Πώς να βοηθήσετε μια μελαγχολική γάτα

Πώς να βοηθήσετε μια μελαγχολική γάτα

Οι γάτες γίνονται μελαγχολικές για πολλούς από τους ίδιους λόγους όπως οι άνθρωποι. Συχνά είναι εξαιτίας μιας μεγάλης αλλαγής ζωής, όπως ο χωρισμός των ιδιοκτήτων του κατοικίδιου ζώου, ο θάνατος ενός μέλους της οικογενείας ή κατοικίδιου, τα παιδιά πάνε στο κολέγιο, ή η προσθήκη ενός μέλους της οικογενείας μέσα στο σπιτικό – οτιδήποτε θα διαταράξει σημαντικά την ικανότητα της γάτας να προβλέπει και να ελέγχει την ζωή της.

Η Pam Johnson Bennett, μια επιστήμονας συμπεριφοράς αιλουροειδών στο Nashville, λέει ότι το γεγονός ότι το γατάκι δεν έχει την ‘ιστορία εκ των έσω’ μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Για παράδειγμα, αν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιου χωρίζουν ή παίρνουν διαζύγιο, η γάτα δεν θα καταλάβει γιατί ο άνδρας και η γυναίκα διαφωνούν ο ένας με τον άλλον, ή γιατί ορισμένοι άνθρωποι έχουν ξαφνικά εξαφανιστεί από το σπίτι. Αυτό μπορεί να κάνει τη γάτα να αισθάνεται ανήσυχη ή μελαγχολική.

‘Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης όπως ένας θάνατος στην οικογένεια ή το διαζύγιο, η γάτα μπορεί να προσεγγίσει τον ιδιοκτήτη της, περιμένοντας αυτό το πρόσωπο να ενεργήσει όπως αυτός ή αυτή κάνει συνήθως. Αλλά ο ιδιοκτήτης ίσως κλαίει ή αντιδρά σαν να έχει αποσυρθεί στον εαυτό του και δεν δίνει πολύ προσοχή στη γάτα. Έτσι ξαφνικά όλα στον κόσμο της γάτας γυρίζουν ανάποδα.’ εξηγεί η Bennett.

Αν αισθάνεστε πεσμένος, οι πιθανότητες είναι, ότι η γάτα σας αισθάνεται το ίδιο. ‘Η γάτα σας μπορεί εύκολα να μαντέψει τα συναισθήματα σας’, λέει η Bennett, ‘Αν η γάτα σας νομίζει ότι ο κόσμος σας γκρεμίζετε, αυτό ανησυχεί τη γάτα γιατί ο κόσμος σας γκρεμίζετε, νομίζει ότι και ο κόσμος της το ίδιο.’

Αλλά δεν χρειάζεται να έχουμε μια σοβαρή κρίση στην οικογένειά σας για τη γάτα σας να αισθάνεται κατσουφιασμένη. Έλλειψη δραστηριότητας ή άσκησης, μια φτωχή δίαιτα, βαρεμάρα, ή πολλές ώρες μονή στο σπίτι – όλα μπορούν να προκαλέσουν σε μια κατοικίδια γάτα να αισθάνεται κατάθλιψη.

Ίσως η γυναίκα που έχει μείνει στο σπίτι σαν μαμά πάει πίσω στην εργασία πλήρους απασχόλησης. Προσπαθήστε να παρακολουθήσετε πως παρουσιάζετε τον εαυτό σας στη γάτα και να είστε χαρούμενη όσο το δυνατόν όταν είστε τριγύρω της.

Εάν νομίζετε ότι η γάτα σας είναι απλώς μοναχική ή βαριέται, παρέχετε της κάποιες διεξόδους ώστε να την κρατάτε ευτυχισμένη ενώ είστε μακριά από το σπίτι. Αγοράστε κάποια νέα παιχνίδια για γάτες και βάλτε τα παλιά στην αποθήκη. Εναλλάξτε τα παιχνίδια περιστασιακά για ποικιλία. Δέστε ένα παιχνίδι με ένα σχοινί και κρεμαστέ το σε μια καρεκλά. Αφήστε μια άδεια χαρτοσακούλα στο πάτωμα για τη γάτα σας να κυνηγήσει τριγύρω. Αγοραστέ μια δοκό παράθυρου για τη γάτα σας έτσι να μπορεί να παρακολουθεί το μεγάλο εξωτερικό χώρο. Γεμίστε το μπολ φαγητού με ορισμένες δελεαστικές, νέες γεύσεις. Να είστε δημιουργικός στον τρόπο σκέψης του τρόπου να κρατήσετε τη γάτα σας διασκεδαστική όταν δεν είστε κοντά.

Αν η κατάθλιψη της γάτας παραμένει, συμβουλευθείτε ένα πιστοποιημένο επιστήμονα συμπεριφοράς ζώων ή κτηνίατρο, που μπορεί να συστήσει το κατάλληλο είδος των αντικαταθλιπτικών ή φάρμακο κατά του άγχους. ‘Τα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν λύση από μόνα τους, αλλά σαν συμπλήρωμα στη θεραπείας της συμπεριφοράς,’ λέει ο Wright ‘Μόλις η συμπεριφορά αρχίσει να αλλάζει, τότε σε συνεργασία με τον αναφερόμενο κτηνίατρο, μπορεί να αρχίσετε να ξεκόβετε τη γάτα από τα φάρμακα σταδιακά από εβδομάδα σε εβδομάδα.’

Και το πιο σημαντικό, μην αγνοήσετε απλώς την κατάθλιψη της γάτας σας και να νομίζετε ότι θα το ξεπεράσει μόνη της. ‘Συχνά υπάρχει ένα λόγος που η γάτα έχει κατάθλιψη, υπάρχει ακόμα ένας λόγος για τον ιδιοκτήτη να έχει κατάθλιψη, όπως κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής κρίσης’ λέει η Bennett. ‘Ίσως είναι σκληρό να σκέφτεστε τη γάτα σας όταν η ζωή σας είναι σε αναστάτωση, αλλά η γάτα σας υποφέρει επίσης και χρειάζεται τη βοήθεια σας.’ Προσπαθώντας να χαροποιήσετε τη γάτα σας δεν θα βοηθήσει μονό να ανακάμψει, αλλά θα βοηθήσει και εσάς. Μια τρυφερή μικρή γατούλα μπορεί να κάνει οποιονδήποτε να αισθανθεί καλύτερα.

Πηγή: healthypet