Πρωτόζωα

Πρωτόζωα

Τα γατάκια από πολύ νεαρή ηλικία μπορεί να μολυνθούν από μικροπαράσιτα, τα πρωτόζωα. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι παρασίτων αυτού του είδους η Giardia και η Coccidia. Τα παράσιτα αυτά είναι εξαιρετικά κοινά και ευθύνονται για μεγάλο ποσοστό από τις περιπτώσεις διάρροιας που μπορεί να ταλαιπωρούν τη γάτα.

Giardia: Ο τύπος αυτός του παρασίτου απαντάται στο λεπτό έντερο. Μεταδίδεται με την κατάποση μικροσκοπικών κυστών που αποβάλλονται στο περιβάλλον με τα κόπρανα ενός μολυσμένου ζώου.

Η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές που συνδυάζονται με την αδυναμία να απορροφηθούν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Σαν αποτέλεσμα το ζώο παρουσιάζει χρόνια διάρροια, απώλεια βάρους και κακή ποιότητα τριχώματος.

Κοκκίδια: Τα κοκκίδια είναι και αυτά κοινά παράσιτα της γάτας. Δύο βασικοί τύποι τους μολύνουν τις γάτες, τα ισόσπορα και το τοξόπλασμα. Συνήθως η μόλυνση ακολουθείται από ανοσία, χωρίς συμπτώματα, παρόλα αυτά οι γάτες εξακολουθούν να αποβάλλουν κύστες του παρασίτου στο περιβάλλον με τα κόπρανά τους, αποτελώντας έτσι κίνδυνο μόλυνσης για άλλα ζώα.

Προκαλούν οξεία εντερίτιδα στα μικρά γατάκια ενός έως έξι μηνών. Τα πιο κοινά κλινικά σημάδια που συνδέονται με την τοξοπλάσμωση είναι η ανορεξία, η απώλεια βάρους, η ληθαργότητα, η δύσπνοια, ο πυρετός και σε κάποιες περιπτώσεις τα προβλήματα στα μάτια.

Για την αντιμετώπιση των κοκκιδίων απαιτείται ειδική φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο κτηνίατρος σε συνδυασμό με την επιμελή καθαριότητα του χώρου που ζει η γατούλα.

Πηγή: Περιοδικό Cat Press