Πώς να φροντίσετε ένα ορφανό γατάκι

Πώς να φροντίσετε ένα ορφανό γατάκι

Πολλές φορές ένα ή περισσότερα γατάκια μένουν χωρίς μητέρα, είτε λόγω του θανάτου ή της αδυναμίας της να τα φροντίσει σωστά ή ακόμη και επειδή κάποιοι ενώ θέλουν να λέγονται φιλόζωοι, όταν γεννήσει η γάτα τους (την οποία δεν έχουν μεριμνήσει να στειρώσουν παρʼότι δεν θέλουν γατάκια) πετάνε τα γατάκια στο δρόμο ή στα σκουπίδια και έτυχε να τα βρει κάποιος πραγματικός φιλόζωος (εσείς για παράδειγμα).

Ο προβληματισμός που προκύπτει σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι τι πρέπει να γίνει ώστε το γατάκι να μεγαλώσει σωστά, παρʼότι δεν έχει μητέρα ή έστω να επιβιώσει. Έχετε 2 επιλογές: την υιοθεσία (αν είστε τυχεροί) ή την τεχνητή ανατροφή.

Υιοθεσία

Ένας κτηνίατρος, ένα pet-shop ή μια φιλοζωική μπορεί να είναι σε θέση να σας φέρει σε επαφή με κάποιον που έχει μια θηλυκιά που μόλις γέννησε και της περισσεύει μια θηλή. Σε ιδανικές συνθήκες η υιοθεσία θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά τη γέννα και πριν δεθεί η τροφός πολύ δυνατά με τους δικούς της απογόνους.
Όταν φέρετε σε επαφή το γατάκι με τη θετή μητέρα του, αλείψτε λίγο βούτυρο επάνω του. Η θετή τροφός θα το γλείψει και κατά τη διαδικασία αυτή θα φτάσει να αποδεχτεί το καινούριο σαν δικό της. Παρακολουθήστε την πρόοδο ενός υιοθετημένου μικρού, ζυγίζοντας το τακτικά. Θα πρέπει να κερδίζει μερικά δέκατα του γραμμαρίου βάρος καθημερινά.

Τεχνητή διατροφή
Δεν είναι δύσκολο να μεγαλώσετε γατάκια με το μπουκάλι, αλλά προσπαθήστε να σιγουρευτείτε ότι πήραν έστω κάποιες σταγόνες από το πρώτο γάλα της μητέρας εάν είναι εφικτό. Βγάλτε μερικές σταγόνες από αυτό το γάλα από τις θηλές της και μετά δίνετε τις στο μωρό με σταγονόμετρο. Το γάλα αυτό δίνει στα γατάκια μερικά πολύτιμα αντισώματα ενάντια στις ασθένειες.

Τι είδους τεχνητό γάλα;
Το σκέτο αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα είναι πολύ αδύναμο για τα γατάκια και δεν πρέπει να τους το δώσετε σκέτο, ιδίως το αγελαδινό. Όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο εναλλακτικές: είτε μια ειδική για γάτες σκόνη γάλακτος που υπάρχει στον κτηνίατρο ή σε ορισμένα pet shops, την οποία θα φτιάξετε με νερό όπως λένε οι οδηγίες στη συσκευασία, είτε σκόνη γάλακτος για μωρά (ή γάλα εβαπορέ σε κονσέρβα) φτιαγμένη διπλά δυνατή απʼότι για τα ανθρώπινα μωρά με νερό.

Εξοπλισμός

Υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα, κυρτά μπουκάλια για το τάισμα των μικρών, αλλά αν δεν βρείτε, τα μπουκάλια για πρόωρα μωρά κάνουν την ίδια δουλειά. Το σταγονόμετρο για τα μάτια και οι σύριγγες των 2 ml (χωρίς τη βελόνα) μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν. Όλος ο εξοπλισμός θα πρέπει να πλένεται και να αποστειρώνεται ανάμεσα στα γεύματα.

