Πώς μπορεί να αρρωστήσει το γατάκι σας…

Πώς μπορεί να αρρωστήσει το γατάκι σας…

Όλα οκ μέχρι στιγμής! Ζείτε ανέμελα με την πανέμορφη γάτα σας που φροντίζετε όλα αυτά τα χρόνια, από τότε που γεννήθηκε, μέχρι που διαπιστώνετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν θέλει να φάει, δεν θέλει να πιει και η διάθεσή της είναι πολύ πεσμένη. Σίγουρα δε σας κρατάει κακία γιατί της πήρατε το κουβάρι από τα δόντια.

Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;…

Οι γάτες, εκτός του ότι μας δίνουν χαρά και ζωντάνια μέσα στο σπίτι, διατρέχουν καθημερινά τον κίνδυνο, όπως άλλωστε και όλοι οι έμβιοι οργανισμοί, να προσβληθούν από ένα πλήθος μολυσματικών ασθενειών. Μία γάτα που δεν έχει εμβολιαστεί, μπορεί να αρρωστήσει σοβαρά από μία ή περισσότερες από αυτές τις ασθένειες έχοντας σαν αποτέλεσμα μακροχρόνιες και υψηλής επικινδυνότητας συνέπειες της ασθένειας, χωλότητα, τύφλωση ή ακόμα και θάνατο. Για αυτό το λόγο, ο εμβολιασμός στις γάτες είναι υψίστης σημασίας.

Τύποι Ασθενειών

Υπάρχουν τέσσερα είδη ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος της γάτας. Αυτές είναι οι: Feline Panleukopenia, Feline Viral Rhinotracheitis, Feline Calicivirus και η Feline Chlamydiosis. Ο ιός Feline Leukemia είναι άλλη μία μολυσματική ασθένεια για την οποία υπάρχει εμβόλιο, ωστόσο δεν είναι τόσο εύκολα μεταδιδόμενη στις γάτες, όπως αυτές του αναπνευστικού τους συστήματος.

Ο ιός Feline Infectious Peritonitis (FIP) εξαπλώνεται μέσω του ιού Feline Corona Virus (FCoV), ένας ιός που αναπτύσσεται σε χώρους όπου υπάρχουν πολλές γάτες. Υπάρχει ένα νέο εμβόλιο για τον ιό FIP, ωστόσο το μέγεθος προστασίας που παρέχει στις γάτες δεν είναι ακόμα σίγουρο.

Η ασθένεια Bordetellabronchiseptica (βήχας των σκύλων) είναι μια ασθένεια που αρχικά πιστευόταν ότι μπορεί να επηρεάσει μόνο τους σκύλους, αλλά σε πρόσφατες έρευνες, εργαστήρια έχουν εξετάσει γάτες και ανακάλυψαν ότι μπορούν και αυτές με τη σειρά τους να προσβληθούν απόν τον ιό Bordetella.

Η ασθένεια Feline Panleukopenia (που είναι επίσης γνωστή σαν «Distemper» ή Feline Ιnfectious Εnteritis) είναι μια υψηλής μεταδοτικότητας ασθένεια, και μπορεί να σκοτώσει τόσο τα μικρά γατάκια, όσο και ενήλικες γάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Συμπτώματα αυτής της ασθένειας αποτελούν ο ξαφνικός πυρετός, έλλειψη όρεξης για φαγητό, αφυδάτωση, κατάθλιψη, εμετός και ζαλάδες. Οι γάτες που έχουν μολυνθεί από τον ιό αυτό, μπορεί να δείξουν αυξημένο αριθμό λευκών αιμμοσφαιρίων. Ο δείκτης θνησιμότητας της συγκεκριμένης ασθένειας, είναι υψηλός.

Ο ιός Feline Viral Rhinotracheitis (FVR, επίσης γνωστός και σαν ιός Feline Herpes) είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό Feline Herpes τύπου 1. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φτάρνισμα, βήχα, ευαισθησία στο φως, διόγκωση του επιπεφυκούς (ιστοί των βλεφάρων) στο ένα ή και στα δύο μάτια με εκκρίματα τόσο από τα μάτια όσο κι από τη μύτη. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί κατάθλιψη, έλλειψη όρεξης για φαγητό καθώς και πυρετός. Μπορεί επίσης να αναπτυχθούν πληγές στα μάτια, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή μόλυνσή των ματιών ή ακόμα και τύφλωση.

