Στο Χαλέπι οι αδέσποτες γάτες έχουν τον δικό τους σωτήρα

Στο Χαλέπι οι αδέσποτες γάτες έχουν τον δικό τους σωτήρα

Στο Χαλέπι, εκεί που δεν υπάρχει τίποτα άλλο από πόνο, πένθος, αίμα και θρήνο, επιμένει να ζει ένας παράξενος άντρας. Τον φωνάζουν “σωτήρα των αδέσποτων ψυχών” και παρά το ότι βοηθά με κάθε τρόπο παιδιά, ανήμπορους γέροντες και ορφανά που άφησαν πίσω τους οι ανηλεείς βομβαρδισμοί, ο Mohammad Alaa Aljaleel έχει γίνει γνωστός ως σωτήρας των γατιών της περιοχής.

Η καθημερινότητα του είναι γεμάτη από πολύωρη – κάποτε ατέλειωτη μέσα στη μέρα – εθελοντική εργασία, καθώς ο Aljaleel φροντίζει με ό,τι μέσο μπορεί όσες ψυχές – ανθρώπων και ζώων – επέζησαν των βομβαρδισμών – και πλέον περιπλανιούνται ανήμπορες ανάμεσα στα συντρίμμια. Στο Facebook εδώ και καιρό, η φίλη του Alessandra Abidin, δημιούργησε για εκείνον και τη συγκινητική του προσπάθεια το γκρουπ, “Il Gattaro d’Aleppo”. Εκεί εθελοντές απ’ όλον τον κόσμο βοηθούν τον νεαρό άντρα με κάθε τρόπο: με χρήματα, ρούχα, κουβέρτες, παιχνίδια, ζωοτροφές.

Ο ίδιος κατάγεται από τη Συρία και όπως έχει δηλώσει σε δημοσιογράφους δυτικών Μέσων που τον έχουν προσεγγίσει, πιστεύει στον θεό της ανθρωπιάς και της συμπόνοιας, των πιο σημαντικών αξιών στη ζωή. Όπως μεταδίδει σε σχετικό αφιέρωμα του τόσο το ενημερωτικό δίκτυο VitaInternationalMedia, αλλά και σχετικό ρεπορτάζ του BBC, όπως πολλοί συμπατριώτες του μπορούσε να επιλέξει τον δρόμο της φυγής, της αναζήτησης μιας νέας πατρίδας. Αντιθέτως, επέλεξε να παραμείνει στο Χαλέπι, για να υπάρχει κάποιος να βοηθήσει τους πάσχοντες, τους ανήμπορους ή όσους διέλυσε ο πόλεμος. Πριν από αυτόν, εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος και τώρα υπηρετεί ως εθελοντής διασώστης: είναι εκείνος που σπεύδει με το ασθενοφόρο σε χαλάσματα, αψηφά τους βομβαρδισμούς και δεν θα φύγει από τα συντρίμμια αν δεν σιγουρευτεί ότι ανέσυρε και το τελευταίο ζωντανό παιδί.

Πέρα, όμως, από αυτό, ο Aljaleel από το 2011 σε καθημερινή βάση φροντίζει τις γάτες στο Χαλεπι, γάτες οικόσιτες που έμειναν μόνες, όταν οι ιδιοκτήτες τους αποφάσισαν μέσα σε λίγα λεπτά να εγκαταλείψουν σπίτια και περιουσίες και παίρνοντας στα χέρια τα παιδιά τους και λίγα προσωπικά αντικείμενα, να παλέψουν για να σωθούν από την αιματηρή παράνοια που απλωνόταν γύρω τους.

Πολύ σύντομα, με γειτονιές ολόκληρες και πολυκατοικίες να ερημώνονται, το μόνο που απέμεινε στους δρόμους ήταν τρομαγμένες γάτες κάθε ηλικίας που αναζητούσαν τροφή και λίγα παρηγορητικά χάδια μέσα στον όλεθρο. Και ο Aljaleel ήταν εκεί. Εξακολουθεί να είναι, προσφέροντας φαγητό, νερό και φροντίζοντας τις ζωντανές ψυχές μιας πόλης που έχασε τους ανθρώπους της και απέμεινε με τις αμέτρητες γάτες τους… “Κάποιος που έχει στην καρδιά του έλεος για τους ανθρώπους, έχει και για κάθε ζωντανό πλάσμα”, λέει ο διασώστης.

Με στοιχεία από το BBC και το VitaInternational.Media

Πηγή lifo