Πρέπει να βγαίνει η γάτα έξω;

Πρέπει να βγαίνει η γάτα έξω;

Όπως γνωρίζετε κι εσείς, έξω από το σπίτι υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τη γάτα σας. Γρασίδι για να κυλιστούν, δέντρα για να σκαρφαλώσουν… Ωστόσο, οι γάτες, όπως και τα παιδιά, στηρίζονται πάνω μας για να τις προστατεύουμε από τους κινδύνους.

 Εκτός από φρέσκο αέρα και γρασίδι, έξω υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για τα κατοικίδια σας. Ακόμη και θανάσιμοι κίνδυνοι που μπορούν να αποφευχθούν εντελώς αν η γάτα ζούσε μέσα στο σπίτι:

Κίνηση
Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει, και στη ζωή μας και εδώ στο MyCat για γατούλες και γατούληδες που σκοτώθηκαν από αυτοκίνητο;; Πάρα πολλές. Γιατί λοιπόν να μην το αποφύγετε αφού μπορείτε;

Δηλητηρίαση

Οι γάτες που βγαίνουν έξω μπορούν να δηλητηριαστούν από πάρα πολλές ουσίες και σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Μια εξʼαυτών που όλοι οι «ιδιοκτήτες» γατών φοβούνται είναι η εκούσια δηλητηρίαση από κάποιον δεν-θα-τον-χαρακτηρίσω, η γνωστή και ως φόλα. Άλλη μια περίπτωση είναι να φάει μολυσμένο τρωκτικό, πχ με ποντικοφάρμακο. Τρίτη περίπτωση να μολυνθεί με κάποια προϊόντα που χρησιμοποιούν μερικοί για τη φροντίδα του κήπου τους, τα οποία είναι δηλητηριώδη για τις γάτες. Να πω κι άλλα;

Κάφροι

Ναι, καλά διαβάσατε, κάφροι! Οι κάφροι δυστυχώς αποτελούν μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας διότι κανείς δεν τηρεί τους νόμους που αφορούν τα ζώα ώστε να πάρουν οι εν λόγω «άνθρωποι» ένα μαθηματάκι. Υπάρχουν λοιπόν διάφοροι που διασκεδάζουν βασανίζοντας ζώα! Δεν θα αναφέρω τι ακριβώς έχω ακούσει κατά καιρούς να κάνουν σε αυτά διάφοροι τέτοιοι γιατί κάποιος από τους αναγνώστες μπορεί να τρώει τώρα… Θα θέλατε να πάθει κάτι τέτοιο η γατούλα σας; Σίγουρα όχι. Γιατί λοιπόν δεν την προστατεύετε κρατώντας την μέσα;

Τραυματισμοί

Πέραν των τραυματισμών που μπορούν να προέλθουν από τα προαναφερθέντα, ας μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές οι γάτες διεκδικούν η μία τον προσωπικό χώρο της άλλης με αρκετά βίαιους τρόπους, ειδικά όταν μιλάμε για αρσενικά. Γνωρίζω αρκετά άτομα που οι γάτες τους εξαιτίας τέτοιων καυγάδων, ήταν συνέχεια με πληγές, γρατσουνιές και μερικές φορές ακόμα σοβαρότερα τραύματα. Άλλωστε δεν υπάρχουν μόνο οι άλλες γάτες αλλά και τα υπόλοιπα ζώα όπως οι σκύλοι. Ενδεικτικά αναφέρω ότι όταν μάζεψαν τον Vector μου και την αδελφούλα του από το μέρος που ζούσαν έξω, στον Vector έλειπε ένα κομμάτι της ουράς και στην αδελφή του η μισή πατούσα!

Ασθένειες

2 στους 3 κτηνίατρους συστήνουν να μένει η γάτα μέσα στο σπίτι ακριβώς για αυτό το λόγο. Ακόμα κι αν η γάτα σας είναι εμβολιασμένη, υπάρχει το ρίσκο να κολλήσει κάποια αρκετά σοβαρή ασθένεια αν γυρίζει έξω ελεύθερα:

Λευχαιμία: Το εμβόλιο για τη λευχαιμία των αιλουροειδών, παρʼότι πολύτιμο, παρέχει μόνο 80%-85% προστασία, αφήνοντας τη γάτα σας ακόμα σε ένα μικρό ρίσκο να κολλήσει λευχαιμία, μια θανατηφόρα ασθένεια που μεταφέρεται βασικά με το σάλιο, από γάτα σε γάτα.

FIV(Feline Immunodeficiency Virus): Ο FIV, όπως πιθανώς καταλάβατε από το όνομα, είναι ένας ιός που θα μπορούσαμε να τον παρομοιάσουμε με τον ιό HIV που προκαλεί στους ανθρώπους το AIDS μιας και προκαλούν περίπου τα ίδια πράγματα (ο ένας σε γάτες, ο δεύτερος σε ανθρώπους). Πρόκειται για μια ασθένεια που καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον FIV, αλλά ούτε και θεραπεία. Ο FIV μεταδίδεται από γάτα σε γάτα με το δάγκωμα. Μπορείτε να καταλάβετε με εξετάσεις αίματος αν μια γάτα είναι μολυσμένη με τον ιό. Είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι ο FIV δεν μεταδίδεται από γάτα σε άνθρωπο. Αρκετές αδέσποτες γάτες είναι μολυσμένες με FIV, οπότε η γάτα σας διατρέχει κίνδυνο να κολλήσει από αυτές. Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά το FIV επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας.

Παράσιτα

Εκτός από ασθένειες, οι περισσότερες αδέσποτες γάτες έχουν ψύλλους που πολύ εύκολα μπορούν να μεταδώσουν στη γάτα σας. Οι ψύλλοι μπορούν να προκαλέσουν αναιμία, ερεθισμούς και αλλεργίες στις γάτες.

Γατάκια

Αν αφήνετε τη θηλυκιά, μη-στειρωμένη γάτα σας να γυρίζει έξω, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα έχετε στο σπίτι νεογέννητα γατάκια, τα οποία θα πρέπει να προσπαθήσετε αρκετά για να τα δώσετε, αλλά ακόμα κι αν βρείτε σπίτι για αυτά, ουσιαστικά στερείτε από κάποιο αδέσποτο γατάκι τα σπίτια αυτά.

Κάθε γάτα, σε κάθε γειτονιά διατρέχει αυτούς τους κινδύνους αν κυκλοφορεί έξω. Γιατί να μην προσφέρετε στη γάτα σας μια μεγάλης διάρκειας, υγιή και ευτυχισμένη ζωή – εντός του σπιτιού;!

Μια στο τόσο;

Αν αφήνετε τη γάτα σας μια στο τόσο να βγαίνει έξω, το μόνο που θα πετύχετε, θα είναι να ξυπνήσετε σε αυτή το ενδιαφέρον για τον έξω κόσμο. Για πολλές γάτες, ο έξω κόσμος είναι σαν μια λιχουδιά: Αν ποτέ δεν το έχεις, δεν πρόκειται να σου λείψει. Δεν είναι λοιπόν καλή ιδέα να θυμίζετε στη γάτα σας τον έξω κόσμο και και να της ξυπνάτε την επιθυμία να βγει.

Επίλογος

Αποδεδειγμένα, οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι, ζουν περισσότερο και είναι υγιέστερες. Αν δεν εμπιστεύεστε τα παιδιά σας με ξένους, δεν θα έπρεπε να εμπιστεύεστε και τη γάτα σας σε έναν κόσμο γεμάτο από αυτούς.

Πηγή: Subject to change