Πες μου το χρώμα της γάτας σου, να σου πω τι τύπος είναι.

Πες μου το χρώμα της γάτας σου, να σου πω τι τύπος είναι.

Λένε ότι δεν πρέπει να κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του.

Στην περίπτωση, όμως, της γάτας, το ρητό φαίνεται ότι διαψεύδεται, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα, το χρώμα της παίζει σημαντικό ρόλο, για να καταλάβουμε αν είναι επιθετική ή όχι.

Ειδικότερα, κτηνίατροι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, προχώρησαν σε σχετική μελέτη, και βρήκαν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του χρώματος της γούνας της γάτας και την τάση της να επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά προς τους ανθρώπους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Animal Welfare Science, και σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Independent, στα πλαίσια αυτής, οι μελετητές έκαναν μια online έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1274 ιδιοκτήτες γατών, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε σχετικό ερωτηματολόγιο.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές με τη συχνότητα και τον βαθμό επιθετικής συμπεριφοράς που δείχνει η γάτα τους κατά τη διάρκεια της καθημερινής αλληλεπίδρασης, στον χειρισμό της και όταν πηγαίνει στον κτηνίατρο. Οι απαντήσεις χρησιμοποιήθηκαν για να βαθμολογηθεί η επιθετικότητα των κατοικίδιων αιλουροειδών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γάτες με χρώμα γούνας στο μοτίβο της ταρταρούγας, οι οποίες είναι κατά κανόνα θηλυκές, καθώς και εκείνες σε ασπρόμαυρο ή γκρι-άσπρο χρώμα ήταν “πιο συχνά επιθετικές προς τους ανθρώπους”, σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Ειδικότερα, οι γάτες με τρίχωμα ταρταρούγα διαπιστώθηκε ότι είναι πιο δύστροπες στην καθημερινή τους αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους, οι μαυρόασπρες γάτες πιο επιθετικές στον χειρισμό τους, και οι γκρι-άσπρες όταν επισκέπτονται τον κτηνίατρο.

Η επικεφαλής της μελέτης Elizabeth Stelow, με βάση τα ανωτέρω ευρήματα, σημειώνει πως οι γατόφιλοι που επιθυμούν λίγα παραπάνω χάδια και αγκαλιές με τις γάτες τους, τότε μπορούν να στραφούν σε μια μαύρη, γκρι, λευκή ή τιγρέ γάτα. Αλλά όλοι ξέρουμε ότι κατά βάθος καμία γάτα δεν είναι κακιά. Απλώς, κάποιες έχουν λίγο πιο δυναμικό χαρακτήρα.

Πηγή: pathfinder.gr