοικίδια ή να ρωτήσετε τον κτηνίατρο πόση τροφή χρειάζεται να παίρνει καθημερινά τα κατοικίδιό σας.

Μην πιέζετε τη γάτα να γίνει χορτοφάγος

Πολλές φορές οι άνθρωποι που είναι χορτοφάγοι θέλουν τα κατοικίδιά τους να μοιραστούν τον δικό τους τρόπο ζωής. Το θέμα είναι πως ειδικά οι γάτες είναι υποχρεωμένες να τρέφονται με κρέας για να επιβιώσουν. Εξαρτώνται από θρεπτικά συστατικά όπως το αμινοξύ ταυρίνη που βρίσκεται μόνο σε ζωικούς ιστούς. Τα σκυλιά θα μπορούσαν πολύ ευκολότερα να διαχειριστούν μια καλά ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή, αλλά κι αυτό θα πρέπει πρώτα να το συζητήσετε με τον κτηνίατρο.

Ενθαρρύνετε τα κατοικίδια να ασκούνται

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, τα κατοικίδια ζώα χρειάζονται εξάσκηση για να παραμείνουν υγιή. Τα κατοικίδια που είναι αραγμένα στον καναπέ είναι επιρρεπή στην παχυσαρκία, που αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων.

Δείξτε προσοχή στο κατοικίδιό σας

Ακριβώς όπως τα παιδιά, τα κατοικίδια ζώα σας θα βαρεθούν αν δεν ασχοληθείτε και δεν παίξετε μαζί τους. Και η πλήξη μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλητικές συμπεριφορές. Οι γάτες που πλήττουν μπορεί να αρχίσουν να ξύνουν αντικείμενα ή να νιαουρίζουν υπερβολικά. Καταπολεμήστε την πλήξη τους κρύβοντας λιχουδιές σε διάφορα σημεία του σπιτιού, ώστε να τις βρουν. Ακόμα προμηθεύστε τη γάτα σας με διάφορα παιχνίδια για να μπορέσει να τα κυνηγήσει και να παίξει μαζί τους.

Χρησιμοποιήστε διαφορετικά κιβώτια με άμμο υγιεινής

Πολλές γάτες στο σπίτι και ένα μόνο κιβώτιο με άμμο υγιεινής σημαίνει προβλήματα. ΄Η μάλλον είναι ο πιο… ασφαλής τρόπος για να ωθήσετε τις γάτες σας να κάνουν τις ακαθαρσίες τους στο πάτωμα. Οι γάτες είναι πολύ επιλεκτικές όσον αφορά το κιβώτιο με την άμμο υγιεινής τους. Αν είναι βρόμικο δεν το αγγίζουν, ενώ το ίδιο συμβαίνει και αν έχει τη μυρωδιά άλλης γάτας. Οι ειδικοί συστήνουν διαφορετικό κιβώτιο απορριμάτων για κάθε γάτα που έχετε στο σπίτι σας. Διαφορετικά θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για την περίπτωση που η γάτα σας θα κάνει τη γλάστρα, τη ζαρντινιέρα ή ακόμα και διάφορες γωνιές του σπιτιού σας προσωπικό της WC.

Μην αμελείτε να «κοινωνικοποιείτε» τα γατάκια

Είναι σημαντικό να παρέχετε στα μικρά γατάκια την κοινωνικότητα που απαιτείται, ώστε να μην γίνουν μεγαλώνοντας μοναχικά ή να φοβούνται την επαφή με τους ξένους. Η θετική ανθρώπινη αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά εβδομάδων της ζωής τους είναι πολύ σημαντική. Αυτή η αλληλεπίδραση που περιλαμβάνει το παιχνίδι και τη γνωριμία με τους φίλους σας καλλιεργεί στο μικρό ζώο την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους. Αυτή η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει με το που θα φτάσει το κατοικίδιο στο σπίτι σας. Θα πρέπει να παίζετε με το νεαρό γατάκι κάθε μέρα, ώστε να αναπτύξετε έναν ισχυρό δεσμό.

Μην ξεχνάτε να θέσετε «κανόνες» στο σπίτι

Κάποιοι άνθρωποι περιμένουν από τα κατοικίδιά τους να γνωρίζουν από μόνα τους τι είναι σωστό και τι λάθος χωρίς να τους το δώσουν να το καταλάβουν. Όμως, η ανθρώπινη «εθιμοτυπία» δεν ισχύει για γάτες. Επομένως, θα πρέπει εσείς οι ίδιοι να θέσετε τους κανόνες και να καταστήσετε σαφές στα κατοικίδιά σας πως δεν πρέπει να πηδάνε πάνω στην αγκαλιά των ανθρώπων, να ξύνουν τα έπιπλα ή να κάνουν τις ανάγκες τους στο χαλί. Να είστε συνεπείς σχετικά με τους κανόνες (μην αφήσετε τη γάτα να ξύσει μια φορά τον καναπέ χωρίς να της φωνάξετε γιατί μετά θα το κάνει σε μόνιμη βάση) και να επιβραβεύετε τα ζώα σας για την καλή τους συμπεριφορά.

