Οι γάτες μας στέλνουν διαρκώς μηνύματα μέσω της άμμου τους!

Οι γάτες μας στέλνουν διαρκώς μηνύματα μέσω της άμμου τους!

Παντού υπάρχει ένας μύθος «Η άγνοια είναι σαν ένα σάπιο δόντι. Την καταλαβαίνεις μόλις ο άλλος ανοίξει το στόμα του» λέει ένα γνωμικό.Και αυτό ισχύει συχνά και για όσα πιστεύουμε για τα ζωάκια μας. Ο κτηνίατρος Πάνος Παναγιωτόπουλος μας εξηγεί πως οι γάτες μας στέλνουν διαρκώς μηνύματα μέσω της άμμου τους!
Η αδαημοσύνη, λοιπόν, είναι αυτή που συντηρεί τους μύθους, οι οποίοι ανακυκλώνονται από στόμα σε στόμα και θέλουν για παράδειγμα «σκύλους και γάτες να κάνουν τουλάχιστον μια γέννα πριν στειρωθούν», «τις γάτες τις εκδικούνται όταν δεν χρησιμοποιούν την άμμο τους», «να πρέπει να τρίψεις τη μούρη του κουταβιού στα ούρα του για να μάθει να μην τα κάνει μέσα» και άλλες τέτοιες «ομορφιές», που τρελαίνουν κτηνιάτρους
και εκπαιδευτές και ουσιαστικά γεννούν πληθώρα προβλημάτων στη συγκατοίκηση με τα κατοικίδια μας.
Ελάτε να καταρρίψουμε το μύθο με την άμμο, με τη βοήθεια του κτηνιάτρου που ασχολείται αποκλειστικά με γάτες Πάνου Παναγιωτόπουλου, γνωστού και ως «Αίλουρου».

Τι είναι αυτό που βγάζει τις γάτες μας εκτός αμμολεκάνης;
«Το λέρωμα εκτός αμμολεκάνης οφείλεται σε τέσσερις βασικές αιτίες: Διαταραχή στην υγεία, ακατάλληλη αμμολεκάνη, ακατάλληλη άμμος και ανεπαρκές καθάρισμα. Για να βρούμε τη λύση του προβλήματος πρέπει καταρχάς να διακρίνουμε αν πρόκειται για «υγρό λέρωμα» (ψέκασμα) ή κανονική ούρηση. Και αυτό γιατί οι γάτες χρησιμοποιούν το ούρο σαν οσφρητική υπογραφή για τις άλλες γάτες. Η ανάγκη να μαρκάρουν με τη μυρωδιά των ούρων τους την περιοχή τους είναι πολύ διαφορετική από τη βιολογική ανάγκη να ανακουφίσουν τη γεμάτη κύστη τους».

Πως θα καταλάβουμε τη διαφορά;
«Όταν η γάτα ουρεί εκτός αμμολεκάνης, κάθεται σε βαθύ κάθισμα και αποθέτει έναν όγκο ούρου σε μια οριζόντια επιφάνεια.
Οι συνηθέστερες περιοχές είναι το χαλί, το πάπλωμα, ο καναπές ή το μπάνιο.
Από την άλλη, όταν ψεκάζει, στέκεται όρθια στα πόδια της και συνήθως κάνει μια κίνηση πίεσης προς το έδαφος με τα πίσω. Τρέμει την ουρά της και ένας μικρός όγκος ούρου ψεκάζεται πάνω σε μια κάθετη επιφάνεια, όπως είναι ένας τοίχος, αφήνοντας μια ειδική έντονη μυρωδιά».

Γιατί «ψεκάζουν» οι γάτες;
«Όλες οι γάτες που δεν είναι στειρωμένες, ανεξαρτήτως φύλου, ψεκάζουν, καθώς μέσω του ούρου δηλώνουν και τη σεξουαλική τους κατάσταση, πέρα από την παρουσία τους στην περιοχή. Αυτό μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση που οι γάτες είναι στειρωμένες όταν βρίσκονται σε στρεσογόνες καταστάσεις».
Να λοιπόν τι συμβαίνει όμως σε περίπτωση που δεν πρόκειται για ένα απλό «ψεκαστικό-«παρών», αλλά για κανονική ούρηση.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μας εξηγεί τις 4 βασικές περιπτώσεις:

