Πώς να τα βγάλετε πέρα με τα ζώα σας σε περίοδο οικονομικής κρίσης

Πώς να τα βγάλετε πέρα με τα ζώα σας σε περίοδο οικονομικής κρίσης

Αυτή τη στιγμή σε πολλά μέρη στην Ελλάδα αρχίζει να γίνεται αισθητή η οικονομική κρίση σε σχέση με την εγκατάλειψη ζώων.

Ήδη τα ζώα εγκαταλείπονταν στο δρόμο από ασυνείδητους ιδιοκτήτες γιατί εκείνοι δεν είχαν προβλέψει τι θα τα κάνουν σε περίπτωση σοβαρής ασθενείας η θανάτου και γιατί πολλοί τα είχαν πάρει ως παιχνίδι και το καλοκαίρι τα άφηναν στο δρόμο σκεπτόμενοι ότι «ζώο είναι, θα επιβιώσει», αγνοώντας το γεγονός ότι το ζώο αυτό έμαθε ανατρέφεται από τον άνθρωπο και να είναι φιλικό μαζί του, πράγμα που το έκανε αδύναμο να έχει την άμυνα ενός φοβισμένου και πιο αγρίου αδέσποτου ζώου. Το αποτέλεσμα είναι κάθε καλοκαίρι σε γνωστές παραλίες και πάρκα σε όλη την Ελλάδα αλλά και σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αυτές οι περιπτώσεις να οδηγούν σε αύξηση των αδέσποτων και κυρίως να βλέπουμε ζώα ράτσας ή περιποιημένα ημίαιμα παρατημένα έξω, χωρίς απαραίτητα να είναι στειρωμένα. Οι άνθρωποι που δεν συνειδητοποιούν την κατάσταση με τα αδέσποτα και ψάχνουν νύφες και γαμπρούς για τα ιδιόκτητα ζώα τους, οι ιδιώτες ερασιτέχνες εκτροφείς και οι επαγγελματίες εκτροφείς που δεν επιβάλλουν την στείρωση στα ζώα ράτσας όπως γίνεται στο εξωτερικό, τα pet shops που πουλούν ζώα χωρίς κανέναν έλεγχο, οι κτηνίατροι που δεν συστήνουν άμεσα στείρωση, οι δήμοι και το κράτος και όσα σωματεία δεν ενημερώνουν σωστά λόγω έλλειψης καλής οργάνωσης καθώς και ο καθένας μας, έχουν ευθύνες γιʼαυτό το φαινόμενο.

Το πρόβλημα

Πρόσφατα παρατηρήσαμε και μια νέα μορφή εγκατάλειψης ζώου που αφορά την οικονομική κρίση. Φαίνεται ότι αρκετοί άνθρωποι αρχίζουν να δυσκολεύονται οικονομικά και αυτό αρχίζει να έχει επιπτώσεις και στη λειτουργία σωματείων με σπίτια φιλοξενίας και στους ανθρώπους που έχουν ζώα. Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν το ζώο τους η σκέφτονται να το εγκαταλείψουν γιατί συχνά θα φιλοξενήσουν κάποιο φίλο η συγγενή που έχασε τη δουλειά η το σπίτι του, ή γιατί θα μοιραστούν το σπίτι τους με κάποιον συγκάτοικο για οικονομικούς λόγους.

Όσοι έχουν δικό τους ζώο ή προσέφεραν σπίτι φιλοξενίας για κάποιο σωματείο η ομάδα, φαίνεται να αντιμετωπίζουν ψυχολογικές δυσκολίες όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να επιβάλουν το ζώο τους όταν βρίσκουν σύντροφο, όταν έρχονται συγγενείς να μείνουν σπίτι η όταν σε αυτή τη περίπτωση καλούνται να αλλάξουν τα οικονομικά τους δεδομένα.

Πολλές φόρες αισθάνονται ένοχοι να έχουν κάτι δικό τους, δεν ξέρουν που είναι τα όρια τους και πού είναι του άλλου και δυσκολεύονται να κάνουν συμφωνίες με συγγενικά η αλλά άτομα που φιλοξενούν όταν αυτά δείχνουν δυσφορία για το σκύλο η τη γάτα τους. Θα ξαφνιαζόταν κάνεις εάν ήξερε πόσοι πολλοί υποτιθέμενοι ενήλικες με οικογένεια, δουλειά και παιδί κατά βάθος παραμένουν παθητικοί κάνοντας ότι πει η μαμά τους, η πεθερά τους η ο σύζυγος τους χωρίς να μπορούν να υποστηρίξουν τις προσωπικές τους επιλογές, τις οποίες δικαιούνται όπως ο καθένας μας. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο θέμα των ζώων στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι φοβούνται να συγκρουστούν και να επιβάλουν το ζώο τους ως μέρος της ζωής τους από φόβο μήπως τους κατακρίνουν, μήπως τους θεωρήσουν τρελούς η μήπως χαλάσει η σχέση τους με τον άλλο άνθρωπο. Επίσης, όταν βρίσκονται ξαφνικά σε ανάγκη απελπίζονται πολύ γρήγορα και έχουν την τάση να δέχονται οτιδήποτε προκειμένου να βγουν αμέσως από τη δύσκολη θέση χωρίς να θέτουν κανέναν όρο, πράγμα που, εκτός από το ζώο που εγκαταλείπεται, οδηγεί στο να δέχονται πράγματα που δεν τους αρέσουν και να δημιουργείται κακό κλίμα στο σπίτι τους. Επίσης, οι περισσότεροι αγνοούν τα δικαιώματα των ζώων που είναι να έχουν μια καλή κατάληξη και να μην εγκαταλείπονται, υποβαθμίζουν τις ευθύνες τους όπως τους βολεύει και αγνοούν και τον νόμο που επιβάλλει ποινή για την εγκατάλειψη ζώου με τη σκέψη ότι κάνεις δεν ελέγχει ή εφαρμόζει το νόμο, άρα δεν κινδυνεύουν.

