Τα 10+1 συνηθέστερα λάθη των νέων γατογονέων

Τα 10+1 συνηθέστερα λάθη των νέων γατογονέων

Πρόσφατα πήρατε για πρώτη φορά γατούλα! Την παρατηρείτε που παίζει, τη χαϊδεύετε και τη φροντίζετε όσο καλύτερα μπορείτε. Πολλές φορές όμως, λόγω απειρίας, μπορεί να κάνετε κάποια σημαντικά σφάλματα που να επηρεάσουν αρνητικά την υπόλοιπη ζωή και της γατούλας και τη δική σας. Διαβάστε λοιπόν παρακάτω, ώστε να μάθετε για να μην πάθετε. Όπως είχε πει ο Alfred Sheinwold «Μάθε όσα μπορείς από τα λάθη των άλλων. Δεν θα έχεις το χρόνο να τα επαναλάβεις όλα».

 • Παίρνουν πολύ μικρά γατάκια σε ηλικία, με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν μετά προβλήματα συμπεριφοράς, επιθετικότητα ή άλλες παράξενες συμπεριφορές μιας και δεν πρόλαβαν να διδαχτούν όσα έπρεπε από τη μητέρα τους. Ποτέ μην παίρνετε γατάκι μικρότερο των 2 μηνών, εκτός αν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος (πχ το βρήκατε πεταμένο στα σκουπίδια ή ξέρετε ότι αν δεν το πάρετε η οικογένεια που το δίνει θα το «κοιμίσει». Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται έχω ακούσει πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Η σκληρότητα των ανθρώπων πολλές φορές ξεπερνάει κάθε λογική).
 • Δεν διαλέγουν προσεκτικά το γατάκι που παίρνουν, με αποτέλεσμα να το μετανιώνουν μετά. Το γατάκι δεν είναι ούτε τσάντα, ούτε παιχνίδι που αν το βαρεθείς το παρατάς ή αν δεν σου αρέσει τελικά το επιστρέφεις. Ένα γατάκι πιθανότατα θα μείνει μαζί σας για τουλάχιστον 10 χρόνια, οπότε διαλέξτε το με μεγάλη προσοχή και σκεφτείτε όλες τις πιθανές προεκτάσεις του θέματος. Για παράδειγμα, το φύλο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά τους. Μην διαλέξετε επιπόλαια αλλά λάβετε υπόψιν σας κάθε παράμετρο.
 • Αφήνουν τη γάτα να κυκλοφορεί ελεύθερα έξω γιατί «έτσι είναι η φύση τους και δεν θέλω να τα περιορίσω». Αυτό όμως εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, οι οποίοι έχουν περιγράφει εκτενώς σε προηγούμενο άρθρο.
 • Αμελούν τις επισκέψεις στον κτηνίατρο με τη λογική ότι «σιγά μωρέ, εγώ έχω τόσο καιρό να πάω στο γιατρό και δεν έπαθα τίποτα». Εσείς όμως, το παραμικρό περίεργο σύμπτωμα θα το νιώσετε και θα πάτε. Η γάτα όμως δεν δείχνει πάντα εμφανή συμπτώματα, ούτε μπορεί να σας πει αν πονάει και που. Ειδικά όταν το γατάκι είναι μικρό θα χρειαστεί να ξοδέψετε πολύ χρόνο (και δυστυχώς χρήμα) στους γιατρούς. Μην ανησυχείτε όμως, μετά τον ένα χρόνο τα πράγματα σταθεροποιούνται και δεν χρειάζεται τόσο συχνά επισκέψεις στον κτηνίατρο. Ωστόσο και τότε θα πρέπει να την πηγαίνετε το λιγότερο κάθε χρόνο για τσεκ απ και εμβόλια. Πολλοί γατογονείς, ακόμα και έμπειροι, τείνουν να αμελούν τις κτηνιατρικές επισκέψεις, με πολλές φορές ολέθριες συνέπειες. Πρόσφατα μιλούσα με τη μητέρα μου στο τηλέφωνο και έμαθα ότι έχει να πάει τη γατούλα της (τη Ζαν για όσους γνωρίζουν) 2 χρόνια στον κτηνίατρο!! Και μιλάμε για 11 ετών γάτα! Ποτέ μην αφήνετε να περνάει τόσο μεγάλο διάστημα, είτε μιλάμε για ενός είτε για έντεκα ετών γατούλα!
