Ομάδες αίματος- neonatal isoerythrolysis

Ομάδες αίματος- neonatal isoerythrolysis

Oμάδες αίματος αιλουροειδών

Μπορούν να υπάρξουν μερικά γεγονότα που να στεναχωρήσουν έναν εκτροφέα γάτας, όπως να δουν ότι σε μία γέννα τα νεογέννητα γατάκια εξασθενούν και πεθαίνουν στις πρώτες τους 48 ώρες ζωής. Αυτό ήταν μια εμπειρία πολλών Βρετανικών κοντότριχων εκτροφέων, μέχρι που αναγνωρίσθηκε ότι ο λόγος ήταν ότι η «βασίλισσα», δηλαδή η μητέρα-γάτα είχε διαφορετικό τύπο αίματος από τα γατάκια της, και τα σκότωνε ακούσια μέσω του γάλακτός της. Είναι ιδιαίτερο πρόβλημα στις βρετανικές φυλές, δεδομένου ότι σχεδόν το 60% είναι ομάδα αίματος Β, αλλά μπορεί να έχει επιπτώσεις σε οποιαδήποτε φυλή γάτας και ημίαιμης γάτας. Το να ξέρει κανείς την ομάδα αίματος της γάτας του μπορεί να σώσει και τις ζωές των γατιών της που θα γεννηθούν (και όχι μόνο, αλλά και στην ίδια σε πιθανή μετάγγιση αίματος που θα πρέπει να γίνει άμεσα).

1.Βρείτε τον τύπο αίματος της θηλυκιάς και του αρσενικού πριν ζευγαρώσουν

Τι είναι αιλουροειδείς ομάδες αίματος ή τύποι αίματος;

Το αίμα μας αποτελείται από τα κόκκινα κύτταρα αίματος, τα λευκά κύτταρα αίματος και το πλάσμα. Τα κόκκινα κύτταρα φέρνουν το οξυγόνο και η ευημερία τους είναι ουσιαστική για τη ζωή. Τα κόκκινα κύτταρα, όπως τα περισσότερα άλλα συστατικά του σώματος, αποτελούνται από την πρωτεΐνη, και οι πρωτεΐνες μπορούν να αναγνωρισθούν και να καταστραφούν από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Η γάτα έχει ουσιαστικά δύο ομάδες αίματος: Α και Β (αν και υπάρχει ένας τρίτος, πολύ σπάνιος, ομάδα ΑΒ, ο οποίος είναι ένας συνδυασμός των δύο). Οι κόκκινες πρωτεΐνες κυττάρων αίματος είναι Α σε μία ομάδα, Β σε άλλη (δείτε το σχήμα 1). Στην πραγματικότητα, οι πρωτεΐνες στην επιφάνεια του τύπου Α και Β των κόκκινων κυττάρων αίματος είναι ελαφρώς διαφορετικές, αλλά φυσικά το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει την διαφορά.
(Η εικόνα βρίσκεται στο τέλος του κειμένου)
Εικόνα 1. Όπως είναι γνωστό, εάν κάνετε μετάγγιση αίματος, είναι αναγκαίο να πάρετε τον σωστό τύπο αίματος, μια μετάγγιση λανθασμένου αίματος θα μπορούσε να σας σκοτώσει-δεν υπάρχει διαφορά και στις γάτες. Το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας ή του προσώπου που λαμβάνει την μετάγγιση αίματος αντιδρά στο αίμα που βλέπει ως ξένο, και οι συνέπειες μπορεί να είναι μοιραίες.

Τι είναι neonatalisoerythrolysis;

Μια πρόσφατα αναγνωρισμένη αιτία των εξασθενισμένων γατών στις γάτες εκτροφής είναι η neonatalisoerythrolysis, όπου τα γατάκια έχουν έναν διαφορετικό τύπο αίματος από τη μητέρα τους, και, στο θηλασμό του γάλακτός της, λαμβάνουν τα αντισώματα ενάντια στα κόκκινα κύτταρα αίματος τους. Τα αντισώματα προκαλούν την καταστροφή των κόκκινων κυττάρων αίματος γατακίων που οδηγεί στον ίκτερο (δείτε τα σχήματα 2 και 3), τα καφετιά ούρα, και το γρήγορο θάνατο. Σε λιγότερο βαριές περιπτώσεις, η άκρη της ουράς πέφτει. Τα δείγματα του αίματος από τα γατάκια και τη μητέρα μπορούν δείξουν τη διάγνωση.
(Η εικόνα βρίσκεται στο τέλος του κειμένου)
Εικόνα 2. Αυτή η γέννα δείχνει τα γατάκια με neonatalisoerythrolysis. Φαίνεται η ικτερική(κίτρινη) μύτη τους και η αιματωμένη άκρη στην ουρά του άσπρου γατιού.

