Συμπεριφορές της γάτας που δείχνουν ότι κάτι πάει στραβά…

Συμπεριφορές της γάτας που δείχνουν ότι κάτι πάει στραβά…

Αλλαγές στην τουαλέτα της.

Όταν η γάτα σας πηγαίνει στην αμμολεκάνη της και προσπαθεί να ουρήσει αλλά δεν τα καταφέρνει ή κάνει λίγες σταγονίτσες ή κλαίει ενώ προσπαθεί ή δεν πλησιάζει καν την αμμολεκάνη αλλά ουρεί «εκτός», σημαίνει ότι κάποιο ιατρικό πρόβλημα έχει ήδη αρχίσει.

Νεφρική νόσος, Ουρολοίμωξη, Σακχαρώδης διαβήτης, Νόσος του κατώτερου Ουροποιητικού, Αρθρίτιδα είναι μερικές από τις ασθένειες που μπορεί να κρύβονται πίσω από την συγκεκριμένη συμπεριφορά της γάτας.

Η έμφραξη του ουροφόρου σωλήνα χρειάζεται την άμεση επέμβαση του γιατρού.

Αλλαγές στις σχέσεις της με ανθρώπους και άλλα ζώα.

Όταν η γάτα σας ξαφνικά σας δαγκώσει ή σας δείξει ότι έχει επιθετικές διαθέσεις εναντίον μελών της οικογένειας ή και εναντίον άλλων ζώων που υπάρχουν στο σπίτι, σημαίνει ότι πονάει, φοβάται, νοσεί ή έχει άγχος. Επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό

Αλλαγές στις δραστηριότητές της.

Η ύπαρξη μιας ασθένειας μπορεί να αναγκάσει την γάτα σας να μειώσει ή να αυξήσει την δραστηριότητά της. Ο πόνος σε κάποιο σημείο του σώματός της και κυρίως στις αρθρώσεις, σταματά τις συνήθεις δραστηριότητές της. Αντίθετα στον Υπερθυρεοειδισμό αυξάνεται η δραστηριότητα και η γάτα δείχνει να κινείται περισσότερο από πριν. Ότι κι αν συμβαίνει πρέπει σύντομα να την εξετάσει ο γιατρός.

Αλλαγές στον ύπνο της.

Η ώρα της προετοιμασίας του φαγητού, το κάλεσμα για παιχνίδι ή ένας ξαφνικός θόρυβος, είναι συνήθως τα μόνα που θα βγάλουν την γάτα από τον «νιρβάνα» που της αρέσει να ζει, γιατί έτσι κι αλλιώς ξοδεύει 15-18 ώρες το 24ωρο για ύπνο και «χουζούρι».
Αν δείτε να μην αντιδρά στα συνήθη ερεθίσματα, να κοιμάται περισσότερο ή να δυσκολεύεται να ξαπλώσει, τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα ασθένειας και πρέπει να ανησυχήσετε.

Αλλαγές στο βάρος της.

Οι αλλαγές στο βάρος της γάτας σας μπορεί και να περάσουν στην αρχή απαρατήρητες. Είναι εύκολο να ξεγελαστείτε γιατί εσείς την βλέπετε να τρώει το φαγητό της κανονικά ή πολλές φορές δεν είναι δυνατόν να διακρίνετε την αλλαγή κάτω από το πυκνό της τρίχωμα.

Αν λοιπόν ενώ την χαϊδεύετε, αισθανθείτε τα πλευρά της να προεξέχουν ή αν την δείτε να πηγαίνει στο πιάτο της αλλά να μην δοκιμάζει την τροφή της ή αν τρώει την κανονική μερίδα της και το βάρος της αυξάνεται ανεξήγητα ή ακόμα αν τρώει ξαφνικά υπερβολικά πολύ, τότε σημαίνει ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται κάποια ασθένεια. Ο σακχαρώδης διαβήτης και ο υπερθυρεοειδισμός είναι νόσοι που κάνουν τη γάτα να τρώει αλλά να χάνει βάρος. Άλλες ασθένειες προκαλούν απώλεια όρεξης, επομένως και απώλεια βάρους.
Σε κάθε αλλαγή βάρους που θα προσέξετε, επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό.

Αλλαγές στο φαγητό και το νερό της.