 • Βασίζονται αποκλειστικά στον κτηνίατρο. Οι κτηνίατροι είναι κι αυτοί άνθρωποι και κάνουν λάθη. Υπήρξαν περιπτώσεις που κτηνίατρος έκανε ακόμα και λάθος διάγνωση! Πρέπει να είστε υπεύθυνοι και να ενημερώνεστε προσωπικά για θέματα που αφορούν τη γάτα σας. Αν δε, ο κτηνίατρος σας πει ότι η γάτα έχει κάποιο πρόβλημα τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ψάξετε να βρείτε πληροφορίες μόνος σας για την πάθηση του.
 • Διαλέγουν κτηνίατρο επιπόλαια. Καλύτερος κτηνίατρος δεν είναι πάντα αυτός που βρίσκεται πιο κοντά στο σπίτι σας. Διαβάστε περισσότερα εδώ για την καλή επιλογή κτηνιάτρου.
 • Έχουν διαθέσιμο φαγητό όλη μέρα. Η γατούλα πρέπει να τρώει συγκεκριμένες ποσότητες, συγκεκριμένες ώρες τη μέρα. Εκτός του ότι θα οδηγηθεί σε παχυσαρκία αλλιώς, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να καταλάβετε πότε δεν έχει όρεξη, το οποίο είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία της.
 • Παραμελούν τη φροντίδα της τουαλέτας της γάτας τους. Η γάτα χρησιμοποιεί την τουαλέτα πολύ συχνά και πρέπει να είναι καθαρή και ευχάριστη στη γάτα. Αν κρατάτε την τουαλέτα της καθαρή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποφύγετε προβλήματα λερώματος εκτός αυτής. Αν παρά τη φροντίδα σας, η γάτα κάνει την ανάγκη της εκτός του κουτιού της τότε πρέπει επειγόντως να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο μιας και πιθανότατα σημαίνει πρόβλημα υγείας.
 • Αγοράζουν πάντα τη φθηνότερη τροφή που βρίσκουν για τη γάτα τους. Τα χρήματα που γλιτώνετε αγοράζοντας φθηνές τροφές, είναι πολύ πιθανό να τα δώσετε αργότερα σε φροντίδα υγείας. Οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα και χρειάζονται καλής ποιότητας πρωτεΐνη από κρέας. Δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες δημητριακών, και ειδικά καλαμποκιού, που περιέχουν πολλές φθηνές τροφές για όγκο και για τις πρωτεΐνες του. Μάθετε να διαλέγετε γατοτροφές και πάρτε τις καλύτερες μάρκες που αντέχει η τσέπη σας. Θα παρατηρήσετε ίσως ότι η γάτα σας μπορεί να τρώει λιγότερο μιας και δεν χρειάζεται να κατεβάζει τεράστιες ποσότητες για να πάρει τα διατροφικά στοιχεία που έχει ανάγκη.
 • Το παρακάνουν με τις κονσέρβες χωρίς να πλένουν τα δόντια της γάτας το βράδυ. Οι ξηρές τροφές είναι λιγότερο επικίνδυνες από τις κονσέρβες για τα δόντια της γάτας, μιας και με την προσπάθεια που κάνουν για να τις μασήσουν προστατεύονται από την πλάκα. Ωστόσο αυτός είναι και ο λόγος που δεν τις προτιμούν και παρασύρουν τους «ιδιοκτήτες» τους στο να τους παίρνουν κονσέρβες. Ωστόσο σχεδόν ποτέ δεν τους πλένουν τα δόντια μετά, και οι γατούλες καταλήγουν να έχουν διάφορα στοματικά προβλήματα.
 • Παίρνουν μακρύτριχη γάτα και αμελούν την επιπλέον φροντίδα που χρειάζονται οι μακρύτριχες. Οι μακρύτριχες γάτες δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζονται χτένισμα σχεδόν κάθε μέρα, αλλιώς γεμίζουν κόμπους. Επίσης λερώνονται πολύ πιο εύκολα και πολύ περισσότερο από τις κοντότριχες οπότε το μπάνιο για αυτές δεν είναι προαιρετικό αλλά απαραίτητο.

Αν διαπιστώσετε ότι κάνετε κάποια από τα παραπάνω, προσπαθήστε να αλλάξετε τακτική αλλά μην απογοητεύεστε. Άλλωστε όπως είχε πει ο Theodore Roosvelt «Ο μόνος άνθρωπος που δεν κάνει λάθη είναι αυτός που δεν κάνει τίποτα».

Πηγή: Subject to change