Πρώτες βοήθειες

Πρώτες βοήθειες

Για στοιχειώδης έστω γνώση των πρώτων βοηθειών πιθανόν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να αποδειχτεί σωτήρια για την επιβίωση της γατούλας σας. Παρακάτω θα διαβάσετε τι μπορείτε να κάνετε μέχρι να πάτε τη γάτα στον κτηνίατρο και τι δεν πρέπει να κάνετε ώστε να μην χειροτερέψετε τα πράγματα. Εννοείται σε καθεμία από τις παρακάτω περιπτώσεις ότι πρέπει μετά να πάτε τη γάτα στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατόν, οπότε δεν θα αναφέρεται σε κάθε παράγραφο ιδιαίτερα. Ό,τι και να συνέβη, προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε. Η ψυχραιμία σε αυτές τις περιπτώσεις σώζει ζωές.

Ατύχημα από αυτοκίνητο

Μιλήστε της τρυφερά και καθησυχαστικά και μεταφέρετε την στην άκρη του δρόμου, αν κρίνετε ότι είναι ασφαλές. Προσπαθήστε να μην χειροτερέψετε τυχόν τραυματισμούς σηκώνοντας την. Ο καλύτερος τρόπος είναι να γλιστρήσετε μια σανίδα από κάτω της, σαν πρόχειρο φορείο ή να περάσετε και τα δύο χέρια σας από κάτω της κρατώντας την σε οριζόντια θέση. Αναφέρετε στον κτηνίατρο λεπτομερώς οποιονδήποτε τραυματισμό διαπιστώσατε ή υποπτευόσαστε.

Έγκαυμα

Δροσίστε την καμένη περιοχή με κρύο νερό (αν μπορείτε να κάνετε τη γάτα να σταθεί σε μια μπανιέρα ή νεροχύτη, βρέξτε τη για περίπου 10 λεπτά) για να μειώσετε τον πόνο και τη σοβαρότητα του τραύματος. Καλύψτε το κάψιμο με ένα δροσερό μουσκεμένο πανί, τυλίξτε τη γάτα με αλουμινόχαρτο και βάλτε την κάπου ζεστά για να την μεταφέρετε στον κτηνίατρο. Τα ίδια ισχύουν και για το ηλιακό έγκαυμα.
Τι να ΜΗΝ κάνετε: Μην ρίξετε κρύο νερό απότομα στο έγκαυμα, γιατί η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να επιφέρει χειρότερα προβλήματα.

Χημικό έγκαυμα

Φορέστε ανθεκτικά γάντια και πλύνετε το έγκαυμα με κρύο τρεχούμενο νερό. Μην την αφήσετε επ ουδενί να γλύψει το έγκαυμα και ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες.
Τι να ΜΗΝ κάνετε: Μη φροντίσετε τη γάτα χωρίς να φορέσετε γάντια και προστατευτικά ρούχα. Κινδυνεύετε να πάθετε κι εσείς έγκαυμα.

Δηλητηρίαση

Δυστυχώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα για να καταλάβετε αν η γάτα σας έχει δηλητηριαστεί, καθώς υπάρχουν πολλά και διαφορετικά δηλητήρια. Η μόνη λύση είναι η άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο. Πείτε του οποιαδήποτε πληροφορία για το πιθανό δηλητήριο.
Τι να ΜΗΝ κάνετε: Μην προκαλέσετε εμετό, γιατί μπορεί να προκαλέσετε εισρρόφηση στους πνεύμονες.

Ηλεκτροπληξία

Μόλις σταματήσει η παροχή ρεύματος, ελέγξτε αν η γάτα αναπνέει. Αν όχι, αρχίστε τεχνητή αναπνοή*. Αν δεν μπορείτε να κλείσετε την παροχή ρεύματος, μην πλησιάσετε τη γάτα. Η ηλεκτροπληξία αναπόφευκτα θα δημιουργήσει εγκαύματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσετε όπως περιγράφηκε παραπάνω.
Τι να ΜΗΝ κάνετε: Μην ακουμπάτε τη γάτα χωρίς να έχετε κλείσει πρώτα την παροχή ρεύματος. Κινδυνεύετε να πάθετε κι εσείς ηλεκτροπληξία.

