Πώς να αποφύγετε τις γρατζουνίες από τη γάτα

Πώς να αποφύγετε τις γρατζουνίες από τη γάτα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποφύγετε τις γρατζουνιές της γάτας σας όπως αυτοί που θα παρουσιάσουμε παρακάτω:

 • Συνήθως, οι γάτες εκδηλώνουν επιθετικότητα όταν είναι δυσαρεστημένες ή θυμωμένες με κάτι. Η ανάγνωση των συμπτωμάτων του θυμού τους μπορεί να προλάβει την εκδήλωση επιθετικότητας.
 • Δείξτε στα παιδιά σας πώς να παίζουν ήρεμα με τις γάτες και αποθαρρύνετέ τα από το να τις κυνηγούν ή να τις στριμώχνουν σε σημεία από όπου δεν υπάρχει διέξοδος.
 • Αποφεύγετε να πλησιάζετε ξένες γάτες. Αν πρέπει να έρθετε σε επαφή με μία γάτα που δε σας γνωρίζει, αφήστε τη να έρθει αυτή σε εσάς.
 • Παρά το γεγονός πως οι γάτες είναι κατοικίδια ζώα για αρκετούς αιώνες, πολλοί κηδεμόνες δεν μπορούν να ερμηνεύσουν τα σημάδια θυμού, φόβου και επικείμενης επιθετικότητας αυτών των ζώων. Η έγερση της ράχης και των τριχών, η μετακίνηση των πτερυγίων των αυτιών προς τα πίσω και η επίδειξη των δοντιών είναι λίγες μόνο από της ενδείξεις επικείμενης επιθετικότητας. Οι γάτες χρησιμοποιούν και άλλους τρόπους για να εκδηλώσουν την ενόχλησή τους οι οποίοι όμως, πολλές φορές, δεν γίνονται αντιληπτοί από τους ιδιοκτήτες. Η αναγνώριση αυτών των συμπεριφορών μπορεί να σας προστατέψει από ενδεχόμενα επεισόδια επιθετικότητας.

Ποιά είναι τα σημάδια επιθετικότητας της γάτας;

Ευτυχώς, οι περισσότερες γάτες εκδηλώνουν συμπεριφορές που υποδηλώνουν την ενόχλησή τους. Δυστυχώς, κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές μπορεί να εκδηλώνονται με τόσο διακριτικό τρόπο ώστε μπορούν εύκολα να αγνοηθούν:

 • Η αποφυγή της οπτικής επαφής εκ μέρους του ζώου ή το επίμονο βλέμμα.
 • Οι διατεταμένες κόρες των οφθαλμών.
 • Κλίση της κεφαλής προς τα κάτω.
 • Απότομο τίναγμα της ουράς εμπρός και πίσω.
 • Έγερση τριχώματος στο λαιμό στη ράχη και στην ουρά.
 • Τα πτερύγια των αυτιών είναι μετατοπισμένα προς τα πίσω και βρίσκονται στο επίπεδο της κεφαλής.

Σε μερικές περιπτώσεις τα συμπτώματα επικείμενης επιθετικότητας μπορεί να συμβούν ξαφνικά και χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιθετικότητα που προκαλείται από το χάιδεμα. Σε αυτήν την περίπτωση η γάτα βρίσκεται στην αγκαλιά του ιδιοκτήτη και ενώ δείχνει να απολαμβάνει τα χάδια του, ξαφνικά τον γρατζουνά ή τον δαγκώνει. Μία εξήγηση αυτής της συμπεριφοράς είναι πως οι γάτες ανέχονται το χάιδεμα μέχρι ένα σημείο. Για αυτό καλό θα είναι ο κηδεμόνας του ζώου να αναγνωρίζει πότε η γάτα παύει να απολαμβάνει τα χάδια ώστε να σταματά έγκαιρα. Δυστυχώς, τα σημάδια που υποδηλώνουν πως η γάτα δυσανασχετεί είναι, πολλές φορές, τόσο διακριτικά ώστε να μην παρατηρούνται από τον κηδεμόνα του ζώου. Το ήπιο τίναγμα της ουράς ή του αυτιού μπορεί να είναι η μοναδική ένδειξη.

Τι να κάνετε:

 • Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, κρατήστε απόσταση. Αν η γάτα προσπαθεί να απομακρυνθεί, αφήστε τη να το κάνει, αν αυτό είναι δυνατόν να γίνει με ασφάλεια. Όταν η γάτα νιώσει απειλή, η φυσιολογική της αντίδραση είναι να προσπαθήσει να διαφύγει. Όσο υπάρχει τρόπος να το κάνει αυτό, η κατάσταση μπορεί να αποκλιμακωθεί γρήγορα. Αφήνετε πάντα στη γάτα τρόπο διαφυγής και μη τη στριμώχνετε σε μέρη από τα οποία δεν μπορεί να διαφύγει.
 • Κάνετε αργές κινήσεις και διατηρήστε χαμηλό τόνο φωνής.
 • Συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας. Επώδυνες καταστάσεις, ορμονικές διαταραχές και άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσουν επιθετικότητα από τη γάτα. Η αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων μπορεί να εξομαλύνει το πρόβλημα.
 • Προσπαθήστε να μάθετε τι αρέσει και τι δεν αρέσει στη γάτα σας. Σε μερικές γάτες αρέσει να τις σηκώνουν για να τις αγκαλιάσουν ενώ σε μερικές άλλες όχι. Σε κάποιες γάτες αρέσει να βρίσκονται στην αγκαλιά του ιδιοκτήτη όταν αυτός είναι καθιστός αλλά όχι όταν είναι όρθιος. Η σχέση σας με τη γάτα, πολλές φορές, απαιτεί μία διαπραγμάτευση μαζί της.
 • Ενημερώστε τα παιδιά: Τα παιδιά, χωρίς να το θέλουν μπορούν, πολλές φορές, να συμπεριφερθούν με τρόπο που εκλαμβάνεται απειλητικός ή ενοχλητικός από τη γάτα. Τα πολύ νεαρά παιδιά μπορεί να κυνηγήσουν τη γάτα ή να τη στριμώξουν σε σημεία χωρίς διαφυγή. Αυτού του είδους οι συμπεριφορές πρέπει να αποθαρρύνονται.

Τι να μην κάνετε:

 • Μην κυνηγάτε ποτέ μία γάτα η οποία προσπαθεί να φύγει μακριά σας.
 • Αποφύγετε να πλησιάζετε γάτες που δεν σας γνωρίζουν. Αν πρέπει να έρθετε σε επαφή μαζί τους, αφήστε αυτές να πλησιάσουν εσάς. Αν η γάτα πονάει ή είναι τραυματισμένη είναι ακόμη πιο πιθανό να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά. Αν πρέπει να σηκώσετε τη γάτα για να τη βοηθήσετε, χρησιμοποιήστε μία πετσέτα ή κάποιο άλλο μέσο για να προστατευθείτε.

Πηγή: vetmenow.gr