Πως μια γάτα που πέφτει, προσγειώνεται πάντα με τα πόδια;!

Πως μια γάτα που πέφτει, προσγειώνεται πάντα με τα πόδια;!

Γάτες εδώ, γάτες εκεί, χαμός! Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει γενικά, πως μία γάτα από όπου κι αν πέσει, προσγειώνεται σχεδόν πάντα στα πόδια της!

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό.
Πως το καταφέρνει; Ας δούμε με απλά λόγια!

Αυτή η θαυμάσια ικανότητα της γάτας γίνεται πραγματικότητα από τον τρόπο που είναι διαμορφωμένοι οι μύες της και από τα ένστικτά της, που της επιτρέπουν να τους ενεργοποιούν γρήγορα.

Όπως και να πέσει μια γάτα, συνήθως προλαβαίνει να γυρίσει στον αέρα έτσι ώστε τα πόδια της να είναι προς τα κάτω. Η ανεπτυγμένη αίσθηση της ισορροπίας της, την βοηθάει για να το καταφέρει αυτό.

Αυτή η αίσθηση ισορροπίας, ελέγχεται από 6 ημικυκλικούς σωλήνες, 3 σε κάθε αυτί της γάτας, που της επιτρέπουν (αλλά και στους ανθρώπους) να κρατάει την ισορροπία της.

Ωστόσο, θα περιμέναμε αυτή η αίσθηση να είναι πιο ανεπτυγμένη στις γάτες, λογικό. Αλλά στην πραγματικότητα, δεν είναι!

Αυτό το χαρακτηριστικό που έχει η γάτα στην ουσία, είναι το σβέλτο μυαλό! Οι γάτες μπορούν να σκεφτούν πιο γρήγορα απ’ ότι ένας άνθρωπος, ή ακόμα πιο απλά στροφάρουν περισσότερο!

Επιστήμονες λένε πως και ο άνθρωπος θα μπορούσε να έχει αυτή την ικανότητα, αν μπορούσε να σκεφτεί αρκετά γρήγορα, την ώρα της πτώσης!

Κάποιοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να πέφτουν με το κεφάλι ή να κάνουν κόλπα πάνω σε άλογα και σε περίπτωση πτώσης, να πέφτουν στα πόδια τους.

Αυτή η ικανότητα μπορεί να τελειοποιηθεί μέσα από προπόνηση, ώστε να γίνεται σχεδόν ενστικτωδώς.

Βέβαια, ένας άλλος παράγοντας που μας κάνει λιγότερο ανταγωνιστές με τις γάτες, είναι και η διάπλαση του σώματος, όπως επίσης και η ευελιξία.

 

Λόγω της ιδιαίτερης διάπλασης του σώματος της γάτας, και των τεσσάρων ποδιών, η γάτα έχει πλεονέκτημα και μπορεί να τα καταφέρει αρκετά καλύτερα, από έναν καλά προπονημένο άνθρωπο!

Έτσι, αν έχουμε προπονηθεί, όταν θα πέφτουμε από κάδους ή από μπαλκόνια, θα μπορούμε όμορφα και ωραία να προσγειωνόμαστε στα πόδια μας όπως ακριβώς κάνουνε και οι γάτες… 🙂

Πηγή:coolweb.gr