Snowshoe

Snowshoe

Η Snowshoe είναι μια κομψή γάτα, μεσαίου μεγέθους.

Όπως είναι προφανές, πήρε την ονομασία της από τις λευκές της πατούσες. Η εμφάνιση της, καθώς και ο χαρακτήρας της, που συνδυάζει αυτόν της Σιάμ με εκείνον της Αμερικανικής Κοντότριχης, την καθιστούν διαφορετική και μοναδική.

snowshoe

Iστορία

Η καταγωγή της Snowshoe εντοπίζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, όταν η Dorothy Hinds Daugherty ανακάλυψε ότι 3 γατάκια στη γέννα μιας Σιάμ του εκτροφείου της είχαν όλες τις πατούσες τους λευκές. Στη Dorothy άρεσε ο μοναδικός συνδυασμός του χρωματισμού point και των λευκών ποδιών και αποφάσισε να ιδρύσει τη φυλή Snowshoe. Αναπτύσσοντας τη φυλή, η Dorothy διασταύρωσε τα τρία γατάκια με μία οικόσιτη γάτα (Αμερικανική Κοντότριχη, που ως φυλή τότε ήταν υπό αναγνώριση) χρωματισμού tuxedo και τελικά δημιούργησε το δημοφιλές σχέδιο του ανάποδου ʽʼVʼʼ στο πρόσωπο. Η Αμερικανική Κοντότριχη ως φυλή, τότε ήταν υπό αναγνώριση. Το αποτέλεσμα του ζευγαρώματος αυτού ήταν μια γάτα πολύ διαφορετική από τους γεννήτορές της σε εμφάνιση, ενώ συνδύαζε τους χαρακτήρες τους. Πολλή από την ιστορία της Snowshoe χάθηκε, πράγμα που οφείλεται στην φτωχή καταγραφή και στους περιορισμούς των χρωματισμών που αποθάρρυναν παλιούς και νέους εκτροφείς λόγω του άστατου λευκού. Το 1960 με 1977, το ενδιαφέρον για τη φυλή μειώθηκε τόσο που έφτασε να υπάρχει μόνο ένα εκτροφείο το 1977, αλλά το 1989 υπήρχαν περίπου τριάντα εκτροφείς. H TICA (The International Cat Association) αναγνώρισε τη Snowshoe το 1994.

SnowshoeCatCloseup

Μορφολογία

Η Snowshoe είναι μια καλά ισορροπημένη γάτα, ούτε πολύ μεγάλη, ούτε πολύ μικρή. Είναι σταθερή, μυώδης χωρίς να είναι ογκώδης και φαινομενικά δυνατή και ευκίνητη. Το σώμα της έχει την εμφάνιση δρομέα και άλτη, ενώ έχει μέτριο μήκος, κάνοντάς το να μοιάζει ορθογώνιο. Τα αυτιά είναι κατά μέσο όρο μεγάλα και συνεχίζουν το τριγωνικό σχήμα του κεφαλιού. Οι πατούσες είναι οβάλ, λεπταίνουν προς τα δάχτυλα και είναι μεσαίου μεγέθους.

Ένας αρσενικός Snowshoe μεσαίου μεγέθους ζυγίζει περίπου 4,08 με 5,44 κιλά και έχει γεροδεμένη όψη που τον κάνει να μοιάζει βαρύτερος, απʼ ό,τι είναι.

Μία θηλυκή Snowshoe είναι συνήθως πολύ μικρότερη σε μέγεθος και ζυγίζει περίπου 3,18 με 4,54 κιλά, αλλά κάποια θηλυκά φτάνουν σε μέγεθος τα αρσενικά χωρίς όμως να έχουν τη γεροδεμένη όψη των δεύτερων.

Η Snowshoe είναι κοντότριχη γάτα και δεν πρέπει να τη μπερδεύουμε με τη Βιρμανίας ή τη Ragdoll. Δεν συσχετίζεται με καμία από τις δύο φυλές.

Η γούνα της δεν έχει υπόστρωμα και είναι συνήθως στιλπνή απαλή στο άγγιγμα. Το κοντό τρίχωμα εξασφαλίζει ευκολία στην περιποίηση και οι περισσότερες Snowshoe περιποιούνται τον εαυτό τους, εκτός αν δεν νιώθουν καλά ή είναι αγχωμένες.

