Ρινοτραχειίτιδα στη γάτα

Ρινοτραχειίτιδα στη γάτα

Η ιογενούς ρινοτραχειίτιδα της γάτας (FVR) είναι μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού της μύτης και του λαιμού. Προκαλείται από τον γνωστό ιό ως αιλουροειδών ερπητοϊό 1 (FHV-1). Γάτες όλων των ηλικιών είναι ευαίσθητες σε αυτόν τον ιό, αλλά τα γατάκια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και ενδέχεται να έχουν μολυνθεί περίπου την πέμπτη εβδομάδα της ηλικίας τους. Έγκυες γάτες ή γάτες με χαμηλό ανοσοποιητικό βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο.

Συμπτώματα και Είδη

Μερικές μολυσμένες γάτες μπορούν να παραμείνουν χωρίς συμπτώματα, αλλά να λειτουργήσουν ως φορείς και να εξαπλωθεί η μόλυνση σε μη μολυσμένες γάτες. Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να είναι σποραδικά σε ένα φορέα FHV-1:

Αιφνίδιες, ανεξέλεγκτες κρίσεις φταρνίσματος

Ρινικό έκκριμα με πύον

Απώλεια της αίσθησης της όσφρησης

Μυϊκό σπασμό του βλεφάρου με αποτέλεσμα το κλείσιμο του ματιού (βλεφαρόσπασμο)

Οφθαλμικό έκκριμα

Φλεγμονή του επιπεφυκότα του οφθαλμού (επιπεφυκίτιδα)

Κερατίτιδα (φλεγμονή του κερατοειδούς χιτώνα προκαλώντας υγρά μάτια και θολή όραση)

Ανορεξία

Πυρετός

Κατάπτωση

Απώλεια της εγκυμοσύνης

Αιτία

Αυτή η κατάσταση προκαλείται από μια μόλυνση με τον ιό του έρπητα αιλουροειδών 1. Είναι συχνές σε σπίτια που έχουν πολλές και διαφορετικές γάτες ή από την ρείθρα των ζώων λόγω του υπερπληθυσμού. Ο μη έγκαιρος εμβολιασμός, ο  ανεπαρκής εξαερισμός, κακές συνθήκες υγιεινής, η κακή διατροφή, σωματική ή ψυχολογική καταπόνηση είναι άλλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την απόκτηση FHV-1.

Διάγνωση

Θα πρέπει να δώσετε αναλυτικό ιστορικό της υγείας της γάτας σας. Ο κτηνίατρός σας θα αξιολογήσει όλα τα συμπτώματα, καθώς και τη συνολική υγεία της γάτας σας. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν γενική αίματος, βιοχημικό προφίλ και ανάλυση ούρων. Σε μερικούς ασθενείς η πλήρης εξέταση αίματος μπορεί να αποκαλύψει τον προσωρινό χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων (WBCs), ο οποίος αποκαλείται λευκοπενία, που ακολουθείται από την αύξηση στον αριθμό των κυττάρων, που ονομάζεται λευκοκυττάρωση.

Ο κτηνίατρος σας μπορεί να πάρει δείγματα από εκκρίσεις από τη μύτη και τα μάτια της γάτας για να τα στείλει στο εργαστήριο για επιβεβαίωση. Οι ακτίνες Χ είναι επίσης χρήσιμες για τον προσδιορισμό μεταβολών στη ρινική κοιλότητα, ιδίως εκείνων που οφείλονται σε χρόνιες λοιμώξεις.

Πηγή Vetherapy.gr