Τα 9 βήματα για την ιδανική φροντίδα της νέας σας συντροφιάς

Τα 9 βήματα για την ιδανική φροντίδα της νέας σας συντροφιάς

Νέο μέλος στην οικογένεια; Σίγουρα αισθάνεστε μεγάλη χαρά & ανυπομονησία. Η φροντίδα ενός μικρού γατιού είναι συναρπαστική, αλλά αποτέλει και μεγάλη πρόκληση. Είτε λοιπόν αποκτάτε για πρώτη φορά γάτα, είτε είστε πλέον βετεράνος γατογονιός, ας μην ξεχνάτε να ακολουθείτε κάποια βασικά βήματα. Εάν μεριμνήσετε για την υγεία, την κοινωνικοποίηση και την εκπαίδευσή της όσο είναι ακόμα νέα, θα έχετε μια υγιή γατούλα με πολύ καλή συμπεριφορά και στην ενήλικη ζωή της.

Ακολουθούν τα 9 βασικά βήματα για τη φροντίδα της γάτας σας:

1) Μάθετε την ηλικία της.
Η ηλικία της γάτας σας δεν αποτελεί απλώς έναν αριθμό. Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για τη φροντίδα της υγείας της. Τις πρώτες οκτώ εβδομάδες της ζωής τους τα γατάκια έχουν πολύ συγκεκριμένες αναπτυξιακές ανάγκες. Πολλοί εκτροφείς, δεν δίνουν για υιοθεσία τα γατάκια τους αν δεν συμπληρώσουν τις 10 έως και 12 εβδομάδες. Εάν λοιπόν βρεθείτε με ένα γατάκι μικρότερο των 8 εβδομάδων, αμέσως συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, ώστε να σας δώσει εξειδικευμένες οδηγίες.

2) Αναζητήστε έναν αξιόπιστο κτηνίατρο.
Εάν δεν έχετε ήδη γιατρό που να εμπιστεύεστε, ζητήστε τηλέφωνα από φίλους & γνωστούς που ξέρετε ότι φροντίζουν τα ζώα τους. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε και κάποιον εκτροφέα ή μέλος φιλοζωικής οργάνωσης.

3) Μην διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης στον κτηνίατρο.
Κατά την πρώτη επίσκεψη, ο κτηνίατρος θα ελέγξει για τα καθιερωμένα θέματα υγείας (πιθανές γενετικές ανωμαλίες, παράσιτα, λευχαιμία της γάτας). Το πρώτο ραντεβού όμως, αποτελεί και ευκαιρία να κάνετε όλες τις ερωτήσεις που πιθανόν σας αγχώνουν.
Ορισμένες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε είναι οι εξής:

 • Τι τροφή να επιλέξω για τη γάτα μου; Πόσα γεύματα να της δίνω;
 • Πώς μπορώ να ελέγχω για παράσιτα όπως ψύλλους ή τσιμπούρια; Πώς αντιμετωπίζονται;
 • Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα εμφάνισης κάποιας ασθένειας;
 • Πότε είναι η καταλληλότερη στιγμή να φέρω σε επαφή τη γάτα μου με άλλα ζώα; Πώς θα πρέπει να γίνει η γνωριμία;
 • Πότε πρέπει να έρθω για το επόμενο ραντεβού;
 • Πρέπει να στειρώσω τη γάτα μου; Σε τι ηλικία μπορώ να το κάνω;
 • Είναι καλύτερα για τη γάτα μου να μένει εντός ή εκτός σπιτιού;

4) Αγοράστε ποιοτική γατοτροφή.
Η διατροφή της γάτας δεν είναι θέμα τόσο απλό. Τα μικρά γατάκια σε ανάπτυξη χρειάζονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τις ενήλικες γάτες. Γι’ αυτό συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο & μην προσπαθήσετε να της δώσετε τίποτα χωρίς τη συγκατάθεσή του. Πολλές τροφές που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση έχουν ελάχιστη θερμιδική αξία για τις γάτες. Ορισμένες δε, μπορεί να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα υγείας.