Μέθοδοι ταΐσματος

Η μέθοδος με το μπουκάλι είναι η καλύτερη για τα περισσότερα γατάκια, αλλά με τα πολύ αδύναμα ή αυτά που στην αρχή δεν θηλάζουν ή δεν καταπίνουν καλά, το σταγονόμετρο και η σύριγγα έχουν πλεονεκτήματα. Ένας πλαστικός σωλήνας 2 εκ προσαρμοσμένος στη σύριγγα θα δίνει το γάλα στο στόμα ενώ ένας σωλήνας 5 εκ θα σας επιτρέπει να γίνεται το γάλα γλιστρώντας το απαλά πάνω από τι πίσω μέρος της γλώσσας. (Αυτή η τεχνική είναι η πιο αποτελεσματική αλλά θα πρέπει να γίνεται κατά τις υποδείξεις του κτηνιάτρου. Αν ο πλαστικός σωλήνας μπει λάθος και πάει στην τραχεία το γατάκι μπορεί να πνιγεί). Χρειάζεται λοιπόν προσοχή και να μην επισπεύδετε τη διαδικασία του ταΐσματος.

Όποια μέθοδο κι αν ακολουθήσετε, έχετε υπόψιν ότι το γάλα θα πρέπει να είναι στη θερμοκρασία του αίματος (περίπου 37 βαθμοί Κελσίου). Μέχρι 7 ημερών δίνετέ του 3 ως 6 ml κάθε 2 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάθε 4 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μεταξύ 14 και 21 ημερών, η ποσότητα θα πρέπει να αυξηθεί ξανά σε 8 έως 10 ml κάθε δύο ώρες και μια φορά τη νύχτα μεταξύ 11 μμ και 8 πμ. Όταν ανατρέφετε τεχνητά ένα γατάκι θα πρέπει να ενθαρρύνεται να αποπατεί και να ουρεί. Για να μιμηθείτε το γλείψιμο της μητέρας του χρησιμοποιήστε κάποιο μάλλινο ύφασμα υγραμένο σε ζεστό νερό (όχι καυτό!), για να σκουπίσετε την περιοχή του πισινού και χτυπήστε πολύ απαλά το γατάκι με τα δάχτυλα σας. Όταν το γατάκι ανταποκριθεί, καθαρίστε και στεγνώστε την περιοχή κάτω από την ουρά και αλείψτε την πολύ ελαφρά με μια κρέμα.

Ανάμεσα στα γεύματα, διατηρήστε τα γατάκια ζεστά σε ένα καθαρό κουτί με διαθέσιμο κρεβάτι, ένα μαξιλαράκι που ζεσταίνεται ή μια υπέρυθρη λάμπα και ένα υποκατάστατο μητέρας, όπως ένα μπουκάλι με ζεστό νερό τυλιγμένο με ένα μάλλινο κάλυμμα. Η θερμοκρασία του κουτιού θα πρέπει να είναι 25-30 βαθμοί κελσίου για τις πρώτες 2 εβδομάδες και να μειώνεται σταδιακά στους 20 μέχρι την έκτη εβδομάδα.

Απογαλακτισμός

Ο απογαλακτισμός των μικρών που ανατρέφονται τεχνητά αρχίζει όταν είναι σε ηλικία τριών εβδομάδων. Προσθέστε περίπου μισό κουταλάκι παιδικά δημητριακά, ή απαλό πουρέ παιδικής τροφής (κρέας, ψάρι ή τυρί) μέσα στο τάισμα με το μπουκάλι για μερικές μέρες, Μετά αποκόψτε τα γατάκια όπως τα φυσιολογικά μεγαλωμένα μικρά.

Προσοχή:

  • Μη σηκώνετε μικρά γατάκια πιάνοντας τα από το σβέρκο. Μόνο η μητέρα-γάτα ξέρει να το κάνει σωστά.
  • Όταν είναι 3 εβδομάδων συζητήστε για τα σκουλήκια με τον κτηνίατρο.

Πηγή: Subject to change