(Η εικόνα βρίσκεται στο τέλος του κειμένου)
Εικόνα3. Η ικτερική πατούσα

Βρείτε τον τύπο αίματος της γάτας σας.

Για την πρόληψη, θα πρέπει να βρείτε τον τύπο αίματος της-του γάτου που ζευγαρώνουν. Οι γάτες παίρνουν ένα γονίδιο για τον τύπο αίματος από τη μητέρα τους (στο ωάριο) και έναν από τον πατέρα τους (στο σπέρμα). Τα γονίδια για τον τύπο αίματος Α είναι κυρίαρχα στα γονίδια για τον τύπο αίματος Β, έτσι σημαίνει ότι μια γάτα με ένα μείγμα γονιδίων – Αβ (σημειώστε ότι αυτό είναι διαφορετικό από το τρίτο, σπάνια, ομάδα αίματος ΑΒ) – θα έχει ομάδα αίματος τύπων αίματος Α. Μία θηλυκή γάτα τύπου Β μπορεί να γεννήσει ένα γατάκι τύπου αίματος Α εάν ζευγαρώνει με αρσενικό τύπου Α που φέρει τα γονίδια για τον τύπο αίματος Β, (όπως στην εικόνα 4 και στον πίνακα 1). Αυτό είναι η κατάσταση στην οποία το neonatalisoerythrolysis είναι πλέον πιθανό να εμφανιστεί.

(Η εικόνα βρίσκεται στο τέλος του κειμένου)
Εικόνα 4. Πώς μπορούν ένα ζευγάρι γάτες με τύπο αίματος Α να φέρουν γατάκι με τύπο αίματος Β.

Πίνακας 1 – Το τι συμβαίνει όταν ζευγαρώνετε μια θηλυκή γάτα ομάδας αίματος Β με μια αρσενική ομάδας αίματος Α εξαρτάται από εάν τα γονίδιά του είναι καθαρά Α ή ένα μείγμα του Α και Β. Τα γονίδια του γατιού αντιπροσωπεύονται από τα έντονης γραφής γράμματα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος neonatalisoerythrolysis είναι όταν τα γατάκια με τον τύπο αίματος Α γεννιούνται από μητέρες τύπου αίματος Β.

Γονίδια Γονίδια Θηλυκιάς
Αρσενικού b b
A Ab Ab
A Ab Ab

Στην περίπτωση αυτή όλα τα γατάκια έχουν τύπο Α αλλά φέρουν και τύπο Β

Γονίδια Γονίδια Θηλ.
Αρσενικού b b
A Ab Ab
b b b

Στην περίπτωση αυτή τα μισά γατάκια θα είναι τύπου Β και τα άλλα μισά τύπου Α αλλά θα φέρουν γονίδια τύπου Β

Γάτες με τον τύπο αίματος Β είναι υπολειπόμενες (δηλ. όλες έχουν δύο γονίδια β, γενότυπο BB) και μπορούν να ζευγαρώσουν ακίνδυνα σε άλλες γάτες τύπων αίματος Β – όλα τα γατάκια θα είναι τύπος αίματος Β (πίνακας 2.) και το neonatalisoerythrolysis δεν θα εμφανιστεί.

«Κλειδί»

Γονιδιακός τύπος Ομάδα αίματος
AA A
bb B
Ab A

Πίνακας 2.

Γονίδια Γονίδια Θηλ.
Αρσενικού b b
b b b
b b b

Όλα τα γατάκια θα είναι ομάδα αίματος Β και δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος neonatalisoerythrolysis.

Πίνακας 3- Τί συμβαίνει όταν ζευγαρώνουν δύο γάτες με τύπο αίματος Α

Γονίδια Γονίδια Θηλ.
Αρσ Α Α
Α Α Α
Α Α Α

Στο απλούστερο σενάριο, όλα τα γονίδια του αρσενικού και του θηλυκού κώδικα για τον τύπο αίματος Α και όλα τα γατάκια θα είναι ομάδα αίματος Α. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ομάδα αίματος Α είναι κυρίαρχη στην ομάδα αίματος Β, μια ή και οι δύο γάτες θα μπορούσαν να φέρουν το γονίδιο για την ομάδα αίματος Β.