Χρωματισμός

Τα γατάκια των Snowshoe γεννιούνται ολόλευκα.

boys13.09

Ο χρωματισμός point αρχίζει να εμφανίζεται μετά από μερικές εβδομάδες. Η ουρά, τα πόδια, το κεφάλι και τα αυτιά σκουραίνουν όσο μεγαλώνει το γατάκι. Το σώμα είναι λίγο πιο ανοιχτόχρωμο από το ανοιχτό κρεμ, με τις σκιάσεις να σκουραίνουν καθώς περνά ο καιρός.

snowshoe-cat-breed2

Το πιγούνι μπορεί να είναι λευκό, στο χρώμα της μάσκας της γάτας (π.χ. μια blue point μπορεί να έχει μπλε πιγούνι), ή και τα δύο. Το λευκό στην περιοχή του θώρακα, γύρω από το λαιμό και στο στομάχι επιτρέπεται.
Οι πιο συνήθεις χρωματισμοί είναι το seal point και το blue point. (αντίστοιχα στις φωτογραφίες.) Η δεύτερη είναι ʽʼperfectʼʼ blue point. (τo ʽʼperfectʼʼ, που αναφέρεται και ως preferred pattern, είναι το ανάποδο V που κάνει το λευκό στο πρόσωπο).

images
Τα πιο ανοιχτά χρώματα όπως chocolate, lilac κλπ είναι πιο σπάνια λόγω της εξειδικευμένης εκτροφής που απαιτείται για να δημιουργηθούν, αφού τα ανοιχτά χρώματα δεν κάνουν τόσο καλή αντίθεση με το λευκό.

Το χρώμα των ματιών των Snowshoe κυμαίνεται από λαμπερό μπλε ως ένα ανοιχτό γκρι χρώμα.

dng

Τα ʽʼμαξιλαράκιαʼʼ στις πατούσες μπορούν να είναι στο χρώμα της ʽʼμάσκαςʼʼ της γάτας ή ροζ ή και συνδυασμός τους, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη μύτη.

Χαρακτήρας

Ο χαρακτήρας της Snowshoe είναι τόσο μοναδική όσο και η εμφάνισή της και δεν είναι ποτέ βαρετή. Είναι μία περίπλοκη μίξη επιφυλακτικότητας και με μία ελαφριά δόση “νορμάλ” γάτας. Παρʼ όλα αυτά δύο γάτες δεν έχουν ποτέ την ίδια προσωπικότητα. Κάποιες είναι ντροπαλές, άλλες είναι αυταρχικές (αλλά ευγενικές) και κάποιες είναι στοργικές. Γενικά ομιλητικές, με μια απαλή, μελωδική φωνή οι Snowshoe συνήθως προσαρμόζεται σε μία οικογένεια με πολλές γάτες, αν και κάποιες προτιμούν να έχουν την πλήρη προσοχή του ιδιοκτήτη τους. Πάντως είναι μια πολύ κοινωνική φυλή που χρειάζεται πιο πολλή προσοχή από ό,τι οι περισσότερες και δεν μπορεί να μείνει μόνη της για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Είναι δραστήριες και γεμάτες περιέργεια, προσφέροντας πολλές ώρες διασκέδασης και τη στοργή και τη συντροφιά μιας γάτας.

Οι περισσότερες Snowshoe δένονται πολύ με τον άνθρωπο που έχουν επιλέξει ενώ παραμένουν φιλικές και με άλλους.

Τους αρέσει να είναι κοντά σου, αλλά σε αντίθεση με το σκύλο, προτιμούν να σε οδηγούν παρά να σε ακολουθούν. Η προσωπικότητα που προκύπτει δεν είναι για τον κάθε γατόφιλο (γιʼ αυτό και ταιριάζουν περισσότερο σε πιο έμπειρους) και το να “ανήκεις” σε μία Snowshoe είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσεις για να το εκτιμήσεις.

snowshoe-cat-facts1

 

Η Snowshoe έχει αναγνωριστεί από τις TICA, τις ACFA, CFF και ACA, αλλά όχι από τη CFA, ενώ βρίσκεται υπό αναγνώριση από τη GCCF.

Πηγή bunny