5) Φτιάξτε ένα διατροφικό πρόγραμμα.
Οι περισσότεροι κτηνίατροι, συνιστούν 3 γεύματα ημερησίως για γατάκια από 3 – 6 μηνών. Μετά τους 6 μήνες τα γεύματα μπορούν να γίνουν 2. Επιπλέον, φροντίστε η γάτα σας να έχει πάντα φρέσκο νερό. Μην το αντικαθιστάτε με γάλα ανθρώπινης κατανάλωσης. Παρά την ιδέα που έχουμε ότι οι γάτες λατρεύουν το γάλα, στην πραγματικότητα πρόκειται για μύθο. Οι γάτες δεν έχουν τα απαραίτητα ένζυμα που θα της βοηθήσουν να χωνέψουν το γάλα, με συνέπεια να έχουν στομαχικές και εντερικές παρενέργειες.

6) Μην ξεχνάτε να προσεγγίζετε τη γάτα σας με τρυφερότητα.
Από τη στιγμή που μεριμνήσατε για την αποπαρασίτωση & τον κατάλληλο εμβολιασμό της γάτας σας, μπορείτε άφοβα να την φέρνετε σε επαφή με άλλα ζώα & ανθρώπους. Επίπλέον, εάν δεν το έχετε ήδη κάνει, ξεκινήστε να τη χαϊδεύετε & να παίζετε αρκετά μαζί της, για να χτίσετε το σταδιακό δέσιμο μεταξύ σας. Εάν έχετε μικρά παιδιά, να ελέγχετε πάντα την επαφή τους με τη γάτα σας. Δεν αποκλείεται να βγάλει νυχάκια αν άθελά τους της τραβήξουν την ουρά.

7) Προετοιμάστε έναν χώρο μόνο για εκείνη.
Πρoτού φέρετε τη γατούλα στο σπίτι σας, φροντίστε να μπορείτε να της παρέχετε ένα δωμάτιο ώστε να αισθάνεται άνεση & ασφάλεια. Εάν έχετε άλλα κατοικίδια ζώα, ίσως χρειαστεί να την απομονώσετε για λίγο καιρό σε ένα δωμάτιο.

8) Προμηθευτείτε τα απαραίτητα.
Ανάλογα με τον χαρακτήρα της, κάθε γάτα μπορεί να είναι από ελάχιστα έως πολύ απαιτητική.

Εδώ μπορείτε να δείτε 10 απαραίτητα πράγματα για τη γάτα σας:

 • Κατάλληλη γατοτροφή, σύμφωνα με τις ανάγκες της.
 • Ταυτότητα, κολλάρο ή ενδεχομένως μικροτσίπ, ώστε να μην τη χάσετε.
 • Μπολάκια τροφής και νερού, κατά προτίμηση μεταλλικά ή κεραμικά.
 • Άμμο & αμμολεκάνη.
 • Ένα άνετο, ζεστό κρεβατάκι.
 • Γατοφόρο για τις μετακινήσεις της.
 • Ονυχοδρόμιο ή γατόδεντρο.
 • Παιχνιδάκια, ακόμη και αυτοσχέδια, αρκεί να μην είναι μικρά σε μέγεθος γιατί υπάρχει κίνδυνος κατάποσης.
 • Βούρτσα για χτένισμα του τριχώματός της.

Ειδική οδοντόβουρτσα (καλό είναι να ξεκινήσετε όσο είναι σε νεαρή ηλικία).

9) Να είστε πάντα σε επιφυλακή για πιθανές ενδείξεις ασθένειας.
Δυστυχώς τα νεαρά γατάκια είναι ευαίσθητα σε ένα πλήθος ασθενειών. Εάν παρατηρήσετε ότι το γατάκι σας δεν έχει όρεξη, δεν παίρνει βάρος, κάνει εμετό ή έχει διάρροια, φταρνίζεται ή έχει ατονία, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

Πηγή: gatospito.com