Όκικατ

Όκικατ

Εισαγωγή

Μια από τις πιο πρόσφατα δημιουργημένες και αναγνωρισμένες παγκοσμίως ράτσες γάτας είναι η Όκικατ (Ocicat).

Έχοντας κερδίσει πολλές πρώτες θέσεις σε εκθέσεις γάτας ανά τον κόσμο, αυτή η πιτσιλωτή γάτα είναι μια από τις δημοφιλέστερες ράτσες γάτας, και έχει μπει ακόμα και σε σπίτια διασημοτήτων του Χόλιγουντ. Αποτελεί αναμφισβήτητα μια εξαιρετική γάτα, που συνδυάζει απόλυτα την εμφάνιση αγριόγατας και την εκλεπτυσμένη, συντροφική προσωπικότητα κάθε κατοικίδιας γάτας.

Ιστορία

Η πρώτη Όκικατ δημιουργήθηκε το 1964 στις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα αλλεπάλληλων πειραματικών διασταυρώσεων γατών Σιάμ, Αβυσσηνίας και Αμερικανικής Κοντότριχης, κάτι που ξεκίνησε με σκοπό τη δημιουργία Aby-point Σιαμ γάτας. Πολλοί γενετιστές έδειξαν ενδιαφέρον για την παράξενη αυτή γάτα, όταν το θέμα πήρε δημοσιότητα. Έτσι, μέσα από μακροχρόνιες διαδικασίες διασταυρώσεων, διαμορφώθηκε η ράτσα όπως είναι σήμερα. Το αποτέλεσμα ήταν εξαίσιο, καθώς προέκυψε η μόνη ράτσα γάτας που προσομοιάζει απόλυτα την εμφάνιση πολλών αγριόγατων που αποτελούν πια είδη προς εξαφάνιση, όπως αυτή με το όνομα Όσελοτ, από την οποία ονομάστηκε και η Όκικατ.

Μορφολογία

Αναγνωρίστηκε επίσημα ως ράτσα από τη CFA και άλλους διεθνείς οργανισμούς γάτας το 1966. Μερικά από τα αναγνωρισμένα χρώματα είναι: chocolate, cinnamon, blue, lavender, fawn, silver, chocolate silver, cinnamon silver, blue silver, lavender silver, fawn silver και άλλα. Η υγιής Όκικατ είναι ένα μεγάλο, δραστήριο αιλουροειδές. Έχει κοντότριχο και πυκνό τρίχωμα, με μια αιθέρια σατινένια γυαλάδα. Η διάπλασή της είναι στέρεη και έχει έντονα μυώδες σώμα και αθλητική εμφάνιση.

Προσωπικότητα

Παρά την “άγρια” εμφάνισή της αυτή η γάτα είναι μια από τις πιο ευγενικές και συντροφικές. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στη συμπεριφορά μοιάζει με σκύλο, καθώς είναι πολύ πιστή, αφιερωμένη θα λέγαμε στον άνθρωπο. Επίσης, κάθε γάτα Όκικατ είναι επιφυλακτική απέναντι στους ξένους και πολλές φορές γίνεται “φύλακας” του σπιτιού. Η προσαρμοστηκότητά τους τις κάνει κατάλληλες για ταξίδια και μπορούν να ζήσουν σε οποιοδήποτε χώρο. Αν και κάποιος θα φανταζόνταν πως μια τόσο ξεχωριστή γάτα απαιτεί μεγάλη προσοχή και ότι είναι δύσκολη στη φροντίδα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Χρειάζεται ελάχιστο χτένισμα, μια φορά την εβδομάδα, και δεν απαιτεί ειδικό διαιτολόγιο, όσον αφορά την περιποίηση. Όμως ο ιδιοκτήτης μιας Όκικατ, δεν πρέπει να την αφήνει για μεγάλα διαστήματα μόνη της, καθώς είναι εξαιρετικά κοινωνική και δένεται πολύ με το αφεντικό της, με αποτέλεσμα να πέφτει σε “κατάθλιψη”. Δεν έχει αναφερθεί καμία κληρονομική ασθένεια της ράτσας αυτής και τα πάει τέλεια με τα παιδιά και με τα άλλα κατοικίδια.

Φωτογραφίες

ocicat

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πηγή geo_ttc