Πώς να δώσετε στη γατούλα σας το σιρόπι της χωρίς να γίνετε χάλια

Πώς να δώσετε στη γατούλα σας το σιρόπι της χωρίς να γίνετε χάλια

Όσο κι αν το μισείτε και εσείς και η γάτα σας, θα έρθει η στιγμή που θα πρέπει να της δώσετε φάρμακο, το οποίο πολλές φορές θα είναι σιρόπι και δεδομένου ότι η γάτα δεν καταλαβαίνει τη γλυκιά γεύση, θα της φανεί πολύ χειρότερο απʼότι θα φαινόταν σε μας. Ο παρακάτω οδηγός ίσως κάνει τη διαδικασία περισσότερο εύκολη και γρήγορη.

Κατʼαρχάς, εάν δεν σας έχει προμηθεύσει ο κτηνίατρος με μια σύριγγα χωρίς βελόνα πηγαίνετε οπωσδήποτε να αγοράσετε μια εσείς. Χωρίς αυτή (ή κάποιο σταγονόμετρο) είναι σχεδόν απίθανο να καταφέρετε να την κάνετε να καταπιεί έστω και μια γουλιά.

Μην πετάξετε τη βελόνα. Είναι πολύ πιο εύκολο να βάλετε το υγρό μέσα στη σύριγγα με αυτήν, ειδικά αν το μπουκάλι δεν είναι γεμάτο. Απλώς μην ξεχάσετε μετά να τη βγάλετε πριν δώσετε το σιρόπι στο γατάκι!

Πάρτε τη γάτα σας αγκαλιά και αρχίστε να τη χαϊδεύετε ώστε να είναι ήρεμη. Αν δεν είναι η πρώτη φορά που της δίνετε φάρμακο καλύτερα στην αρχή να μην βλέπει τη σύριγγα γιατί θα ψυλλιαστεί τι σχεδιάζετε. Όταν αρχίσει να γουργουρίζει και έχει αφεθεί απόλυτα σε εσάς βάλτε την να κάτσει στο αριστερό σας πόδι. Με το χέρι σας κρατήστε το κεφάλι της σταθερό ώστε να μην μπορεί να γυρίσει δεξιά ή αριστερά και στρέψτε το ελαφρώς προς τα πάνω. Προσέξετε πως την πιάνετε ώστε να μην την κάνετε να νιώσει ότι προσπαθείτε να την στραγγαλίσετε! Αν δείχνει να έχει τρομάξει χαλαρώστε λίγο τη λαβή σας και με το άλλο σας χέρι αρχίστε να τη χαϊδεύετε. Το να της μιλάτε γλυκά και ήρεμα επίσης βοηθάει μιας και η γάτα καταλαβαίνει πολλά από τον τόνο της φωνής μας.

Πλησιάστε τη σύριγγα στο στόμα της και ακουμπήστε την στα πλάγια του και πιέστε ελαφρά. Λογικά θα αναγκαστεί να ανοίξει το στόμα της και μπορείτε να χύσετε λίγο από το υγρό μέσα. Προσέξτε να ελέγχετε τη δύναμη με την οποία πατάτε το έμβολο ώστε να μην χύσετε πολύ και πνιγεί ή κάνει εμετό. Χαλαρώστε λίγο τη λαβή σας και αφήστε την να το καταπιεί αλλά φροντίστε να έχετε το έλεγχο και να μην σας φύγει. Όταν το καταπιεί συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει η δόση που πρέπει να πάρει. Αν προσπαθήσει να φύγει (πιθανότατα θα προσπαθήσει) αφήστε την σύριγγα για λίγο κάτω και καλμάρετε την με χάδια και γλυκές κουβέντες. Πρέπει να νιώθει ασφάλεια στην αγκαλιά σας.

Όταν καταφέρετε να της δώστε όλη τη δόση που πρέπει να πάρει χαϊδέψτε την λίγο ακόμα και δώστε της μια λιχουδιά ώστε και να την ανταμείψετε και να της φύγει η άσχημη γεύση του φαρμάκου. Έχετε υπόψιν ότι το φάρμακο που σε εσάς μπορεί να φαίνεται ότι έχει όμορφη γεύση για τη γάτα να είναι απαίσιο μιας και εσείς επηρεάζεστε από τα γλυκαντικά που πιθανόν να έχει (μιας και πολλά από τα φάρμακα που δίνονται σε γάτες προορίζονται κανονικά για ανθρώπους).

Καλύτερα όλη η διαδικασία να γίνει πάνω σε μια πρόχειρη μεγάλη πετσέτα μιας και σίγουρα θα πέσουν κάποιες σταγόνες από το φάρμακο. Έχετε το αυτό υπόψιν και όταν βάζετε τη δόση στη σύριγγα και μην βάζετε ακριβώς τόσο όσο πρέπει να πάρει. Καλό είναι να βάζετε μισό με ένα ml παραπάνω, αναλόγως τη δόση και πόσο άγρια είναι η γατούλα σας. Αν υπάρχει και άλλος άνθρωπος στο σπίτι «εκμεταλλευτείτε» τον βάζοντας τον να κρατάει τα μπροστινά πόδια της γάτας ώστε να μην μπορεί να σας γρατσουνίσει.

Μερικοί αναφέρουν ότι βοηθάει επίσης να «φασκιώσετε» τη γάτα με μια πετσέτα ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τα νύχια της αν και προσωπικά μου φαίνεται λίγο παρατραβηγμένο και περιοριστικό. Ωστόσο ίσως να είναι καλή ιδέα αν έχετε ένα πολύ άγριο και ανήσυχο γατάκι που έχει αποφασίσει να δώσει και τη ζωή του για να μην πάρει αυτό το ροζ υγρό.

Kαλή τύχη και καλή ανάρρωση στη γατούλα σας!

Πηγή: Subject to change