Περιποίηση των δοντιών

Περιποίηση των δοντιών

Η κακή αναπνοή στα κατοικίδια ζώα, ιδιαίτερα στους σκύλους αλλά και στις γάτες , είναι πολύ ανησυχητική. Ασθένεια των δοντιών πλήττει έως και το 80% των κατοικίδιων ζώων άνω των τριών ετών, και σαν τον άνθρωπο, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία του ζώου.

Πότε πρέπει να ξεκινήσω με την οδοντιατρική περίθαλψη της γάτας μου;

Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο. Με τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας, ο οποίος θα προσέχει τα δοντάκια της γατούλα σας, αν κάποια από αυτά πέσουν ή διατηρούνται και έχουν ανώμαλη σύγκληση. Ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας διδάξει πώς να φροντίζετε τα δόντια και τα ούλα από νωρίς.

Πώς μπορώ να δω αν η γατούλα μου έχει πρόβλημα;

Κακή αναπνοή είναι συχνά μια πρώτη ένδειξη της οδοντικής νόσου. Απαλή άρση των χειλιών για έλεγχο της πέτρας, φλεγμονή των ούλων, ελλειπή ή σπασμένα δόντια. Οι γάτες μπορούν να επιδείξουν απροθυμία να φάνε ή να παίξουν με τα παιχνίδια τους, λήθαργο, αιμορραγία των ούλων, διαβρωμένα δόντια. Η οδοντική ασθένεια εξελίσσεται σταδιακά – εάν το αντιληφθούμε νωρίς, μπορεί να αποτραπεί η περαιτέρω ζημία .

Πώς το υπόλοιπο σώμα επηρεάζεται από την υγεία των δοντιών;

Τα προσβεβλημένα ούλα και δόντια δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα στο στόμα – την καρδιά, τα νεφρά, τον εντερικό σωλήνα, τις αρθρώσεις που μπορεί επίσης να είναι μολυσμένα. Η πέτρα και κάθε μολυσμένη περιοχή του στόματος περιλαμβάνει ένα πλήθος από βακτήρια που μπορούν να ”ταξιδέψουν” και σε άλλα μέρη του σώματος. Με την τακτική οδοντιατρική περίθαλψη, μπορείτε να αποτρέψετε μερικές από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Από πού λοιπόν πρέπει να αρχίσετε;

Μιλήστε με τον κτηνίατρο σας στις επισκέψεις για τα εμβόλια, για το πώς να ξεκινήσετε ένα καλό πρόγραμμα οδοντιατρικής φροντίδας στο σπίτι. Οι περισσότεροι κτηνίατροι είναι στην ευχάριστη θέση να σας κάνουν μαθήματα βουρτσίσματος, και πολλές φορές να σας προτείνουν και να σας δώσουν οδοντόπαστα ειδικά για σκύλους και γάτες. (ΣΗΜΕΊΩΣΗ: Μην χρησιμοποιείτε την ανθρώπινη οδοντόπαστα στα ζώα!)
Εάν το κατοικίδιο ζώο είναι ένας ενήλικας άνω των 3 ετών, θα ήταν φρόνιμο να προγραμματίσετε μια οδοντιατρική επίσκεψη με τον κτηνίατρο σας. Αν ένας οδοντιατρικός καθαρισμός είναι αναγκαίος, είναι σκόπιμο να κάνει προ-αναισθησίας εξετάσεις αίματος για να βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο ζώο δεν έχει βαθύτερα προβλήματα.
Τέλος αν και αποδείξεις από τον πόνο του φαγητού μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της οδοντιατρικής νόσου, είναι συνήθως ένα από τα τελευταία συμπτώματα. Γι ‘αυτό τον λόγο μην περιμένετε έως ότου εμφανισθούν τα συμπτώματα αυτά, για να εξετάσετε τα δόντια της γατούλα σας. Με ημερήσιο βούρτσισμα, η τακτική εξέταση στο σπίτι, μια καλά ισορροπημένη διατροφή και τακτική κτηνιατρική εξέταση, ενδέχεται να μην χρειαστεί να γίνει μάρτυρας τέτοιων συμπτωμάτων αλλά και πόνου.
Με καλή οδοντιατρική περίθαλψη λοιπόν, είμαστε σίγουροι ότι ο χνουδωτός μας σύντροφος μπορεί να απολαύσει μια μακρά και υγιή ζωή.

Πηγή: ria23