Σφυγξ

Σφυγξ

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως είναι μια γάτα χωρίς τρίχωμα; Η Σφυγξ σας λύνει την απορία! Μια σπάνια ράτσα, σίγουρα όχι για όλα τα γούστα αλλά που σίγουρα τραβάει την προσοχή.

Ιστορία

Υπάρχει η φήμη οτι άτριχες γάτες αναπτύχθηκαν από τους Ατζέκους και υπάρχουν αναφορές στις «Μεξικάνικες Άτριχες» σε βιβλία των αρχών του 20ου αιώνα, αλλά η σύγχρονη γάτα αναπτύχθηκε μόνο μετά το 1966 από ένα μεταλλαγμένο γατάκι που γεννήθηκε στο Οντάριο του Καναδά από μια ασπρόμαυρη κοντότριχη ονόματι Ελισάβετ.

Χαρακτήρας

Αντίθετα με τη λαϊκή άποψη, οι γάτες αυτές είναι στοργικές και απολαμβάνουν τις αγκαλιές. Είναι ζώα πανέξυπνα και υπερ-κοινωνικά. Λατρεύουν να μαθαίνουν νέα παιχνίδια και κόλπα και μπορούν να πηδήξουν από το πάτωμα στον ώμο σας πανεύκολα!

Φροντίδα

Αντιθέτως με αυτό που φαίνεται εκ πρώτης όψεως, η φροντίδα μιας Σφυγξ δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε λίγη. Οι περισσότερες Σφυγξ χρειάζονται τακτικό μπάνιο για να κρατήσει την επιδερμίδα τους καθαρή από τα έλαια που παράγει (όπως και των ανθρώπων άλλωστε). Στις «κανονικές» γάτες, τα έλαια αυτά τα απορροφά η γούνα τους αλλά στη Σφυγξ επειδή δεν υπάρχει γούνα να τα απορροφήσει θα λερώσουν τα ρούχα σας, τα έπιπλά και τα πράγματα σας αν δεν αφαιρεθούν με το τακτικό μπανιάρισμα. Αν έχετε σκοπό να πάρετε μια τέτοια γάτα μόνο και μόνο σαν «έπαθλο» ώστε να έχετε κάτι περίεργο που να ταιριάζει στο design του μοντέρνου σπιτιού σας, ξεχάστε το! Αυτές οι γάτες είναι σαν τα μικρά παιδάκια, χρειάζονται συχνό μπάνιο, κόψιμο των νυχιών τους και καθάρισμα των αυτιών τους.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Σώμα: Αν και συχνά δημιουργείται η εντύπωση λόγω φωτογραφιών ότι η γάτα είναι τελείως άτριχη, η επιδερμίδα μιας Σφυγξ καλύπτεται από ένα ωραίο χνούδι στο κάτω μέρος του προσώπου, των αυτιών, των πελμάτων και της ουράς. Το δέρμα ρυτιδώνει σε σημεία του κεφαλιού, του σώματος και των ποδιών αλλά θα πρέπει να είναι τεντωμένο στα υπόλοιπα μέρη. Το σώμα της είναι μεσαίου μεγέθους με καλοφτιαγμένα κόκαλα και στέρνο σε σχήμα βαρελιού. Η ουρά είναι μακριά, σκληρή και λεπταίνει στην άκρη. Έχει πόδια μακριά και αδύνατα και κομψά πέλματα με μαξιλαράκια σε χρώμα που να ταιριάζει με αυτό του «τριχώματος».

Πρόσωπο-κεφάλι: Τα αυτιά είναι πολύ μεγάλα με στρογγυλεμένες άκρες, τα μάτια τοποθετημένα βαθιά, σε σχήμα λεμονιού και σκιστά με χρώμα που πρέπει να ταιριάζει με το χρώμα του «τριχώματος». Δεν έχει μουστάκια και το κεφάλι της είναι ούτε στρογγυλό, ούτε σφηνοειδές αλλά ελαφρά μακρύτερο από το φάρδος του. Η μύτη θα πρέπει να είναι κοντή, με μαξιλαράκι σε χρώμα ανάλογο του «τριχώματος».

Ποικιλίες

Η Σφυγξ μπορεί να έχει οποιοδήποτε αναγνωρισμένο σχέδιο και χρώμα «τριχώματος» και –εναρμονισμένο με αυτό – χρώμα ματιών.

10

Πηγή Subject to change