Πώς να διαλέξω κτηνίατρο;

Πώς να διαλέξω κτηνίατρο;

Προσπαθήστε να αναλογιστείτε με τι κριτήρια διαλέξατε τον κτηνίατρο της γατούλας σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να παίρνουν αυτή την απόφαση, με βάση μόνο το πόσο κοντά είναι το ιατρείο του στο σπίτι τους.

Έτσι πολλές φορές βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ανακαλύψουν ότι παρέλειψε κάποιο εμβόλιο, ξέχασε κάτι, κατʼαυτόν «ασήμαντο» ή ακόμα και διέγνωσε λάθος ασθένεια! Το κακό με τους γιατρούς, είτε για ζώα, είτε για ανθρώπους, είναι ότι στα λάθη τους δεν μπαίνει blanco, δεν σβήνονται με delete, backspace ή Ctrl+Z, αλλά έχουν τις περισσότερες φορές ολέθρια και συνήθως μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.

Βρείτε κτηνίατρο πριν τον χρειαστείτε

Αν δεν κάνετε τη μικρή σας «έρευνα» πριν χρειαστείτε τον κτηνίατρο, τότε πιθανόν να βρεθείτε στη δυσχερή θέση να ψάχνετε Χρυσούς Οδηγούς ή να κάνετε απανωτά τηλέφωνα σε φίλους που έχουν κατοικίδιο στις 2 τα χαράματα επειδή η γατούλα σας δεν φαίνεται να είναι και πολύ καλά στην υγεία της. Για να μην αναφέρω ότι το πιθανότερο είναι να διαλέξετε βεβιασμένο τον πρώτο γιατρό που θα βρείτε να μπορεί, και να μην αλλάξετε αργότερα μιας και «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Πώς θα εντοπίσω τους διαθέσιμους κτηνιάτρους;

Ξεκινήστε κάνοντας μια λίστα από όλους τους κτηνιάτρους που βρίσκονται σε ένα εύλογο διάστημα από το σπίτι σας. Όχι, όσο καλός κι αν είναι ο κτηνίατρος που βρήκατε στην Κηφισιά, δεν σας κάνει αν εσείς ζείτε στη Γλυφάδα. Αν δεν διαθέτετε αυτοκίνητο, οι επιλογές λιγοστεύουν ακόμη περισσότερο. Μια καλή πηγή για αρχή είναι ο Χρυσός Οδηγός, ειδικά στην ηλεκτρονική μορφή του (www.xo.gr). Λογικά εκεί θα τους βρείτε όλους, και θα μπορείτε μετά να κάνετε το ξεκαρτάρισμα, έχοντας όλες τις διαθέσιμες επιλογές μπροστά σας. Έπειτα, σημειώστε ποιους σας συστήνουν οι φίλοι σας με ένα + δίπλα. Μην εμπιστεύεστε πάρα πολύ τη γνώμη των φίλων και γνωστών επί του θέματος, εκτός αν ξέρετε ότι έχουν ασχοληθεί με το θέμα, μιας και συνήθως η καλή τους γνώμη για έναν κτηνίατρο οφείλεται στη χαμηλή του αμοιβή, στο ότι ήταν ο μόνος που γνώρισαν και άλλα εξίσου «σημαντικά» κριτήρια. Ωστόσο, σίγουρα όταν σας συστήνουν έναν κτηνίατρο, ε δεν μπορεί να είναι και χασάπης, οπότε βάζετε το + σαν μια μικρή «εγγύηση» ότι δεν είναι και «για πέταμα» ο γιατρός.

Πώς θα ξεχωρίσω την ήρα από το στάρι;

Εδώ είναι και το πιο δύσκολο βήμα. Πως από τους 30 για παράδειγμα γιατρούς που συγκεντρώσατε, θα καταλήξετε στους 2-3 καλύτερους, με τη μικρότερη δυνατή πιθανότητα σφάλματος. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες συμβουλές, αλλά έχετε πάντα υπόψιν ότι μπορεί τελικά να κάνετε λάθος στην κρίση σας, ακόμα και έτσι. Τίποτε δεν είναι απόλυτο. Απλά η πιθανότητα είναι σημαντικά μικρότερη. Γι’ αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε, πέρα από το να διαλέξετε τον κτηνίατρο με προσοχή, είναι να ενημερώνεστε προσωπικά και να μην βασίζεστε 100% πάνω του.

  • Εξετάστε το χώρο. Ένας καλός κτηνίατρος, που πραγματικά του αρέσει η δουλειά του, φροντίζει να διατηρεί και το χώρο του ιατρείου του καθαρό και περιποιημένο. Βρώμικα ιατρεία με φθαρμένα και φτηνιάρικα έπιπλα αποτελούν ένδειξη ότι η δουλειά του μάλλον έχει αρχίσει να γίνεται αγγαρεία.
  • Ένας καλός κτηνίατρος είναι απαραίτητο να είναι και πολύ φιλόζωος. Παρατηρήστε πως συμπεριφέρεται στη γατούλα πολύ προσεκτικά. Της συμπεριφέρεται αρκετά τρυφερά; Προσπαθεί να την ηρεμήσει αν έχει τρομάξει, ή απλά «βουρ στο ψητό» κι ας φωνάζει η γάτα;
  • Ένα κλασσικό πλέον κριτήριο είναι το αν θα σας δώσει το κινητό του για να τον πάρετε οποιαδήποτε ώρα παρουσιάσει πρόβλημα η γατούλα. Δείχνει ότι νοιάζεται για το ζώο και δεν το βλέπει μόνο σαν πηγή μερικών ευρώ.
  • Μια πολύ καλή ένδειξη είναι αν ο κτηνίατρος είναι περισσότερο ειδικευμένος στις γάτες. Ωστόσο αυτό αποτελεί μόνο ικανή συνθήκη και όχι αναγκαία, ειδικά στην Ελλάδα που ελάχιστοι έχουν τέτοια ειδίκευση.
  • Εμπιστευθείτε το ένστικτο σας. Αν δεν νιώθετε άνετα μαζί του δεν είναι καλό σημάδι.
  • Ρωτήστε τον όποια απορία έχετε για τη φροντίδα της γατούλας σας. Ένας καλός κτηνίατρος πρέπει να σας λύνει τις απορίες, μέχρι να καταλάβετε τι εννοεί, χωρίς να σας ειρωνεύεται ή να σας δίνει την εντύπωση ότι «τον πρήξατε» (μέχρι ενός ορίου φυσικά, άμα τον ρωτάτε επί 2 ώρες απορίες, ε άνθρωπος είναι κι αυτός).
  • Μην είστε κοντόφθαλμοι. Αν πχ θέλετε σε 6 μήνες από τώρα να στειρώσετε το γατάκι σας και να είστε παρών, ρωτήστε τον από τώρα αν λειτουργεί έτσι. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να το ανακαλύψετε τελευταία στιγμή και να πάτε για στείρωση σε κάποιον που βλέπει τη γατούλα πρώτη φορά.
  • Ένα θετικό επίσης είναι να μπορεί να έρχεται στο σπίτι. Είναι πιθανόν να το χρειαστείτε.
  • …αν έχετε κι άλλες προτάσεις, γράψτε τις και είναι αρκετά πιθανόν να προστεθούν.

Καλή αναζήτηση!

Πηγή: Subject to change