Διαταραχές στην υγεία:
Αν η γάτα σας ξαφνικά αρχίσει να «λερώνει» εκτός αμμολεκάνης και αρχίσει να ουρεί σε κρεβάτια, ρούχα ή μπροστά σας μην τη μαλώσετε, κάτι θέλει να σας πει:
«Προσπαθεί να σας κοινοποιήσει ένα επώδυνο ιατρικό πρόβλημα, όπως είναι η κυστίτιδα ή άλλες νόσοι του ουροφόρου σωλήνα, όπως η πολυουρία που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης.
Αν πρόκειται για μια γάτα ηλικιωμένη η αιτία μπορεί να κρύβεται σε κινητικά ή άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να την ταλαιπωρούν και δεν της επιτρέπουν να μπει στην αμμολεκάνη ή να βγει από αυτή.
Στην τελευταία περίπτωση, το ζήτημα λύνεται εύκολα με την παροχή μιας άλλης αμμολεκάνης.
Για τα άλλα προβλήματα υγείας, πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρο σας».
pellets-catΨυχικές διαταραχές:
«Το όργανο που εκφράζει την υποδούλωση της γάτας στο στρες είναι η ουροδόχος κύστη της.
Όταν λοιπόν έχει άγχος, προπαθεί να «σβήσει» με το ούρο της όλες τις μυρωδιές που τη φοβίζουν ή της δημιουργούν προβλήματα.
Αυτό μπορεί να προέρχεται σε αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας, στον ανταγωνισμό μεταξύ των γατιών του ίδιου νοικοκυριού, στην παρουσία ξένων στο σπίτι,
σε μια μετακόμιση ή αλλαγή διακόσμησης, αλλά και στο φόβο που μπορεί να προέρχεται από μια άλλη γάτα, διερχόμενα αυτοκίνητα ή το γαύγισμα του σκύλου του γείτονα.
Στην τελευταία περίπτωση, μην αφήνετε την αμμολεκάνη στη βεράντα, αλλά σε ήσυχο σημείο μέσα στο σπίτι» εξηγεί ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ακατάλληλη αμμολεκάνη:
«Ως γνωστόν η γάτα δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην καθαριότητα, σκεπάζει τις απεκκρίσεις της και προσπαθεί να «λερώνει» πάντα σε καθαρό μέρος.
Δεν της αρέσει καθόλου μια αμμολεκάνη που είναι αρκετά λερωμένη. Για αυτό καθαρίζετε καθημερινά την αμμολεκάνη της. Πλένετε ολόκληρη τη λεκάνη με νερό και υγρό σαπούνι χωρίς άρωμα, μια φορά την εβδομάδα ή συχνότερα. Απολυμαίνετε τακτικά με χλωρίνη.
Ξεπλένετε όμως με άφθονο νερό και αφήστε να στεγνώσει καλά στον αέρα πριν ξαναβάλετε άμμο.
Προσοχή, μη χρησιμοποιείτε απολυμαντικά με βάση έλαια πεύκου γιατί είναι τοξικά στις γάτες,
μη χρησιμοποιείτε απολυμαντικά με φαινόλες και σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιείτε αμμωνία,
γιατί μυρίζει στη γάτα σαν το δικό της ούρο και θεωρεί την αμμολεκάνη της εντελώς βρόμικη» συμβουλεύει.

Ακατάλληλη άμμος:
«Αν μπαίνει με δυσκολία στην αμμολεκάνη της, κάνει γρήγορα την ανάγκη της και φεύγει βιαστικά, δείχνει ότι κάτι δεν της αρέσει.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο περιεχόμενο της αμμολεκάνης, δηλαδή στον τύπο της άμμου, την ποσότητα, τη συντήρηση, την καθαριότητα της.

Ποιος τύπος άμμου είναι ο κατάλληλος και ποια άμμος αρέσει στη δική σας γάτα;
Προσέξτε τις προτιμήσεις και τα φυσικά ένστικτα της γάτας σας και συζητήστε με τον κτηνίατρο σας τα δεδομένα αυτά για να αποφασίσετε.
Γνωρίστε τη γάτα σας και δώστε διέξοδο στα ένστικτα της». Όταν μια γάτα λερώνει εκτός της λεκάνης, δεν είναι «άτακτη», θέλει να μας πει κάτι.
Μπορεί να μας ειδοποιεί πως έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή άγχος.
Ή μπορεί να μας λέει ότι δεν καθαρίζουμε επαρκώς τη λεκάνη της!

Πηγή: catway.gr