Πώς καταφέρνουν οι γάτες να προσγειώνονται πάντα με τα πόδια;

Πώς καταφέρνουν οι γάτες να προσγειώνονται πάντα με τα πόδια;

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν το μυστικό τους

Πώς καταφέρνουν οι γάτες να προσγειώνονται με τέτοια άνεση, ακόμη και από ιδιαίτερα μεγάλο ύψος; Οι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν μέρος της μηχανικής του σώματός τους, που εξηγεί τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο πατούν πάντα γερά στα πόδια τους.

Όλες οι γάτες διαθέτουν έναν μοναδικό σωματικό «σχεδιασμό», μια ευλύγιστη σπονδυλική στήλη που τους επιτρέπει να περιστρέφουν ταυτόχρονα το μπροστά και πίσω μέρος του σώματός τους με διαφορετική φορά το καθένα. Όσο πέφτει στη γη, το αιλουροειδές διαγράφει δεξιόστοφη περιστροφή (με τη φορά των δεικτών του ρολογιού) με το μπροστινό μέρος του σώματός του, την ώρα που το πίσω στρίβει από την αντίθετη.

Επιπλέον οι γάτες και οι συγγενείς της οικογένειας των αιλουροειδών, σαν αθλητές του πατινάζ, τραβούν τα μπροστινά πόδια τους κοντά στο σώμα, επιταχύνοντας με αυτό τον τρόπο την περιστροφή. Αυτό δημιουργεί μια συστροφή στη σπονδυλική στήλη, με την οποία έρχεται και το πίσω μέρος του σώματος στην ίδια θέση και το ζώο είναι έτοιμο να προσγειωθεί στις πατούσες του. Την ίδια ώρα το αιλουροειδές ανασηκώνει την πλάτη του σε τοξωτή θέση ώστε να μειώσει την επίδραση της πρόσκρουσης. Επιπλέον, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως σημαντικό ρόλο στην θαυματουργή προσγείωση τους είναι πως διατηρούν τους μύες και το σώμα τους γενικότερα χαλαρό και όχι σφιγμένο, γεγονός που πάντα συμβάλει σε μικρότερο τραυματισμό.

Δείτε ένα εξαιρετικό βίντεο από το National Geographic:

Πηγή: ATHENSvoice