Όλο και πιο συχνή η παχυσαρκία στις γάτες

Όλο και πιο συχνή η παχυσαρκία στις γάτες

Τα τελευταία χρόνια, η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ως συνηθισμένο πρόβλημα στα ζώα συντροφιάς.

Στη Μ. Βρετανία, παρόλη τη μεγάλη προσπάθεια για ενημέρωση πάνω στο πρόβλημα, ο αριθμός των παχύσαρκων ζώων είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά. Η παχυσαρκία αφορά γάτες, σκύλους, ερπετά και  μια ποικιλία ειδών κατοικίδιων ζώων συμπεριλαμβανομένων των ιπποειδών.

Συνήθως, οι ιδιοκτήτες των ζώων δε θεωρούν την παχυσαρκία του ζώου παθολογική και αυτό δυσκολεύει την όποια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος. Στη Βρετανία, 40 με 50% από τους ιδιοκτήτες με παχύσαρκα κατοικίδια δεν θεωρούσαν ότι το ζώο τους ήταν παχύσαρκο και δεν ήταν ενήμεροι ότι η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει παθολογικά προβλήματα στα ζώα.

Ως μια σοβαρή, σύγχρονη, αιτία παχυσαρκίας  είναι ότι στις ετικέτες των ζωοτροφών δεν αναγράφονται οι θερμίδες που περιέχει η τροφή.

Αναφέρουμε παρακάτω λίγες, απλές γνώσεις που θα βοηθήσουν τον κτηνίατρο να είναι χρήσιμος στους παχύσαρκους ασθενείς του.

Η ημερήσια αναγκαία ενέργεια (ΗΑΕ) σε kcal για ενήλικες γάτες είναι 30×[επιθυμητό βάρος σε kg] + 70.

Το επιθυμητό βάρος εξαρτάται από τη φυλή του ζώου.  Το επιθυμητό βάρος μια συνηθισμένης γάτας είναι 4-5 kg.

Μια κονσέρβα γάτας 100 g έχει περίπου 80 kcal. Όλες οι κοινές ξηρές τροφές, για γάτες, έχουν 320-380 kcal ανά 100 g. Δηλαδή, μια χούφτα ξερές κροκέτες έχουν μια πλούσια δόση θερμίδων, επαρκή για την ημερήσια μερίδα μιας γάτας.

Πηγή: Κτηνιατρικά Νέα