Λύσεις

Οι ψυχολογικές και πρακτικές δυσκολίες αυτές είναι εύκολο να ξεπεραστούν και τα ζώα να μην εγκαταλειφθούν, με μερικές απλές αλλαγές που θα εξασφαλίσουν καλό κλίμα σεβασμού στο σπίτι του ανθρώπου που έχει επιλέξει να υιοθετήσει ζώο.

Γενικά

Η πρόβλεψη σώζει ζωές, και τη δική σας και του ζώου σας. Φερθείτε λοιπόν υπεύθυνα και βάλτε στην άκρη χρήματα γι αυτό για περίοδο κρίσης ή για άλλη κατάσταση που θα έχετε δυσκολία ήδη από όταν είναι κουτάβι ή γατάκι, έτσι δεν θα έρθετε σε απελπιστική θέση, αλλά απλά σε δύσκολη. Εάν πάλι τώρα συνειδητοποιείτε ότι έπρεπε αντί για εκείνο το φόρεμα, το παπούτσι ή το αυτοκίνητο να έχετε τα χρήματα, ακολουθήστε τα παρακάτω.

Α. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης

Χώρος

Εάν πρέπει να μοιραστείτε το σπίτι σας, μη φοβηθείτε να παρουσιάσετε τα πράγματα ήδη από την αγγελία σας για συγκάτοικο όπως έχουν, εάν έχετε σκύλο η γάτα αναφέρετε το και πείτε ότι είναι σημαντικό για σας να συμφωνεί ή έστω να κατανοεί και να ανέχεται ο συγκάτοικος σας το ζωάκι σας. Εάν έχει πρόβλημα με το να το αγγίζει η είναι αλλεργικός, μπορείτε να καθορίσετε περιοχές στο σπίτι γι αυτόν και για το ζωάκι. Για παράδειγμα να το έχετε στο δωμάτιο σας και να το βγάζετε σε κοινοχρήστους χώρους μόνο όταν λείπει κατόπιν συμφωνίας.

Οικονομικό Μπάτζετ

Συνηθίσατε να του δίνετε του πουλιού το γάλα και ανησυχείτε ότι δεν μπορείτε πια να το τρέφετε; Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι είναι λίγο υπερβολικοί με το ζώο τους και σκέφτονται με τη λογική του “όλα ή τίποτα”. Το ζώο σας έχει ανάγκη από καλή τροφή μεν αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την παντελή έλλειψη τροφής στο δρόμο. Μπορείτε να αλλάξετε τη μάρκα τροφής και να δίνετε ό,τι μπορείτε να αγοράζετε για όσο διάστημα είστε χωρίς δουλειά ή δυσκολεύεστε. Μπορείτε να πάρετε μεγαλύτερα σακιά τροφής πιο οικονομικά. Το ζώο σας θα είναι εξίσου ευτυχισμένο γιατί θα έχει εσάς.

Η ιατρική φροντίδα του μπορεί να γίνει πολύ φτηνότερα αν ζητήσετε τη βοήθεια του τοπικού σωματείου για φτηνό κτηνίατρο ή κάνετε έναν διακανονισμό με αυτόν που ήδη έχετε. Επίσης, μπορείτε να ενδιαφερθείτε για φτηνούς εναλλακτικούς τρόπους προστασίας του ζώου σας από παράσιτα ή ασθένειες. Έτσι θα μπορέσετε να κρατήσετε το ζώο σας και αυτό θα μπορέσει με τη σειρά του να σας δώσει δύναμη όπως τα ζώα ξέρουν να δίνουν στις δύσκολες στιγμές σας. Η οικονομική κρίση είναι δύσκολη αλλά ακόμη δυσκολότερη όταν είστε χωρίς τον μαλλιαρό σας σύντροφο να χαϊδεύετε.

