Πως να κάνεις την γάτα σου να σε συμπαθήσει περισσότερο

Πως να κάνεις την γάτα σου να σε συμπαθήσει περισσότερο

Γάτες. Το μεγαλύτερο μυστήριο της ζωής. Τί σκέφτονται; Γιατί κάνουν ό,τι κάνουν;…Γιατί δε με συμπαθούν; Έκανες ποτέ τέτοιες σκέψεις;

Πάντα πίστευα ότι οι γάτες είναι ανοιχτά βιβλία, αν θέλουν την προσοχή σου θα σου το δείξουν (ίσως κιόλας πολύ έντονα). Και να δεν τη θέλουν, είναι επίσης σίγουρο ότι θα σου το δείξουν. Και εκεί είναι το κλειδί για την άνευ όρων αγάπη της: να ξέρεις πώς να διαβάζεις τις σκέψεις της και να αντιδράς αναλόγως.
Αν μόλις απέκτησες γάτα και ελπίζεις το νέο μέλος της οικογένειας να νιώσει σα στο σπίτι του, αυτό το άρθρο μπορεί να σε βοηθήσει. Αν δεν έχεις γάτα εδώ και καιρό, αλλά η γάτα σου ακόμα είναι απόμακρη τότε και πάλι θα σε βοηθήσει.

Η βάση της ευτυχίας
Πριν μπούμε στο ζουμί της υπόθεσης σιγουρέψου ότι έχεις θέσει τις βάσεις για μια υγιή και χαρούμενη γάτα με αρκετό παιχνίδι, μέρη για να σκαρφαλώνει, μέρη για να κοιμάται και να κρύβεται με την ησυχία της, και ποιοτικό πρωτεϊνούχο φαγητό. Μία γάτα πρέπει να έχει πρώτα για να αποκτήσει υγιείς δεσμούς.
Αν όλα είναι στη θέση τους μπορούμε να συνεχίσουμε με το επόμενο βήμα.

Αγνόησε την
“Μεγάλη κακία”, σκέφτεσαι. Εντάξει, μην την αγνοήσεις και μέχρι θανάτου, αλλά αν η γάτα σου είναι κάπως ακατάδεκτη και ενοχλείται εύκολα έχεις αρκετά περιθώρια. Έχεις ακούσει ποτέ ότι μία γάτα θα διαλέξει να πάει στον μόνο άνθρωπο μέσα σε ένα δωμάτιο που δε συμπαθεί τις γάτες. Αυτή η φήμη έχει βάση πάντως.
Οι γάτες είναι πολύ επιλεκτικές. Θέλουν να έχουν την προσοχή των άλλων αλλά με τους δικούς τους όρους (ίσως γι’αυτό να σε αγαπάνε περισσότερο όταν είσαι στην τουαλέτα). Σπάνια απολαμβάνουν τα χάδια αν δεν τα έχουν ζητήσει. Θέλουν να τα προκαλέσουν εκείνες. Θέλουν να αυτοπροσκληθούν στον προσωπικό σου χώρο. Αυτό, λοιπόν, δεν είναι αμφίδρομο.

Οπότε αγνόησε την λίγο. Αλλά πώς;
Όταν γυρίζεις σπίτι, συγκράτησε την παρόρμησή σου να πετάξεις τα πράγματά σου για να πας κατευθείαν εκεί που κοιμάται. Μην την σηκώνεις και μην πας κατευθείαν να χθείς στην βαμβακερή κοιλιά της. Μην την αναζητήσεις καν.
Πες ένα ήρεμο «γεια» για να καταλάβει ότι είσαι εσύ, και συνέχισε να κάνεις ότι θα έκανες κανονικά. Ασ’ την να έρθει εκείνη σε εσένα. Αν όντως έρθει τότε κάνε της ό,τι θες με κάποια σύναιση βέβαια.
Στην καθημερινότητα προσπάθησε να μην την κυνηγάς γύρω γύρω ή να την τραβάς κα΄τω από τον καναπέ επειδή θες ντε και καλά να τη χαϊδέψεις. Περίμενα μέχρι να έρθει μόνη της. Ή τουλάχιστον περίμενε μέχρι να είναι ήρεμη και να δεχτεί τα χάδια.

Και πώς ξέρω ότι είναι έτοιμη να τα δεχτεί;
Μία γάτα που κάθεται με την πλάτη στον τοίχο, με την ουρά τυλιγμένη κομψά γύρω της, πιθανότατα δε θέλει χάδια.
Ένας καλός κανόνας είναι ο εξής: όσα περισσότερα άκρα της είναι κολλημένα στο σώμα της τόσο λιγότερο θέλει τα χάδια σου.
Είναι σαν την ανθρώπινη γλώσσα του σώματος, όπως αν έχεις τα πόδια και τα χέρια σου σταυρωμένα είναι σα να λές να σε αφήσουν ήσυχο/ήσυχη. Αν η ουρά της γάτας σου κινε΄ται έντονα από τη μία στην άλλη, είναι σίγουρο ότι είναι ανοχλημένη.
Μία γάτα που θα δεχτεί τα χάδια κάθεται χαλαρά έτσι που να πιάνει πολύ χώρο, και σε κοιτάει μα γλαρά μισάνοιχτα μάτια. Αν τα μάτια της αρ΄χισουν να ανοίγουν όταν την πλησιάζεις τότε γύρνα πίσω. Μία καταδεκτική γάτα θα περπατάει με σιγουριά και την ουρά της να ανεμίζει περήφανα στον αέρα, ή κόμα καλύτερα θα σου τρίβεται στα πόδια.

