Όνειρα γλυκά και εφιάλτες

Όνειρα γλυκά και εφιάλτες

Όσο κι αν μας φαίνεται περίεργο, τα κατοικίδια «κατακλύζονται» από εικόνες και όταν κοιμούνται.

Όταν δηλαδή βλέπουμε τη γάτα μας να αντιδρά περίεργα κατά τον ύπνο, το πιο πιθανό είναι να ονειρεύεται.
Σίγουρα όσοι από εμάς συγκατοικούμε με μια γάτα έχουμε αντιληφθεί πως, παρόλο που αυτά τα ζώα απολαμβάνουν ιδιαίτερα τον ύπνο, αρκετές φορές δεν κοιμούνται και τόσο ήσυχα. Γιατί; Πολύ απλά επειδή, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους, τα συμπαθή τετράποδα βλέπουν και αυτά όνειρα.
Τα όνειρα είναι μια υποκειμενική εμπειρία και για την ώρα τουλάχιστον κανείς δεν έχει βρει τον τρόπο να ερμηνεύσει πως ακριβώς βιώνουν αυτήν την κατάσταση τα αγαπημένα μας κατοικίδια.

Στον άνθρωπο εμφανίζονται στην φάση του ύπνου που ονομάζεται «ενεργός» ή αλλιώς R.E.M. ύπνος (σ.σ. Τα αρχικά σημαίνουν rapid eye movement και αναφέρονται στις γρήγορες κινήσεις του ματιού σε αυτό το κομμάτι του ύπνου), όταν ο εγκέφαλος είναι δραστήριος αλλά το άτομο δεν αντιδρά καθόλου στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο «ενεργός» εναλλάσσεται με τον «ήπιο» ύπνο όπου η δραστηριότητα του εγκεφάλου «πέφτει». Σύμφωνα με έρευνες στα εγκεφαλικά τους κύματα, τα περισσότερα θηλαστικά φαίνεται πως περνούν και από τις δύο φάσεις.

Αν και δεν μπορούμε να ξέρουμε με απόλυτη βεβαιότητα ποιες συμπεριφορές συνδέονται με τα όνειρα, ωστόσο όλοι υποθέτουμε πότε το ζωάκι μας βιώνει κάτι ανάλογο. Δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλά για να το καταλάβουμε παρά να το παρατηρήσουμε. Αν λοιπόν το βλέπουμε να κουνάει τα πόδια του σαν να τρέχει, να βγάζει ήχους και άλλα πολλά, όχι μόνο καταλαβαίνουμε πως ονειρεύεται αλλά συχνά πυκνά η «γλώσσα» του σώματος προδίδει αυτό που βλέπει!
Η γάτα κοιμάται περίπου 13 ώρες την ημέρα.  Παρόλα αυτά, για πόσο αλλά και πότε συνηθίζουν να ξεκουράζονται, ποικίλει ανάλογα με το φυσικό και το «κοινωνικό» περιβάλλον στο οποίο ζουν. Συχνά δηλαδή προσαρμόζουν το ωράριό τους ανάλογα με τα αφεντικά τους, για να μπορούν να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί τους.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως πολλές φορές τα ζωάκια καταφεύγουν στον ύπνο ως αντίδοτο στο στρες. Οπότε αν δούμε το αγαπημένο μας κατοικίδιο να μην μπορεί να ανοίξει τα μάτια του, ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθούμε γιατί συμβαίνει αυτό.

Extra info:

  • Υπάρχουν σκυλιά που υποφέρουν από ναρκοληψία, δηλαδή μια διαταραχή που προκαλεί υπερβολική υπνηλία και οδηγεί τον ασθενή να κοιμάται εντελώς ξαφνικά. Ορισμένες ράτσες όπως τα ντόμπερμαν πίντσερ και τα λαμπραντόρ ριτρίβερ (Doberman pinschers και Labrador retrievers) είναι πιο επιρρεπή σε αυτήν την ασθένεια.
  • Άλλη μια «ανθρώπινη» αρρώστια που έχουν ορισμένοι σκύλοι είναι η άπνοια, δηλαδή διαστήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου στα οποία κόβεται η αναπνοή. Τα Αγγλικά μπουλντόγκ  (English bull dogs) θεωρείται πως έχουν την τάση να εμφανίζουν άπνοια.

Πηγή: eshopkatoikidio.gr