Οι 10 πιο επικίνδυνες ανθρώπινες τροφές για τις γάτες

Οι 10 πιο επικίνδυνες ανθρώπινες τροφές για τις γάτες

Κάθε ιδιοκτήτης γάτας μπορεί εύκολα να σας πει ότι οι γάτες προτιμούν τις τροφές των ανθρώπων για τα γεύματά τους.

Δεν είναι έκπληξη η εικόνα μιας γάτας που κλέβει φαγητό μέσα από το πιάτο. Αν και η πρακτική αυτή μπορεί να είναι χαριτωμένη, πολλές φορές μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη για τον τετράποδο φίλο σας. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που έχουν δυσάρεστες παρενέργειες, οι οποίες μπορεί να είναι ακόμη και μοιραίες για τη γάτα σας. Ελέγξτε τη λίστα των 10 πιο επικίνδυνων ανθρώπινων τροφών για γάτες.

Σταφίδες

678252_stafida-2
Ενώ οι σταφίδες είναι εύγευστο και υγιεινό σνακ για τους ανθρώπους, μπορούν να αποβούν μοιραίες για τις γάτες. Μια χούφτα σταφίδες μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια νεφρική ανεπάρκεια στη γάτα σας. Τα σημάδια από τυχόν τοξικότητα, εμφανίζονται συνήθως μέσα σε 24 ώρες και είναι διάρροια, έλλειψη όρεξης, λήθαργος, αδυναμία, κοιλιακό άλγος και μειωμένη ούρηση.

Κρεμμύδια

678253_kremmydi
Το να δώσετε φαγητό με κρεμμύδια στον τετράποδο φίλο σας, μπορεί να μην είναι και τόσο καλή ιδέα. Τα σουλφοξείδια και τα δισουλφίδια στα κρεμμύδια, καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο αίμα του ζώου, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας. Το κρεμμύδι σε σκόνη είναι συχνά ένα κρυφό «μπαχαρικό», οπότε να είστε προσεκτικοί.

Σκόρδο

678262_skordo
Το σκόρδο είναι μέλος της οικογένειας του κρεμμυδιού και επικίνδυνο για τις γάτες. Θεωρείται ότι είναι πιο επικίνδυνο από ό, τι τα κρεμμύδια, δεδομένου ότι οι τοξίνες είναι πιο συγκεντρωμένες στο μικρό βολβό. Ωστόσο, τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν λιγότερο σκόρδο από ό, τι κρεμμύδι, οπότε ο κίνδυνος δεν είναι τόσο αυξημένος. Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο είναι να το αποφύγετε εντελώς.

Ωμό αυγό

678266_egg.PNG
Η γάτα σας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φάει ωμά αυγά. Ο κίνδυνος της σαλμονέλας ή του E.coli είναι πολύ υψηλός. Και οι δύο αυτές ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε ένα κατοικίδιο ζώο. Τα ασπράδια των αυγών περιέχουν αβιδίνη, η οποία μπορεί να σταματήσει την απορρόφηση βιταμίνης Β.

Αλκοόλ

678271_image004
Είναι αυτονόητο ότι στα κατοικίδια σας δεν πρέπει ποτέ να δώσετε αλκοόλ, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις οι γάτες μπορεί να γλιστρήσουν επάνω στο αφύλακτο το ποτό σας. Όπως και με τους ανθρώπους, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Δυστυχώς, μια γάτα είναι πολύ μικρότερη από ό, τι ένας άνθρωπος και δεν χρειάζεται και πολύ να υποστεί τις αρνητικές συνέπειες.

Καφεΐνη

678274_coffee
Μη μοιράζεστε ποτέ το τσάι ή τον καφέ σας με τη γάτα σας. Τροφές και ποτά που περιέχουν καφεΐνη θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για τα αιλουροειδή σας. Η καφεΐνη λειτουργεί ως διουρητικό και προκαλεί αφυδάτωση. Επίσης τονώνει την καρδιά και το νευρικό σύστημα. Η σοκολάτα είναι ιδιαίτερα κακή, δεδομένου ότι περιέχει και καφεΐνη και θεοβρωμίνη, μια χημική ουσία που θα μπορούσε ακόμη και να σκοτώσει τη γάτα σας.

Λίπος

678275_fat
To λίπος μπορεί να είναι καλό σε μικρές ποσότητες, αλλά στη διατροφή της γάτας σας το λίπος από τη μπριζόλα που προορίζετε για εσάς δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι, με συμπτώματα εμετού και διάρροιας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να επιλέξετε αυτό που βρίσκεται σε τροφές ειδικά για γάτες.

Kόκαλα

678280_IMG_2826
Τα κόκαλα είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα στη λίστα. Αν και σε καμία περίπτωση δεν είναι τοξικά, τα κόκαλα μπορούν να κατακερματιστούν όταν μαγειρεύονται και να προκαλέσουν εσωτερική ρήξη ή εμπόδια στο έντερο. Ακόμα και ωμά, τα κόκαλα θεωρούνται υπεύθυνα για πολλούς πνιγμούς των αγαπημένων μας ζώων. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται τα κόκαλα των πουλερικών. Εκτός από εντερικά προβλήματα, τα οστά που καλύπτονται με λίπος ή χόνδρους μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα. Έτσι η γάτα σας μπορεί να καταλήξει με εμετό ή διάρροια.

Γαλακτοκομικά

678285_Cat-drinking-milk
Οι γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μόλις ενηλικιωθούν. Η αδυναμία να απορροφηθεί η λακτόζη από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, σημαίνει ότι η γάτα σας μπορεί να καταλήξει με διάρροια. Η αδιαθεσία της μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και ίσως χρειαστεί να επισκεφθεί κτηνίατρο. Αποφύγετε να δώσετε κρέμα ή γάλα στη γάτα σας, εκτός και αν επιλέξετε προϊόντα χωρίς λακτόζη.

Αβοκάντο

678288_Avocado-Half-Cut
To φαινομενικά αθώo αβοκάντο περιέχει την ουσία Persin, που είναι πολύ τοξική για τα ζώα και φυσικά για τις γάτες. Το σύνολο του αβοκάντο είναι τοξικό, οπότε καλό θα είναι να μην αφήνετε τη γάτα σας να παίζει με το κουκούτσι. Ανάλογα με το πόση ουσία Persin καταπιεί η γάτα, μπορεί να αποκτήσει γαστρεντερικά προβλήματα, αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμα και υγρό γύρω από την καρδιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα προβλήματα μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο.
Για να είναι ασφαλής η γάτα σας θα πρέπει να επιλέγετε τροφή ειδικά για γάτες αντί για τα αποφάγια του βραδυνού. Ακόμη όμως κι αν το κάνετε αυτό, φροντίστε να διατηρείτε τρόφιμα που ίσως είναι τοξικά, μακριά από τα κατοικίδιά σας.
Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει φάει κάτι τοξικό, καλέστε τον κτηνίατρό σας.
Πηγή: www.lifo.gr