Παράσιτα

Παράσιτα

Σκουλήκια : Οι βασικοί τύποι σκουληκιών που προσβάλλουν τις γάτες είναι οι ασκαρίδες, τα αγκυλόστομα και η ταινία. Οι ασκαρίδες προσβάλλουν περισσότερο τα μικρά γατάκια ενώ τα υπόλοιπα απαντώνται εξίσου συχνά και σε ενήλικες γάτες.

Ασκαρίδες: Οι ασκαρίδες είναι σκουλήκια που μπορούν να φτάσουν τα 4-8 εκατοστά σε μήκος. Τα γατάκια μπορούν να προσβληθούν είτε καταπίνοντας αυγά που βρίσκονται στο περιβάλλον είτε από το γάλα της μητέρας τους. Τα αυγά ενός μολυσμένου ζώου αποβάλλονται σε μεγάλες ποσότητες στο περιβάλλον με τα κόπρανα. Είναι ανθεκτικά στο κρύο και την ξηρότητα και τα συνηθισμένα αντισηπτικά δεν τα σκοτώνουν. Σαν αποτέλεσμα μπορεί να επιβιώσουν στο περιβάλλον για πάνω από τρία χρόνια. Μετά την κατάποση οι προνύμφες μετακινούνται από το έντερο στο συκώτι και τους πνεύμονες πριν επιστρέψουν ξανά στο έντερο για να ωριμάσουν σαν ενήλικες.

Η μόλυνση προκαλεί ερεθισμό και απόφραξη στο έντερο. Μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα, ιδίως στα μικρά γατάκια πρησμένη κοιλιά, διάρροια, κακή ανάπτυξη και κακή κατάσταση του τριχώματος. Στα γατάκια ειδικά μπορεί να προκαλέσει απώλεια ασβεστίου, φωσφόρου, βιταμινών και ιχνοστοιχείων που είναι καθοριστικά για την ανάπτυξή τους.

Ταινίες: Οι ταινίες μεταδίδονται από μολυσμένους ψύλλους τους οποίους μπορεί να καταπιεί η γάτα όταν φροντίζει το τρίχωμά της. Μετά από τρείς εβδομάδες περίπου ωριμάζουν στο λεπτό έντερο της γάτας. Κομμάτια από το ώριμο σκουλήκι αποβάλλονται στο περιβάλλον με τα κόπρανα. Σε κάποιες περιπτώσεις βγαίνουν από μόνα τους από τον πρωκτό της γάτας και αφού ξεραθούν έχουν την όψη κόκκων ρυζιού.

Αγκυλόστομα: Το αγκυλόστομα είναι σκουλήκια πάχους όσο μια κλωστή και μήκους έως 1 εκατοστό που προσκολλώνται στο έντερο της γάτας. Το παράσιτο μπορεί να μεταδοθεί στα νεογέννητα από τη μολυσμένη μητέρα μέσω του θηλασμού ή από το περιβάλλον μέσα από μολυσμένα κόπρανα.

Εάν ο αριθμός τους είναι μεγάλος η απώλεια αίματος που συμβαίνει στα σημεία που είναι προσκολλημένο το παράσιτο στο έντερο προκαλεί αναιμία στη γάτα.

Όλα τα σκουλήκια αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση ειδικού σκευάσματος εσωτερικής αποπαρασίτωσης, το οποίο θα συστήσει ο κτηνίατρός σας. Τέτοια προϊόντα υπάρχουν διαθέσιμα σε μορφή χαπιού, σιροπιών, αμπούλας αλλά και σε ενέσιμη μορφή. Αν παραλείψουμε θεραπείες υπάρχει περίπτωση να ξαναπροσβληθεί το ζωάκι, συνεπώς θα πρέπει να τηρούμε πάντα τις προληπτικές αποπαρασιτώσεις.