Συγκατοίκηση γατιών

Συγκατοίκηση γατιών

Το Σωστό Timing

Καταρχήν εσείς που θέλετε να αποκτήσετε ένα δεύτερο γατάκι για να κάνει παρέα στην γατούλα σας πρέπει να κατανοήσετε την βαρύτητα της απόφαση σας για την αποδοχή της υπάρχουσας γάτας σας με το νέο μέλος.

 

Δεν είναι πάντα μια εύκολη αποδοχή για τα δυο ζωάκια. Ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος από εσάς και βοήθεια και από τον εκτροφέα. Πρωτίστως πριν λάβετε απόφαση για απόκτηση νέου μέλους, κάντε έναν έλεγχο στην γατούλα σας, αν έχει κάνει τα απαραίτητα εμβόλια, την εξέταση FELV & FIV και τις αποπαρασιτώσεις (εξωτερικές -εσωτερικές).

Αμέσως επόμενη κίνηση είναι ετοιμάσετε ένα δωμάτιο για νέο γατάκι, το οποίο θα έχει ένα ονυχοδρόμιο, αμμοδόχο, ένα κρεβατάκι μπολάκια νερού φαγητού, ευήλιο και ευάερο, διάφορα παιχνιδάκια, και αν έχει και παράθυρο να χαζεύει ακόμα καλύτερα. Το δωμάτιο ας είναι απαλλαγμένο από καλώδια και αιχμηρά αντικείμενα που είναι πολύ επικίνδυνα για γατάκια μέχρι και τεσσάρων μηνών και το βασικότερο να είναι μακριά από το χώρο που βρίσκεται η άλλη γατούλα . Στόχος σας είναι να το προσαρμόσετε στην ζωή της υπάρχουσας γάτας και όχι να την κάνετε να νιώσει ότι την κατεβάσατε από το θρόνο. Τέτοιες συνέπειες μπορούν να αποβούν καταστροφικές και για τα δύο ζωάκια, και για σας ακόμα.

Αποκτήσατε το νέο μέλος και το επανατοποθετήσατε στο δωμάτιο του αφήστε το να εξερευνήσει το χώρο, είναι αυτό που λέω : θα αγοράσω το διαμέρισμα μέσα από την σκέψη του νέου γατιού. Το αφήνετε εκεί αφού παίξετε μαζί του μέχρι να το δείτε εγκληματίζετε με το νέο του δωμάτιο. Τα γατάκια της ράτσας Highland Fold & Straight δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα μοναξιάς, αλλαγής του νέου περιβάλλοντος η και μπορούν να εγκληματιστούν και αμέσως αν νιώσουν ασφαλής αυτό εξαρτάτε πλήρως από εσάς και εννοώ ( την αύρα σας, τις προθέσεις σας, την φωνή σας)…..

Μπορεί να σας πάρει από δύο ημέρες έως και δύο εβδομάδες έως και μήνα. Εσείς στο διάστημα αυτό σημαντικό είναι να παρακολουθείτε τόσο την υγεία του νέου σας μέλους όσο και την γάτα σας πως συμπεριφέρεται στο νέο της επισκέπτη ; κόβει βόλτες έξω από την κλειστή πόρτα , νιαουρίζει και πως νιαουρίζει, άλλαξε ή όχι η συμπεριφορά της προς σε εσάς, άλλαξε συνήθειες φαγητού ή τουαλέτας, και χίλια δύο άλλα πράγματα, είναι μια διαδικασία από γεγονότα που πρέπει να τα κατανοήσετε. Το πιο σημαντικό σε όλη αυτή την διαδικασία είναι η πρώτη επαφή του νέου σας μέλους με την γάτα σας και αποτελεί το καθοριστικό σας βήμα . Πως γίνεται λοιπόν αυτό : Βάζουμε το νέο γατάκι μας μέσα στο κλουβάκι κατά προτίμηση πλαστικό με πορτάκι ασφαλείας και καλωσορίζουμε την γάτα μας στο χώρο που διαμένει το γατάκι μας και εκεί θα δούμε τις αντιδράσεις της…

Μετά από μερικές επισκέψεις θα μπορούμε να βγάλουμε το γατάκι από το κλουβί και παρουσία μας τα αφήνουμε αρχικά μαζί εκεί θα τα δούμε όλα. Δεν θα είναι εύκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Δεν είναι ισχύει το γατάκι αν είναι μικρό μηνών η ετών, η αντιμετώπιση και η προσαρμογή έχει να κάνει περισσότερο με εσάς από το πως θα συμπεριφερθείτε στα κατοικίδια σας, και το πόσο διατεθειμένοι είστε να διαθέσετε χρόνο με πολύ υπομονή και κίνητρό σας να είναι η αγάπη και η ισότητα απέναντι στα κατοικίδιά σας. Υπάρχει και η περίπτωση να μην γίνουν και ΠΟΤΕ φίλοι και απλά να συγκατοικούν σε διαφορετικά δωμάτια να είστε έτοιμοι να το δεχτείτε και αυτή την κατάσταση ως συνέπεια της απόφασης που πήρατε.

Η τελευταία περίπτωση είναι αρκετά σπάνια για γατάκια εκτροφείου, και για Highland Fold & Straight, τα οποία είναι πολύ κοινωνική και φιλική ράτσα και κυρίως ισορροπημένη αλλά μπορεί το νέο μέλος άλλης ράτσας να χρειαστεί πολύ χρόνο για προσαρμογή το αποτέλεσμα ίσως σας δικαιώσει ίσως και όχι, σκεφτείτε το πολύ καλά πριν πάρετε απόφαση, όσο μπορούμε θα σας βοηθήσουμε…

Πηγή : AthensGlory