Η ασθένεια Feline Calicivirus είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού που παρομοιάζεται με το ανθρώπινο κρύωμα. Προκαλείται από έναν ιό RNA που είναι ανθεκτικότερος από τον ιό FVR αν και τα συμπτώματά του συνήθως είναι λιγότερο σοβαρά. Τα συμπτώματα της ασθένειας αυτής, μοιάζουν με αυτά της FVR, αλλά συχνά περιλαμβάνουν και πληγές που δημιουργούνται στην γλώσσα. Μπορεί να προκληθεί πνευμονία, που οδηγεί σε υψηλό δείκτη θνησιμότητας στα μικρά γατάκια.

Η Feline Chlamydiosis (επίσης γνωστή σαν Feline Pneumonitis ή Chlamydia) είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού της οποίας τα περισσότερα συμπτώματα εμφανίζονται στα μάτια. Μικρά γατάκια που έχουν προσβληθεί μπορεί να έχουν μάτια πρησμένα ή τελείως κλειστά, ενώ παρουσιάζουν παρατεταμένη επιπεφυκίτιδα. Η ασθένεια Chlamydia μπορεί να είναι πολύ ανθεκτική στη θεραπεία. Οι γάτες που έχουν προσβληθεί μπορεί να πάρει μήνες να θεραπευθούν πλήρως. Η θεραπεία γίνεται με αντιβιωτικές αλοιφές.

Η Feline Leukemia (FeLV) είναι μια μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται από γάτα σε γάτα σε κλειστό και οικείο περιβάλλον. Κανένα εμβόλιο δεν παρέχει 100% προστασία. Ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί η εξάπλωση της ασθένειας είναι να διατηρούνται τα μικρά γατάκια μακριά από τις πηγές μόλυνσης (γάτες που ζουν έξω και είναι θετικές στον ιό FeLV ). Τα συμπτώματα του ιού FeLV είναι ποικίλα. Πριν γίνει ο εμβολιασμός, θα πρέπει να γίνει μια εξέταση αίματος στη γάτα, ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχει προσβληθεί από τον ιό FeLV.

Εμβολιασμός

Οι επιπτώσεις και η σοβαρότητα των μολυσματικών ασθενειών στις γάτες έχουν μειωθεί κατά πολύ μέσω του εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός είναι ένα συμβάν που ξεκινάει μια περίπλοκη διαδικασία μέσα στο σώμα της γάτας, ώστε να ενθαρρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας να αναγνωρίσει τις διάφορες ξένες πρωτεΐνες (αντιγόνα) που βρίσκονται στο εμβόλιο και να δημιουργήσουν προστατευτικές βιολογικές δυνάμεις, που περιλαμβάνουν πρωτεΐνες που ονομάζονται αντισώματα, που θα στραφούν ενάντια σε αυτά τα αντιγόνα. Σαν απάντηση του ανοσοποιητικού, είναι η προστασία που παρέχεται στη γάτα, ενάντια σε συγκεκριμένους μολυσματικούς παράγοντες του εμβολίου.

Ο εμβολιασμός και η διαδικασία ανοσοποίησης χρησιμοποιούνται εναλλακτικά αλλά δεν έχουν την ίδια έννοια. Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό ενάντια σε όλα τα είδη των μολυσματικών ασθενειών, ωστόσο οι περισσότερες γάτες θα ανοσοποιηθούν ενάντια στην ασθένεια, αν εμβολιαστούν σωστά. Η σωστή χρήση των εμβολίων θα παρέχει στα γατάκια τη μέγιστη προστασία ενάντια στις καταστροφικές και ενδεχομένως θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες.

Είναι σημαντικό να εμβολιάζουμε τα γατάκια και να επαναλαμβάνουμε το εμβόλιο τουλάχιστον μια με δυο φορές ακόμα, ώστε να εξασφαλίζεται η ανοσοποίηση ενάντια σε αυτές τις ασθένειες. Τα γατάκια λαμβάνουν προστατευτικά αντισώματα από το μητρικό γάλα. Αυτό λέγεται «μητρική ανοσία». Αυτά τα αντισώματα, αρχίζουν και χάνονται μεταξύ της ηλικίας των 6 με 10 βδομάδων. Ο εμβολιασμός στα μικρά γατάκια συνήθως ξεκινάει σε ηλικία 6 με 8 βδομάδων. Τα γατάκια εμβολιάζονται άλλες δυο φορές (με διάστημα 2 με 4 βδομάδων μεταξύ των εμβολίων), ώστε να εξασφαλιστεί η ανοσοποίηση. Η «μητρική ανοσία» στο γατάκι αποτρέπει την ανοσοποίηση σε περίπτωση που τα εμβόλια γίνουν πολύ νωρίς. Όταν η μητρική ανοσία μειωθεί, τότε το γατάκι μπορεί να ανοσοποιηθεί επιτυχώς μέσω του εμβολιασμού. Η «μητρική ανοσία» μειώνεται και τελικά χάνεται μετά από την πάροδο μερικών βδομάδων, και έτσι ο εμβολιασμός γίνεται ανά διαστήματα και σε ηλικία μεταξύ 6 και 12 βδομάδων, ώστε να μπορέσει το γατάκι να παρουσιάσει ανοσία στις ασθένειες.

