Όσφρηση: ίσως και η πιο σημαντική από τις αισθήσεις της!

Όσφρηση: ίσως και η πιο σημαντική από τις αισθήσεις της!

Η όσφρηση είναι η πρώτη αίσθηση της γάτας που εμπιστεύεται για να ταχτοποιήσει ότι έμψυχο και άψυχο υπάρχει στο περιβάλλον της.

Το μέγεθος της επιφάνειας του ρινικού βλεννογόνου της γάτας είναι 20-40 τετραγωνικά εκατοστά.  Τα 200 εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα της μύτης της είναι 40 φορές περισσότερα από του ανθρώπου. Άρα επισκιάζει τον ρινικό βλεννογόνο του ανθρώπου αλλά αν η επιφάνεια συγκριθεί με του σκύλου θεωρείται μικρή.

Το υποηθμοειδές επίπεδο που υπάρχει στον οσφρητικό βλεννογόνο βοηθάει στο να συγκρατεί τον αέρα που μπαίνει στη μύτη, ώστε τα σωματίδια των οσμών να παραμένουν για περισσότερο χρόνο αυξάνοντας τις πιθανότητες διέγερσης της όσφρησης.

Το αντανακλαστικό σηκώματος των χειλιών της γάτας οφείλεται στο όργανο του Jacobson που βρίσκεται στο έδαφος της ρινικής κοιλότητας και επικοινωνεί με το στόμα. Οι υποδοχείς αυτού του οργάνου είναι διαφορετικοί από τους οσφρητικούς. Μόλις η γάτα μυρίσει ή γλείψει κάτι που έχει μυρωδιά, ζαρώνει το πάνω χείλος της και ανοίγει λίγο το στόμα της. Μ΄αυτό το τρόπο τρομπάρεται σάλιο με μυρωδιά στους σωλήνες του οργάνου Jacobson. Ο αρσενικός ελεύθερος γάτος (αλλά και στειρωμένα θηλυκά και αρσενικά κατοικίδια) εκδηλώνει αυτό το αντανακλαστικό όταν ¨εξετάζει¨ ούρο άλλης γάτας. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό βοηθάει στον εντοπισμό φερορμονών.

Η όσφρηση της γάτας είναι ανεπτυγμένη από τη πρώτη μέρα της γέννησης. Μ΄αυτήν βρίσκει τη θηλή της μητέρας για να θηλάσει. Αν εξ αιτίας νόσου του ανώτερου αναπνευστικού δεν μπορεί να μυρίσει, τότε δεν μπορεί και να θηλάσει.

Με την όσφρηση εντοπίζει το θήραμά της, εκτιμά τα μηνύματα που αφήνουν άλλες γάτες στο περιβάλλον της για να επικοινωνήσουν, επιλέγει τον/την σύντροφο για ζευγάρωμα. Επομένως η όσφρηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στην κοινωνική οργάνωση και στην αναπαραγωγή.

Πηγή ailouros.gr