Μίλα ήρεμα
Μιάς και είναι κακόκεφοι γέροι, δεν τους αρέσουν οι δυνατοί ήχοι. Ακόμα και όταν σε έχει συνεπάρει η χαριτωμενιά τους, προσπάθησε να έχεις χαμηλά τη φωνή σου. Σα περιστέρι που γουργουρίζει, έτσι καθησυχαστικά και μελωδικά.

Να σέβεσαι τα όρια της
Οι περισσότερες γάτες έχουν ένα όριο στο πόσα χάδια δέχονται. Μόλις το φτάσουν θα προσπαθήσουν να φύγουν από τη  αγκαλιά σου (ή να σου κατακρεουργήσουν το πρόσωπο. Προσπάθησε να μη φτάνεις σε αυτό το όριο.
Κάνε την να καταλάβει ότι το να την κρατάς δεν είναι κάποιου είδους φυλακή αφήνοντας την κάτω ήρεμα μόλις καταλάβεις ότι δυσανασχετεί. Με τον καιρό θα δέχεται να κάθεται στην αγκαλιά σου περισσότερο γιατί θα μάθει ότι μπορεί να φύγει όποτε θέλει.
Η μόνη παρενέργεια είναι ότι μπορεί να μη φεύγει ποτέ και να προσπαθείς να δεις το πληκτρολόγιο ή την  οθόνη πάνω από το κεφάλι της ή να μη σηκώνεσαι από τη θέση σου για ώρες για να μηντην ενοχλήσεις.

Μία σημείωση
Αυτό δεν ισχύει για όλες τις γάτες αλλά όταν τη σηκώνεις προσπάθησε να μην την κρατάς ανάποδα με την κοιλιά της προς τα πάνω. Σε κάποιες γάτες αρέσει αυτό αλλά σε όσες δεν αρέσει, πραγματικά δεν αρέσει. Νιώθουν πολύ ευάλωτες για τον ίδιο λόγο που θα σε καταγρατσουνήσουν άμα προσπαθήσεις να της χαϊδέψεις την κοιλιά ξαφνικά.
Κράτα της έτσι ώστε να είναι όρθια είτε κάνοντας τα χέρια σου αγκαλιά ώσετ να μπορεί να καθήσει ή βάλε τα μπροστινά της πόδια στον ώμο σου.

Άλλη μία σημείωση
Δεν είναι απαραίτητο να την κρατάς αγκαλιά για να δεθείς μαζί της. Και τα απλά χάδια-ξύσιμο στην πλάτη και πίσω από τα αυτιά ενώ και τα τέσσερα πατουσάκια της είναι στο πάτωμα είναι παραπάνω από αρκετά.
Έτσι μπορεί να αρχίσει να σε εμπιστεύεται και σύντομα θα αρχίσει να αποζητά τα χάδια σου από μόνη της.
Βέβαια όλοι ξέρουμε ότι δε θέλεις να την πάρεις αγκαλιά επειδή είναι απαραίτητο, απότε δώσε βάση στην προηγούμενη σημείωση.
Το κλασσικό κολπάκι με τα μάτια
Την επόμενη φορά που θα δεις τη γάτα σου να σε κοιτάζει με βλέμμα δολοφόνο (όπως πολύ συχνά κάνει), προσπάθησε να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου αργά. Μπορεί στην αρχεί να αποστρέψει το βλέμμα της ντροπαλά, αλλά μην τα παρατάς.
Ένα αντίστοιχο βλέμμα από τη γάτα σου είναι η απόλυτη ένδειξη εμπιστοσύνης και αγάπης, αν και μπορεί να μην είναι έτοιμη για ακρότητες. Συνέχισε να προσπαθείς (αλλά όχι υπερβολικά) και μια μέρα θα σου ανταποδώσει.

Ελάχιστα αποτελέσματα;
Αν σου φαίνεται ότι τίποτα από αυτά δεν έχει αποτέλεσμα, θυμήσου ότι η κάθε γάτα έχει διαφορετικό χαρακτήρα όπως και οι άνθρωποι. Κάποιες γάτες δεν είναι χαδιάρες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε σε αγαπάνε.
Αν προσέξεις θα δεις και πάλι υπάρχουν ενδείξεις της αγάπης της. Όπως τα ρηά βλέμματα από τη άλλη άκρη του δωματίου. Ή όταν κάθεται τόσο κοντά σου (αλλά αρκετά μακριά σου ώστε να μην την φτάνεις), μόνο και μόνο για να νιώθει την παρουσία σου. Ή όταν σου αφήνει νεκρά ζωάκια στην πόρτα σου…
Ακόμα και αν δε βλέπεις άμεσα αποτελέσματα πάντα είναι καλό να σέβεσαι τα όρια της και να καταλαβαίνεις τη γλώσσα του σώματός της. Μία γάτα καταλαβαίνει πότε την αγαπάνε και τη σέβονται και θα ανταποδώσει με τον δικό της τρόπο.

Πηγή:lepet.photography