Ύστατη περίπτωση

Εάν δεν μπορείτε καθόλου να τα βγάλετε πέρα και δεν έχετε καθόλου χρήματα, συνεννοηθείτε με κάποιο σωματείο κάνοντας ειδικό συμβόλαιο να φιλοξενηθεί το ζώο σας μέχρι να βρείτε πάλι δουλειά και δεσμευτείτε ρητά στον εαυτό σας να το ξαναπάρετε το συντομότερο από εκεί. Όσο φιλοξενείται, πηγαίνετε να το βλέπετε ή τηλεφωνείτε να μαθαίνετε νέα του και όταν έχετε κάποια χρήματα δίνετε την τροφή του μια και τα σωματεία δεν είναι πλούσια κατά κανόνα και όποιο δεχτεί το κάνει για να μην εγκαταλειφθεί το ζώο.

Β. Αλλαγές στη ζωή του ανθρώπου

Όταν βρίσκετε σύντροφο, όταν γεννάτε το πρώτο σας μωρό, όταν έρχονται συγγενείς να τους φιλοξενήσετε η όταν αρρωσταίνετε είναι στιγμές που κινδυνεύει και πάλι το ζώο σας να εγκαταλειφθεί.

Το δικαίωμα σας ως ανθρώπου είναι να έχετε φίλους που επιλέγετε και πράγματα που σας ανήκουν. Όπως κι αν θεωρήσετε το ζώο σας, έχετε κάθε δικαίωμα να έχετε και αυτό και τους αγαπημένους σας ανθρώπους μαζί. Εάν ενδιαφέρονται πραγματικά για σας και δεν είναι εγωιστές θα χρειαστεί να το κατανοήσουν και να βρεθούν λύσεις.

Εγκυμοσύνη και γέννηση

Ο μύθος της τοξοπλάσμωσης δεν είναι παρά αυτό που λέμε, ένας μύθος! Στην πραγματικότητα δεν κινδυνεύετε να πάθετε τοξόπλασμα γιατί ήδη πιθανότατα το έχετε από πλύσιμο λαχανικών, πιάσιμο ώμου κρέατος και αυγών και το πιθανότερο είναι ότι και το ζώο σας δεν έχει. Απλές εξετάσεις θα σας δείξουν τι γίνεται και βάζοντας απλά γάντια όταν καθαρίζετε τα περιττώματα της γάτας σας λύνεται το πρόβλημα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλύτερη άμμο και να ζητήσετε από τον σύντροφό σας ή από κάποιον άλλο να φροντίζει αυτό το θέμα. Μπορείτε να έχετε το ζώο σας σε δικό του χώρο όσο εγκυμονείτε και να το ξαναβρείτε πιο εντατικά μετά που θα γεννήσετε εάν έχετε φοβίες. Καλό θα είναι να ζητήσετε τη συμβουλή ζωόφιλου γυναικολόγου και κτηνιάτρου. Το ίδιο ισχύει για τον παιδίατρο. Θα πρέπει να μην έχει στο τσεπάκι του το να σας πει να διώξετε το ζώο σας με κάθε σύμπτωμα, αλλά να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για μέλος της οικογενείας.

Κατάληψη από συγγενείς

Δεν είναι σίγουρο ότι με όλους τους συγγενείς μας τα πάμε καλά και τους συμπαθούμε, όλοι όμως πρέπει να μας σέβονται κι εμείς αυτούς. Αυτό σημαίνει ότι όταν έρχονται σπίτι σας χρειάζεται να επιβάλετε ότι αυτό είναι το δικό σας σπίτι με ό,τι αυτό περιλαμβάνει και, εάν επιθυμούν να φιλοξενηθούν, μπορεί να γίνει συμφωνία τις μέρες εκείνες το ζώο σας να περιοριστεί αν δεν τα πάνε καλά, αλλά σίγουρα δεν είναι λόγος να εγκαταλειφθεί. Όπως δεν αφήνετε στην κουζίνα σας να μαγειρέψει άλλος έτσι δεν μπορείτε να αφήσετε το ζώο σας στα χέρια ανθρώπων που δεν το θέλουν να αποφασίζουν γι αυτό. Ακόμα κι όταν λείπετε. Μην ξεχνάτε ότι ένας ενήλικος είναι αυτό που λέει η λέξη, ενήλικος!

Ασθένειες και θάνατος

Η πρόληψη είναι το βασικότερο για να μην εγκαταλειφθεί το ζώο σας. Όσο κι αν δεν αρέσει η σκέψη, κάποτε θα πεθάνετε και δεν είναι σίγουρο πότε. Γι’ αυτό, καλό είναι να πληροφορηθείτε τι μπορεί να γίνει το ζώο σας μετά από σας και να συμφωνήσετε με έγκυρο άτομο να το προσέχει καθώς και να προβλέψετε χρήματα γι αυτό, έχοντας υπόψη ότι τα ηλικιωμένα ζώα υιοθετούνται δύσκολα.

Psychanimal
Ομάδα Ψυχολόγων και Επιστημόνων Υπερ της Προστασίας Ζώων
www.psychanimal.com

Πηγή: yasmin1gr