Παχυσαρκία στη γάτα

Παχυσαρκία στη γάτα

Η παχυσαρκία στη γάτα είναι μια σοβαρή πάθηση η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας.

Σε έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ, ανάμεσα στις 2.000 γάτες που εξετάστηκαν, βρέθηκαν περίπου 500 υπέρβαρες και παχύσαρκες γάτες, ποσοστό που φτάνει το 25%.

Ποιά είναι τα αίτια της παχυσαρκίας στη γάτα;

 1. Διατροφή: ο παράγοντας της διατροφής είναι καθοριστικός. Οι γάτες που προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνουν, σταδιακά παίρνουν βάρος.
 2. Περιορισμός χώρου: οι γάτες που ζουν αποκλειστικά σε διαμέρισμα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες σε σχέση με αυτές που ζουν στην εξοχή.
 3. Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας: οι γάτες που δεν έχουν καθόλου δραστηριότητα έχουν 16 φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες σε σχέση με αυτές που αναπτύσσουν φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 4. Στείρωση: οι στειρωμένες γάτες έχουν 3-4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες, σε σχέση με αυτές που είναι σεξουαλικά ενεργές, λόγω μείωσης του μεταβολικού ρυθμού μετά τη στείρωση.
 5. Παθολογία: η παχυσαρκία μπορεί να προκληθεί, σπανιότερα, λόγω ορμονικών διαταραχών, όπως για παράδειγμα η δυσλειτουργία του θυρεοειδή.
 6. Άλλοι παράγοντες, πιθανώς δευτερεύοντες, όπως το φύλο, η ηλικία ή η φυλή.

Ποιες είναι οι συνέπειες της παχυσαρκίας στη γάτα;

 1. Σακχαρώδης διαβήτης: οι παχύσαρκες γάτες έχουν 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σακχαρώδη διαβήτη, σε σχέση με αυτές που έχουν φυσιολογικό βάρος.
 2. Αρθρίτιδα: οι παχύσαρκες γάτες έχουν 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αρθριτικά προβλήματα, σε σχέση με αυτές που έχουν φυσιολογικό βάρος.
 3. Καρδιακά προβλήματα
 4. Δυσλειτουργία ήπατος (ηπατική λιπίδωση): η παχυσαρκία θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση της συγκεκριμένης πάθησης, η οποία αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να αποβεί μοιραία.
 5. Αναπνευστικά προβλήματα
 6. Δερματοπάθεια: οι παχύσαρκες γάτες έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν δερματικές παθήσεις που δεν σχετίζονται με αλλεργίες, σε σχέση με γάτες που έχουν φυσιολογικό βάρος, πιθανώς επειδή δεν μπορούν να περιποιηθούν το τρίχωμά τους όπως θα έπρεπε.
 7. Πρόωρος θάνατος: οι παχύσαρκες γάτες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν στη μέση ηλικία (6-12 ετών), σε σχέση με αυτές που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Πώς μπορεί να διαγνωστεί η παχυσαρκία στη γάτα;

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, στην περίπτωση της γάτας το ιδανικό βάρος δεν μπορεί να οριστεί με βάση το Δείκτη Μάζας Σώματος (Body Mass Index). Μια αρκετά διαδεδομένη μέθοδος ωστόσο, είναι αυτή της χρήσης των προτύπων σιλουέτας, όπως φαίνονται στην εικόνα:

fat gata 24112010

Παρ’ όλα αυτά, και αυτή η μέθοδος αποδεικνύεται αναποτελεσματική όταν πρόκειται για μακρύτριχες γάτες. Για το λόγο αυτό, ο καλύτερος τρόπος για να προσδιοριστεί εάν η γάτα αντιμετωπίζει πρόβλημα παχυσαρκίας είναι η αναζήτηση συμβουλής από κάποιον εξειδικευμένο κτηνίατρο, ο οποίος θα τη ζυγίσει και θα συγκρίνει το βάρος της με το ιδανικό βάρος της φυλής στην οποία ανήκει, ανάλογα πάντα με την ηλικία της. Σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη, η παχυσαρκία δεν εμφανίζεται μόνο σε γάτες μεγάλης ηλικίας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει η γάτα να ζυγίζεται τακτικά και από μικρή ηλικία.

Πώς μπορεί να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία στη γάτα;

Η πρόληψη είναι οπωσδήποτε πολύ σημαντική. Το τακτικό ζύγισμα από τον κτηνίατρο, η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια μέτρα. Παρ’ όλα αυτά, εάν η γάτα αντιμετωπίζει ήδη πρόβλημα παχυσαρκίας, υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης:

 1. Περιορισμός στις γατο-λιχουδιές: περιέχουν πολλές θερμίδες και η διατροφική τους αξία είναι συχνά χαμηλή.
 2. Ισορροπημένη διατροφή, κατάλληλη για γάτες με πρόβλημα βάρους: η διατροφή πρέπει να καθορίζεται σε συνεργασία με τον κτηνίατρο, ούτως ώστε να είναι υψηλή σε πρωτεΐνες, χαμηλή σε υδατάνθρακες και να περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για τη γάτα.
 3. Όχι σε αυστηρές δίαιτες: οποιαδήποτε εξειδικευμένη δίαιτα πρέπει να ακολουθείται μόνο μετά από εντολή κτηνιάτρου και με βάση ειδικό πλάνο διατροφής, το οποίο θα καθορίζει την ποσότητα της τροφής που πρέπει η γάτα να καταναλώνει καθημερινά, ανάλογα με την ηλικία της.
 4. Αύξηση φυσικής δραστηριότητας: απαραίτητη προϋπόθεση για μια υγιή ζωή. Προσπαθήστε να δώσετε στη γάτα σας περισσότερες ευκαιρίες να παίξει.

Πηγή: sotiria-k