Ένα εμβολιασμένο γατάκι μπορεί να δείξει σημάδια κούρασης, έλλειψης όρεξης για φαγητό, μπορεί να φτερνίζεται ή να έχει υγρά ματάκια, μετά τον εμβολιασμό. Αυτά τα σημάδια συνήθως είναι προσωρινά αλλά συστήνεται γενικά, το προσφάτως εμβολιασμένο γατάκι να μη κατακλύζεται από υπερβολική προσοχή και δραστηριότητα, και να μην γίνονται άλλες, παράλληλες, ιατρικές ενέργειες (όπως στείρωση ή ψεκασμός) την ίδια περίοδο με τον εμβολιασμό. Επίσης δεν πρέπει να γίνονται πολλοί εμβολιασμοί συγχρόνως. Συστήνεται στενή παρακολούθηση της γάτας για 24 ώρες μετά τον εμβολιασμό, καθώς μερικά γατάκια μπορεί να παρουσιάσουν παρενέργειες στο εμβόλιο. Μερικοί κτηνίατροι προτείνουν στους ιδιοκτήτες να παραμείνουν στο ιατρείο τους για μισή ώρα μετά τον εμβολιασμό για να παρακολουθήσουν την πορεία τους καθώς και αν θα υπάρξουν παρενέργειες.

Τύποι εμβολίων που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν τα τροποποιημένα – ζωντανά και εμβόλια νεκρών ιών. Τα τροποποιημένα – ζωντανά εμβόλια περιέχουν ιούς που έχουν καλλιεργηθεί με ειδικό τρόπο (που ονομάζεται εξασθένηση), και διεγείρουν το ίδιο υψηλό επίπεδο ανοσίας που θα διέγειρε και η κανονική ασθένεια, χωρίς όμως να προκαλεί τον ίδιο βαθμό αρρώστιας. Τα τροποποιημένα – ζωντανά εμβόλια, ωστόσο, δε μπορούν να δοθούν σε ζώα που εγκυμονούν. Οι περισσότεροι κτηνίατροι και κτηνοτρόφοι προτιμούν να χρησιμοποιούν τα εμβόλια νεκρών ιών, επειδή αποτελούνται από ανενεργούς ιούς που δε μπορούν να αναπαραχθούν. Ενώ τα εμβόλια νεκρών ιών θεωρούνται πιο ασφαλή επειδή ο ιός δεν μπορεί να αναπτυχθεί μέσα στο σύστημα του ζώου, είναι πιθανό να μην παρέχουν τόσο υψηλό επίπεδο προστασίας.

Ένα προτεινόμενο πρόγραμμα εμβολιασμού στα γατάκια θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Εμβολιασμό κατά της Feline Panleukopenia, Feline Calicivirus και Feline Viral Rhinotracheitis στις 6 βδομάδες , 9 βδομάδες και 12 βδομάδες με μια προαιρετική επαναληπτική στις 15 βδομάδες και ετήσιες επαναληπτικές μετέπειτα.
  • Για την Feline Chlamydiosis στις 9 και 12 βδομάδες με μια προαιρετική επαναληπτική στις 15 βδομάδες και ετήσιες επαναληπτικές μετέπειτα
  • Το εμβόλιο για την Feline Leukemia, αν η γάτα κριθεί κατάλληλη, θα πρέπει να γίνει στην ηλικία 12 και 15 βδομάδων με ετήσιες επαναληπτικές μετέπειτα.

Ο σωστός εμβολιασμός στα γατάκια και τις γάτες θα επιφέρει την προστασία τους ενάντια σε σοβαρές μολυσματικές ασθένειες. Ο εμβολιασμός συνήθως παρέχει ανοσία στα περισσότερα είδη αυτών των ασθενειών. Ωστόσο, ενώ τα εμβόλια δε μπορούν να αποτρέψουν τελείως τις γάτες και τα γατάκια από το να αρρωστήσουν από αυτές τις ασθένειες, μπορούν κατά μεγάλο ποσοστό να ελαχιστοποιήσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους και να αποτρέψουν το θάνατο από αυτές.

Πηγή: Unicorn