Ώρα για παιχνίδι!!!

Ώρα για παιχνίδι!!!

Το παιχνίδι των μικρών γατιών είναι η πιο συναρπαστική εκδήλωση συμπεριφοράς για παρακολούθηση. Τους προσφέρει σωματική ετοιμότητα, εξάσκηση, εξερεύνηση του περιβάλλοντος και ανάπτυξη των κοινωνικών επαφών. Κυνηγώντας άψυχα αντικείμενα συντονίζουν τέλεια τους μύες τους και συγχρονίζουν χίλιες δυο άλλες κινήσεις που χρειάζονται σ΄έναν ικανό κυνηγό.

Μικρά γατάκια που δεν έπαιξαν με τα αδέλφια τους μπορούν και σχηματίζουν κοινωνικούς δεσμούς αλλά είναι πιο αργά στο να αποκτήσουν κοινωνική επιδεξιότητα.

Η μορφή του παιχνιδιού αλλάζει με το χρόνο γιατί αλλάζει και η φυσική ανάπτυξη των γατιών.

Όταν ένα γατάκι παίζει οι ερευνητές έχουν υποθέσει ότι επιτυγχάνεται:

  • Εξάσκηση των κυνηγητικών δεξιοτήτων που θα χρειαστεί σαν ενήλικο.
  • Βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της συνεργασίας των κινήσεων.
  • Διευκόλυνση της μάθησης και της ωρίμανσης του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Κοινωνικό παιχνίδι

Το κοινωνικό παιχνίδι παίζεται από 2-3 γατάκια ηλικίας 4 -16 εβδομάδων. Αρχίζει και εξασθενεί μεταξύ 12 – 16 εβδομάδων ώστε τα γατάκια να είναι έτοιμα να πάρουν μέρος στη διασπορά τους στον περιβάλλοντα χώρο. Γύρω στο 3ο μήνα της ζωής τους, το κοινωνικό παιχνίδι μπορεί να γίνει σοβαρό και να ξεφύγει από τα όριά του.

Το κοινωνικό παιχνίδι μιμείται και την συμπεριφορά της κοινωνικής ανταγωνιστικότητας αλλά και τη συμπεριφορά του κυνηγού. Αυτό επηρεάζεται από την παρατήρηση της μητέρας γάτας, από την πείρα που έχουν στο κυνήγι από μικρά και από τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται με τα αδέλφια τους όταν υπάρχει μπροστά τους θήραμα.

Οι περισσότερες γάτες γίνονται ικανοί κυνηγοί ασχέτως αν είχαν από μικρές την εμπειρία ή όχι.

Παιχνίδι με αντικείμενο ή Ατομικό παιχνίδι

Το παιχνίδι με αντικείμενα και το ατομικό παιχνίδι είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη των κυνηγετικών ικανοτήτων των μικρών γατιών. Αρχίζει και εκδηλώνεται σε γατάκια 2 εβδομάδων και αυξάνει με τον απογαλακτισμό γύρω στις 7 εβδομάδες.

Μόλις εμφανιστεί στο οπτικό τους πεδίο ένα κινούμενο αντικείμενο πηδούν, το χτυπούν και το αρπάζουν. Πολλές φορές φαντάζονται ένα αντικείμενο και τότε πηδούν για να το χτυπήσουν.

Μια παραπλήσια εκδήλωση είναι όταν αργά το απόγευμα τρέχουν σαν τρελά από δω κι από κει χωρίς κανένα φανερό λόγο.

Γατάκια που έμειναν μόνα τους παίζουν περισσότερο με αντικείμενα και με τη μητέρα τους σε σχέση με αυτά που έχουν αδέλφια και παίζουν μεταξύ τους.

Στάδιο Κοινωνικοποίησης (2-7 εβδομάδων)

Γατάκι 2 εβδομάδων

Η πρώτη προσπάθεια παιχνιδιού. Χτυπάει εσκεμμένα σε αντικείμενα που συναντά στο δρόμο του.

Γατάκι 2,5 – 4 εβδομάδων

Προσπάθεια για υψηλό άλμα.

Γατάκι 3 εβδομάδων

Προσπάθεια να προσανατολίσει τα πόδια του ως προς το αντικείμενο και μερικές φορές το δαγκώνει. Ξαπλώνει με τη κοιλιά προς τα πάνω, κουνάει τα άκρα και δείχνει τα δόντια του. Επίσης κάθεται στα πίσω πόδια και τεντώνει τα μπροστινά.

Γατάκι 4 εβδομάδων

Αρχίζει να αναπτύσσει κοινωνικές σχέσεις στο περιβάλλον του με έμψυχα. Παλεύει, κυλιέται και δαγκώνει μητέρα και αδέλφια.

Γατάκι 4,5 εβδομάδων

Συνήθως κάθεται με τέτοιο τρόπο ώστε το πλευρό του να αγγίζει το διπλανό του γατάκι, καμπουριάζει τη ράχη κάνοντας και μια μικρή καμπούρα στην ουρά. Επίσης πριν κάνει «επίθεση», στήνει ενέδρα ισιώνοντας την ουρά του, και εναλλάσσοντας το βάρος του στα λυγισμένα πίσω πόδια του.

Γατάκι 5 – 6 εβδομάδων

Σηκώνεται στα πίσω πόδια του, έρπει ύπουλα, κυνηγάει και παλεύει με άλλο γατάκι αν και δεν είναι υποχρεωτικό το άλλο γατάκι να ανταποκριθεί κι αυτό με κυνήγι.

Γατάκι 6 εβδομάδων

Κάνει ένα βήμα στο πλάι και μετά απογειώνεται από το έδαφος.

Γατάκι 7 εβδομάδων

Σκαρφαλώνει και ισορροπεί σε μπάρες. Βλέποντας το άλλο γατάκι στο πρόσωπο, κατευθύνει προς τα εκεί το πόδι του. Το άλλο γατάκι μπορεί να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

Εφηβικό στάδιο (7 εβδομάδων έως τη σεξουαλική ωριμότητα 6-12 μηνών)
Στις 7-8 εβδομάδες τα γατάκια αρχίζουν το παιχνίδι και την εξερεύνηση των άψυχων υλικών και αυτό κορυφώνεται στις 18 εβδομάδες. Παίζουν μόνα τους ή με άλλα γατάκια μαζί και μιμούνται κινήσεις κυνηγιού, δηλαδή πλησιάζουν κολλητά στο έδαφος για επίθεση, πηδούν σε μεγάλο ύψος, ακινητοποιούν κάτι με το πόδι και δαγκώνουν.

Πηγή ailouros.gr