Μετρήστε την ποσότητα της τροφής και του νερού που βάζετε στην γάτα σας. Έτσι θα καταλάβετε ευκολότερα τις τυχόν αυξομειώσεις στις ποσότητες που καταναλώνει καθημερινά. Όταν ελαττώνεται η κατανάλωση τροφής, αυτό μπορεί να σημαίνει πόνο στα δόντια αλλά και κάποια μορφή καρκίνου. Όταν αυξάνεται η κατανάλωση τροφής, αυτό μπορεί να σημαίνει υπερθυρεοειδισμό ή σακχαρώδη διαβήτη. Όταν αυξάνεται η κατανάλωση νερού, αυτό μπορεί να σημαίνει πρόβλημα νεφρών, θυρεοειδούς, σακχαρώδη διαβήτη, άλλων νόσων. Ο γιατρός θα κάνει τις απαραίτητες, για την κάθε περίπτωση, εξετάσεις.

Αλλαγές στην περιποίηση του τριχώματος της.

Η γάτα γλείφει, καθαρίζει, περιποιείται το τρίχωμά της τόσο σχολαστικά που είναι σχεδόν αδύνατο να μην προσέξετε κάποια αλλαγή σ’ αυτήν την συνήθεια της.

Αν το τρίχωμά της είναι βρώμικο και λιπαρό, αν οι τρίχες είναι κολλημένες μεταξύ τους, αν λείπουν τρίχες σε ορισμένα σημεία του σώματος, αν η ίδια έχει σταματήσει να ασχολείται με την περιποίησή της λόγω Φόβου, Άγχους, Παχυσαρκίας ή αντίθετα γλείφει επίμονα ορισμένα συγκεκριμένα σημεία στο σώμα της λόγω Δερματικού προβλήματος, τότε σημαίνει ότι η ασθένεια που κρύβεται πίσω από όλα αυτά πρέπει σύντομα να εντοπισθεί από τον γιατρό της.

Αλλαγές στο νιαούρισμα.

Ένα ξαφνικό δυνατό νιαούρισμα ή ένα επίμονο κλάμα μπορεί να σημαίνουν μια καλά κρυμμένη ασθένεια. Αν παρατηρήσετε αλλαγές στον τρόπο ή στην ένταση του νιαουρίσματος της γάτας σας, πρέπει να την πάτε στον γιατρό, ώστε αυτός μετά από εξετάσεις, να αποκλείσει την περίπτωση μιας σοβαρής νόσου ή ενός αφόρητου πόνου και να σας δώσει συμβουλές για την θεραπεία αυτής της συμπεριφοράς της γάτας.

Αλλαγές στην οσμή της αναπνοής της.

Η κακοσμία της αναπνοής είναι συνήθως σύμπτωμα της Οδοντικής νόσου. Τα δόντια της γάτας πρέπει να ελέγχονται δύο φορές τον χρόνο. Είναι πολύ βασικό για την υγεία της να προλάβετε την νόσο στο αρχικό της στάδιο και να αρχίσετε την θεραπεία που θα σας συστήσει ο γιατρός. Η απώλεια δοντιών, ο πόνος, η κακοσμία αλλά και η εξάπλωση της μόλυνσης στον οργανισμό της, μπορούν να εμποδιστούν, αν αντιληφθείτε έγκαιρα το πρόβλημα που υπάρχει.

Σημάδια στρες.

Αν η γάτα σας έχει ελαττώσει τις κοινωνικές της εκδηλώσεις μέσα στο σπίτι και συγχρόνως δεν περιποιείται καθόλου τον εαυτό της.
Αν κρύβεται περισσότερο από άλλες φορές.
Αν μένει ξυπνητή για πολλές ώρες και ελέγχει γύρω το περιβάλλον της.
Αν δείχνει συμπτώματα κατάθλιψης.
Αν έχει αυξηθεί ή μειωθεί η όρεξή της για φαγητό…

….τότε πρέπει να ερευνηθούν από τον γιατρό όλα τα συμπτώματα του στρες που δείχνει να έχει και να αποκλεισθούν κατ’ αρχήν σοβαρές νόσοι με τα ίδια συμπτώματα. Μετά πρέπει να αντιμετωπισθεί το στρες που μπορεί να οφείλεται σε ανία, απότομες αλλαγές στο σπίτι και γενικά διάφορες καταστάσεις που αναστατώνουν τον ψυχικό κόσμο της γάτας.

Πηγή gatospito.com