Συσχετίζεται η γάτα με ψυχιατρικές διαταραχές στους ιδιοκτήτες;

Συσχετίζεται η γάτα με ψυχιατρικές διαταραχές στους ιδιοκτήτες;

Νέες έρευνες φέρνουν καλά νέα για τους λάτρεις των γατών. Εν αντιθέσει με προηγούμενες απόψεις, ερευνητές απέδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ της ιδιοκτησίας γατών σε νεαρή ηλικία και της προδιάθεσης εκδήλωσης ψυχιατρικών ασθενειών. Η κύρια ερευνήτρια και διευθύντρια της ψυχιατρικής κλινικής του UCL (University College London) Dr. Francesca Solmi, και οι συνεργάτες της πρόσφατα ανέφεραν τα νέα τους ευρήματα στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Medicine.

Πέρα από τη συντροφικότητα που παρουσιάζουν οι γάτες, έρευνες έχουν δείξει ότι ωφελούν ιδιαίτερα στην ψυχική υγεία, συμβάλλοντας στη μείωση του άγχους και του στρες. Με αυτό τον τρόπο ενισχύουν την ευζωία και την ποιότητα ζωής. Μολαταύτα υπήρχαν ερευνητικά δεδομένα, τα οποία υποστήριζαν το αντίθετο. Συγκεκριμένα μία μελέτη από την Medical News Today ανέφερε το 2015 ότι η ιδιοκτησία γατών προκαλεί αυξημένη προδιάθεση στην εκδήλωση ψυχιατρικών ασθενειών, όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή στη μετέπειτα ζωή του ατόμου, όμως τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας ήταν αβάσιμα.

Πιο αναλυτικά, οι προηγούμενες αναφορές αφορούσαν τη σχέση μεταξύ της ιδιοκτησίας γατών σε νεαρή ηλικία και των ψυχιατρικών παθήσεων που οφείλονται στο Toxoplasma gondii, ένα παράσιτο το οποίο αποβάλλεται με τα κόπρανα του ζώου. Ο άνθρωπος ερχόμενος σε επαφή με τα μολυσμένα κόπρανα μολυνόταν και ο ίδιος, εκδηλώνοντας μία νόσο γνωστή ως τοξοπλάσμωση. Μπορεί περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες να πιστεύεται ότι έχουν μολυνθεί με το παράσιτο, όμως το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι σε θέση να το περιορίσει και να μην εκδηλώσουν καθόλου συμπτώματα παρά μόνο ελάχιστοι.

Βέβαια, έγκυες γυναίκες είναι περισσότερο ευεπίφορες στη λοίμωξη από Toxoplasma gondii και μπορεί να έχουν σοβαρές επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως την εμφάνιση διαμαρτιών διάπλασης στα νεογνά. Παράλληλα, μελέτες έχουν δείξει ότι η λοίμωξη από Toxoplasma gondii σε νεογνική ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχιατρικών νόσων. Η Dr. Solmi και οι συνεργάτες της βασίστηκαν για τα ευρήματά τους σε δεδομένα από τη μελέτη Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), κατά την οποία ταυτοποιήθηκαν 4.676 παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 1991 και 1992. Οι γονείς των παιδιών ήταν ιδιοκτήτες γάτας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Έτσι τα παιδιά υποβλήθηκαν σε 2 ψυχολογικά τεστ, ένα στην ηλικία των 4-10 ετών και ένα στην ηλικία των 13-18 ετών για να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη ψυχωτικών συμπτωμάτων.

Αρχικά, οι ερευνητές βρήκαν μικρή συσχέτιση μεταξυ της ιδιοκτησίας γάτας σε νεαρή ηλικία και εμφάνισης ψυχωτικών συμπτωμάτων σε ηλικία 13 ετών. Όμως αυτός ο παράγοντας εξαλείφθηκε όταν η ερευνητική ομάδα συνυπολόγισε και άλλες παραμέτρους. “Αφού ελέγξαμε πρώτα παράγοντες όπως ο υπερπληθυσμός της οικίας και το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, παρατηρήσαμε πως τα δεδομένα δεν είχαν καμία σχέση με την κατοχή γάτας”, εξηγεί η Dr. Solmi. “Οι προηγούμενες μελέτες που υποστηριζούν το αντίθετο δεν είχαν συμπεριλάβει τις παραπάνω παραμέτρους”.

Ταυτόχρονα, η ομάδα αναφέρει ότι οι προηγούμενες μελέτες είχαν μικρό αριθμό ατόμων που συμμετείχαν, αβάσιμα δεδομένα και δεν παρακολουθούσαν οικογένειες για μεγάλες χρονικές περιόδους. Η μελέτη της Dr. Solmi ξεπέρασε τα προαναφερθέντα εμπόδια. “ Όμως, υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για το γεγονός πως η έκθεση στο Toxoplasma gondii κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές διαμαρτίες διάπλασης στα έμβρυα και σε άλλα προβλήματα υγείας στα παιδιά”, προειδοποιεί ο Dr. James Kirkbride, ένας από τους βασικότερους ερευνητές στον τομέα της Ψυχιατρικής στο UCL. Τέλος, προσθέτει ότι οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν να καθαρίζουν την αμμοδόχο των γατών τους για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσής τους από το Toxoplasma gondii.

Πηγή:diagnovet.gr