Μην κατσαδιάζετε τα κατοικίδια για τα «ατυχήματα»

Αν γυρνώντας στο σπίτι βρείτε ένα «λεκέ» στο πάτωμα, μπορεί να νοιώσετε την ανάγκη να φωνάξετε στο κατοικίδιό σας. Αλλά οι ειδικοί στη συμπεριφορά των ζώων θεωρούν πως αυτό δεν θα κάνει καλό. Η «παράβαση» έγινε αρκετές ώρες πριν και το κατοικίδιο δεν θα μπορέσει να συνδέσει στο μυαλό του τις φωνές σας με το συμβάν. Μια καλύτερη στρατηγική είναι να επαινέσετε το κατοικίδιο όταν κάνει τις ανάγκες του εκεί ακριβώς που υποτίθεται ότι πρέπει να τις κάνει.

Μην αφήνετε τα παιδιά με τα κατοικίδια χωρίς επιτήρηση

Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν τα ζώα, αλλά μερικές φορές ο ενθουσιασμός τους μπορεί να τα βλάψει. Τα μικρά παιδιά μπορεί να παίξουν άτσαλα και το γεγονός αυτό μπορεί να ωθήσει τη γάτα σε αυτοάμυνα. Βεβαιωθείτε πως κάποιος εποπτεύει το παιχνίδι του παιδιού με τα μικρά ζώα, ιδιαίτερα όταν ένα νέο κατοικίδιο γίνεται μέλος της οικογένειάς σας. Πρέπει να θέσετε κανόνες για το πώς τα παιδιά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το κατοικίδιο και να τους διδάξετε να αναγνωρίζουν τα σημάδια για το πότε μια γάτα θέλει να μείνει μόνοι της.

Μη δίνετε γάλα στη γάτα

Η ιδέα ότι οι γάτες αγαπούν το γάλα είναι μύθος. Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς οι περισσότερες γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη που σημαίνει πως δεν μπορούν να αφομοιώσουν σωστά τα σάκχαρα του γάλακτος και το γεγονός αυτό μπορεί να τις οδηγήσει σε διάρροια. Αλλά και εκείνες οι γάτες που μπορούν να το αφομοιώσουν, στην πραγματικότητα δεν το χρειάζονται. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι κτηνίατροι συνιστούν να παρακάμπτετε το γάλα.

Μη δίνετε στη γάτα μόνο ξηρά τροφή

Οι γάτες από τη φύση τους δεν έχουν ιδιαίτερη δίψα για νερό, με αποτέλεσμα να μην πίνουν τόσο, ώστε να είναι καλά ενυδατωμένες. Αν λοιπόν εσείς επιμένετε να τους δίνετε μόνο ξηρά τροφή μπορεί να τις βάλετε σε κίνδυνο για παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Για την προώθηση μιας υγιούς ουροδόχου κύστης, οι κτηνίατροι συνιστούν να τους προσφέρετε φαγητό σε κονσέρβες, που έχουν νερό σε ποσοστό 78%. Ενα ρευστό γεύμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για γάτες που έχουν ιστορικό με προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος.

Μην απομακρύνετε τη γάτα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας

Μερικές γυναίκες έχουν ακούσει τη συμβουλή πως πρέπει να εγκαταλείψουν τις γάτες τους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Όμως, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Η ανησυχία αφορά μια ασθένεια που ονομάζεται τοξοπλάσμωση, που προκαλείται από ένα παράσιτο που βρίσκεται στα κόπρανα των αιλουροειδών. Αν μια γυναίκα μολυνθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, τότε το έμβρυό της θα μπορούσε να υποστεί βλάβη. Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν από καιρό γάτες στο σπίτι τους έχουν ήδη αποκτήσει αντισώματα για την προστασία από την τοξοπλάσμωση, οπότε δεν κινδυνεύουν. Για περισσότερη ασφάλεια, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να διώξει κανείς τις γάτες από το σπίτι που μένει μια έγκυος γυναίκα. Θα πρέπει απλά να φροντίσει η εγκυμονούσα να μην ασχολείται με την άμμο υγιεινής του κατοικίδιού της.

Αναπτύξτε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα κατοικίδια

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που θα χρειαστεί να εκκενώσετε το σπίτι σας, τι θα κάνετε με τα κατοικίδιά σας; Το να τα αφήσετε πίσω σε περίπτωση πυρκαγιάς, πλημμύρας ή ακόμα και σεισμού, σίγουρα δεν είναι επιλογή. Θα πρέπει να αναπτύξετε ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» που να τα περιλαμβάνει, έτσι ώστε να τα πάρετε μαζί σας αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί να εγκαταλείψετε το σπίτι σας.

Πηγή: medinova.gr