Πίνακας 3α

Γονίδια Γονίδια Θηλ.
Αρσ Α b
A AA Ab
A AA A

Πίνακας 3β

Γονίδια Γονίδια Θηλ.
Αρσ A b
A AA Ab
b Ab bb

Στο πρώτο παράδειγμα ανωτέρω, το αρσενικό έχει και τις δύο εκδόσεις της κωδικοποίησης γονιδίων του (δηλ. αυτό από τη μητέρα του και αυτή από τον πατέρα του) για την ομάδα αίματος Α, επομένως όλα τα γατάκια του θα είναι τύπος αίματος Α. Τα μισά των γατιών του θα φέρουν το γονίδιο για την ομάδα αίματος Β, την οποία έχουν πάρει από τη θηλυκιά. Κανένα από τα γατάκια δεν θα είναι σε κίνδυνο του neonatalisoerythrolysis δεδομένου ότι όλα έχουν την ίδια ομάδα αίματος με τη μητέρα τους. Στο δεύτερο πίνακα και οι δύο γάτες ομάδας αίματος Α είναι φορείς του γονιδίου για την ομάδα αίματος Β. Όπως μπορείτε να δείτε, το τέταρτο των γατακίων γεννημένων σε αυτό το ζευγάρι θα είναι ομάδα αίματος Β. Οι θηλυκές με την ομάδα αίματος Α έχουν λιγότερο αντίσωμα αντι-τύπων Β από τις θηλυκές ομάδας αίματος Β να έχει το αντίσωμα αντι-ομάδας Α, έτσι τα γατάκια τύπων Β αυτού του ζευγαρώματος να επιζήσουν. Εντούτοις, εάν το ζευγάρωμα επαναλαμβάνεται, η θηλυκιά θα ενισχύσει το αντίσωμα αντι-β και τελικά η ένα τέταρτο των γατακίων της θα μπορούσε να πεθάνει. Ο μόνος τρόπος να καθιερωθεί ο γενότυπος μιας γάτας τύπων αίματος Α είναι με το «πιθανό» ζευγάρωμα με μια γάτα τύπων Β.

Πίνακας 4– Πως συμπεραίνουμε εάν ένας αρσενικός γάτος τύπου Α έχει γονίδια τύπου Β μετά από πιθανό ζευγάρωμα;

Τί συμβαίνει όταν ζευγαρώνει γάτος με τύπο Α χωρίς γονίδια τύπου Β με θηλυκιά τύπου Β

Γονίδια Γονίδια Θηλ.
Αρσ b b
A Ab Ab
A Ab Ab

Όλα τα γατάκια θα είναι τύπου Α και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο

Τί συμβαίνει όταν ζευγαρώνει γάτος με τύπο Α που φέρει γονίδια τύπου Β με θηλυκιά τύπου Β

Γονίδια Γονίδια Θηλ.
Αρσ. b b
A Ab Ab
b bb bb

Τα μισά γατάκια θα είναι τύπου Α και τα μισά τύπου Β. Επειδή η μητέρα είναι τύπου Β, τα γατάκια τύπου Α ίσως να κινδυνεύουν, ενώ τα γατάκια τύπου Β δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο

Πίνακας 5– Πως συμπεραίνουμε εάν μια θηλυκιά γάτα τύπου Α έχει γονίδια τύπου Β μετά από “πιθανό” ζευγάρωμα;

Τί συμβαίνει όταν ζευγαρώνει γάτα με τύπο Α χωρίς γονίδια τύπου Β με αρσενικό τύπου Β

Γονίδια Γονίδια Θηλ.
Αρσ. A A
b Ab Ab
b Ab Ab

Όλα τα γατάκια θα είναι τύπου Α,θα φέρουν γονίδιο Β, και δεν κινδυνεύουν εφόσον έχουν τον ίδιο τύπο με την μητέρα

Τί συμβαίνει όταν ζευγαρώνει γάτα με τύπο Α που φέρει γονίδια τύπου Β με αρσενικό τύπου Β

Γονίδια Γονίδια Θηλ.
Αρσ. A b
b Ab bb
b Ab bb

Τα μισά γατάκια θα είναι τύπου Α και τα μισά θα είναι τύπου Β. Εφόσον η μητέρα είναι τύπου Α, τα τύπου Α γατάκια δεν κινδυνεύουν, ενώ τα τύπου Β γατάκια μπορεί να κινδυνεύουν. Εντούτοις, οι θηλυκές με την ομάδα αίματος Α έχουν το λιγότερο αντίσωμα αντι-τύπων Β από τις θηλυκές ομάδας αίματος Β να έχει το αντίσωμα αντι-ομάδας Α, έτσι τα γατάκια τύπων Β ενός πρώτου ή ακόμα και δεύτερου ζευγαρώματος αυτού του ζευγαριού μπορεί να επιζήσουν.