Τσίμπημα εντόμου

Αν το τσίμπημα βρίσκεται στο λαιμό ζητήστε αμέσως βοήθεια γιατί καθώς πρήζεται μπορεί να φράξει την αναπνευστική οδό και να τη σκοτώσει. Αν βρίσκεται σε άλλο σημείο του σώματος, ψαλιδίστε το τρίχωμα γύρω από την περιοχή και καθαρίστε την με νερό. Αν διακρίνετε κάποιο κεντρί (συνήθως μέλισσας) και πιστεύετε ότι μπορεί να αφαιρεθεί με τσιμπιδάκι, τότε βγάλτε το πολύ προσεκτικά.

Δάγκωμα ζώου

Κουρέψτε το τρίχωμα γύρω από την πληγή, καθαρίστε την καλά με άφθονο νερό. Αν πρόκειται για δάγκωμα φιδιού επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρο.

Πληγή που αιμορραγεί

Καθαρίστε την πληγή με ένα στεγνό βαμβάκι. Πιέστε δυνατά με ένα στεγνό καθαρό βαμβακερό πανί την περιοχή που αιμορραγεί. Αν η αιμορραγία εντοπίζεται σε κάποιο άκρο (πόδια, ουρά) δέστε σφιχτά με μια κορδέλα κεντρικά της αιμορραγίας (προς την καρδιά).

Πνιγμός από νερό

Βγάλτε τη γάτα από το νερό και κρατήστε την ανάποδα για να βγει από τα πνευμόνια της. Έπειτα ξαπλώστε την και τρίψτε την αρκετά δυνατά για να τη βοηθήσετε να αναπνεύσει ξανά. Αν δεν το καταφέρετε δοκιμάστε τεχνητή αναπνοή*.

Πνιγμός από φαγητό

Απαιτεί άμεση δράση. Μέχρι να πάτε τη γάτα στον κτηνίατρο πιθανόν να είναι πολύ αργά και να έχει πεθάνει από ασφυξία. Τυλίξτε την σε ένα χοντρό ύφασμα και ανοίξτε το στόμα της για να δείτε αν υπάρχει κάτι κολλημένο στο λαιμό της. Προσέξτε μήπως στην προσπάθεια σας να το αφαιρέσετε το σπρώξετε ακόμα πιο κάτω και κάνετε την κατάσταση χειρότερη. Αν υπάρχει κάποιος άλλος στο σπίτι ζητήστε του να σας βοηθήσει κρατώντας το στόμα της γάτας ανοιχτό καθώς εσείς προσπαθείτε να βγάλετε αυτό που έχει κολλήσει στο λαιμό της. Προσέξτε ιδιαίτερα να σας τραυματίσει η γάτα μέσα στον πανικό της.

Κρίσεις και σπασμοί

Περιορίστε τη γάτα σε μικρό χώρο – βάλτε την σε ένα μεγάλο, γερό χαρτόκουτο. Μιλήστε αμέσως με τον κτηνίατρο μιας και οι κρίσεις επιληψίας είναι εξαιρετικά σοβαρές, έως και θανατηφόρες.
Τι να ΜΗΝ κάνετε: Μην προσπαθήσετε να πιάσετε μια γάτα που έχει σπασμούς.

*Τεχνητή αναπνοή:

1. Κρατήστε το στόμα της κλειστό και καλύψτε τη μύτη της με το στόμα σας. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα λεπτό πανί μεταξύ της μύτης της γάτας και του στόματός σας.
2. Αναπνεύστε απαλά στη μύτη της (30 περίπου αναπνοές το λεπτό), απομακρύνοντας το στόμα σας μεταξύ των αναπνοών για να της επιτρέψετε να εκπνεύσει.
3. Συνεχίστε ώσπου η γάτα αρχίσει να αναπνέει από μόνη της, έρθει ο κτηνίατρος ή δείτε ότι δεν ωφελεί πλέον.

Πηγή: Subject to change