Πασχαλινές συμβουλές για την προστασία των κατοικίδιων μας

Πασχαλινές συμβουλές για την προστασία των κατοικίδιων μας

Το Πάσχα έρχεται σε λίγες μέρες και σίγουρα στα περισσότερα σπίτια έχουν ήδη αρχίσει οι στολισμοί με λουλούδια, καλάθια με κουλουράκια και αυγά, τσουρέκια και οπωσδήποτε με τα πατροπαράδοτα σοκολατένια αυγά, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά. Ίσως οι ποσότητες να είναι μικρότερες λόγω οικονομικής κρίσης απ’ ότι παλιότερα, αλλά είμαστε πιστοί στα έθιμα.

Όλα αυτά είναι η χαρά για μικρούς και μεγάλους, αλλά τα περισσότερα μπορεί να είναι επιβλαβή για την γάτα ή τον σκύλο σας. Προσπαθήστε να κρατήσετε τα ζώα σας μακριά τους.

Από τα λουλούδια, οι ωραιότατοι κρίνοι είναι πολύ τοξικοί για τις γάτες. Είναι πολύ επικίνδυνο αν μία γάτα φάει τα πέταλα και τους στήμονες. Ακόμα όμως και αν δείτε τη γάτα σας απλώς να γλύφει το φυτό, καλό θα είναι να καλέσετε τον κτηνίατρο. Επίσης κρατήστε τα κυκλάμινα μακριά από το σπίτι σας. Είναι πολύ τοξικά και για γάτες και για σκύλους. Αν καταπιούν τα πέταλα μπορεί να έχουν γαστρεντερικά προβλήματα, ενώ η κατάποση της ρίζας τους μπορεί να επιφέρει επιληπτικές κρίσεις έως και θάνατο.

Τα γλυκίσματα γνωρίζετε ότι είναι απαγορευτικά για τα ζώα και ειδικότερα η σοκολάτα που τόσο αρέσει στα σκυλιά. Αλλά ακόμα και γλυκίσματα που έχουν παραχθεί με υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να πειράξουν τα νεφρά των σκύλων, συνεπώς καλό θα είναι να μην τους δώσουμε ποτέ.

Τέλος, πολλές φορές γεμίζουμε τα ψάθινα καλάθια, όπου βάζουμε τα κόκκινα αυγά, με πλαστικές πρασινάδες. Πολύ επικίνδυνες για τις γάτες που τους αρέσει να παίζουν με το γρασίδι. Αν καταπιούν κομμάτι του πλαστικού, αυτό μπορεί να κολλήσει στο έντερο και να δημιουργήσει μεγάλο ερεθισμό.

Αυτό που προτείνω για τις ημέρες που θα απολαμβάνετε κουλουράκια και σοκολάτες, είναι να δώσετε και στα ζωάκια σας περισσότερες από τις δικές τους λιχουδιές που κανονικά δίνετε μόνο για επιβράβευση. Μη σας βλέπουν και ζηλεύουν. Ας κακομάθουν λίγο και αυτά μέρες που είναι.

Πηγή TA NEA.gr