Η NeonatalIsoerythrolysis εμφανίζεται στη φυλή μου;

Στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, συλλέγουμε τα στοιχεία για τη συχνότητα των γατών τύπων Β στο βρετανικό πληθυσμό από γάτες φυλής(δείτε τον πίνακα 6). Ο τύπος αβ είναι πολύ σπάνιος. Θυμηθείτε ότι μερικές φυλές είναι σχετικά ασυνήθιστες και πολλές γάτες δεν έχουν εξεταστεί ακόμα, έτσι ώστε οι αριθμοί που δίνονται σε αυτόν τον πίνακα είναι βασισμένοι σε ένα μικρό μέγεθος δειγμάτων και μπορούν να μην είναι πλήρως ακριβείς. Εάν είχατε οποιουσδήποτε θανάτους γατακίων που θα μπορούσαν να οφείλονται στο neonatalisoerythrolysis, να δείτε τον τύπο αίματος της μητέρας όποιας φυλής και να είναι.

Πίνακας 6- Συχνότητες τύπων αίματος Β στις διάφορες αιλουροειδείς φυλές: οι φυλές που δεν παρουσιάζουν τύπο Β είναι ασφαλείς από την ανάπτυξη του neonatalisoerythrolysis.

Ράτσα ΤύποςΒ ΤύποςΑΒ Αριθ.Γατών που εξετάσθηκαν από αρθρ.
Abysinnian 0% 6
Asian 0% 1
Bengal 0% 50%*1 8*1
Birman 22% 69
British Shorthair 53% 0% 128
Burmese 0% 16
Chinchilla 0% 1
Cornish Rex 20-30%*2
Devon Rex 54% 7% 28
Domestic shorthair 8% 2% 48
Domestic longhair 7%*2 14%*1 14% 1
Exotic Shorthair 20-30%*2
Himalayan 10-20%*2
Japanese Bobtail 10-20%*2
Maine Coon <5%*2 2
Manx 0% 3
Norwegian Forest <5%*2
Ocicat 0%*2
Oriental shorthair 0%*2
Persian 12%*1 17*1
Scottish Fold 0% 1
Siamese 0% 7
Somali 10-20% 22*1 9
Ragdoll 8% 8% 24

* Όπου δεν έχω εξετάσει οποιαδήποτε μέλη μιας φυλής, ή ένας άλλος συντάκτης έχει εξετάσει περισσότερες γάτες, έχω χρησιμοποιήσει τα ποσοστά τους: Knottenbelt και λοιποί, 19991 ή Callan & Giger, 19942.

2.Ομάδα αίματος που εξετάζει τα γατάκια στη γέννηση

Μια σταγόνα αίματος από το umbilicus (?ιατρικός όρος) του νεογέννητου γατιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βρεθεί αν ο τύπος αίματος θέτει σε κίνδυνο από το θηλάζον νεογνό. Σαφώς ο τύπος αίματος της μητέρας πρέπει επίσης να καθοριστεί. Είναι ασφαλές για ένα γατάκι να θηλαστεί από μια μητέρα της ίδιας ομάδας αίματος, αλλά εάν οι τύποι αίματος τους διαφέρουν, μπορείτε να αποτρέψετε το γατάκι από το θηλασμό της μητέρας τους για τις πρώτες 16 ώρες της ζωής.

3. Αποτρέψτε τα γατάκια που κινδυνεύουν να θηλάσουν τις μητέρες τους για 16 ώρες

Το έντερο του νεογέννητου γατακίου παραμένει μόνο διαπερατό στα αντισώματα colostrum για τις πρώτες 16 ώρες της ζωής, κατόπιν είναι αρκετά ασφαλές για το γατάκι να θηλάσει τη μητέρα του, ακόμα κι αν είναι ένας διαφορετικός τύπος αίματος.

Πηγή: TONK