Μύθοι και πλάνες για τη διατροφή της γάτας

Μύθοι και πλάνες για τη διατροφή της γάτας

Ανέκαθεν πολλοί μύθοι και προλήψεις είχαν ειπωθεί γύρω από τις γάτες και ακόμα και σήμερα πολλοί διατρέφουν τη γάτα τους με λάθος τρόπο έχοντας κατά νου αυτούς τους μύθους. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να διαψεύσει μερικούς από τους γνωστότερους και ελπίζω ότι θα βοηθήσει αρκετούς από εσάς να προσφέρετε καλύτερη ποιότητα διατροφής στο γατάκι σας.

Αγελαδινό γάλα
Παρʼότι αρκετές γάτες λατρεύουν το αγελαδινό γάλα, δεν είναι κάτι που συνιστάται. Πολλές γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και το αγελαδινό γάλα μπορεί να τους προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και διάρροιες. Αυτό είναι ειδικά επικίνδυνο για γατάκια που μπορούν να αφυδατωθούν γρήγορα. Μια ενήλικη γάτα δεν έχει καν ανάγκη το γάλα. Αν πρέπει να δώσετε γάλα στη γάτα σας προτιμήστε το ειδικό γάλα για γάτες, το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για να καταναλώνεται από γάτες.

Ψάρια

Είναι απόλυτα εντάξει να δίνετε στη γάτα σας μερικές φορές λιχουδιές από ψάρια, αλλά δεν θα έπρεπε να αποτελέσει μέρος της καθημερινής τους διατροφής. Οι υπερβολικές ποσότητες ψαριού μπορούν να προκαλέσουν την ασθένεια statitis (γνωστή και ως Yellow fat disease) η οποία προκαλείται από την έλλειψη βιταμίνης Ε. Οι γάτες χρειάζονται ταυρίνη στη δίαιτα τους και το ψάρι δεν τους την παρέχει σε ικανοποιητική ποσότητα.

Τροφή για σκύλους

Είναι πολύ επικίνδυνο να ταΐζετε τη γάτα σας με σκυλοτροφή. Η σκυλοτροφή δεν έχει απαραίτητα διατροφικά στοιχεία όπως η ταυρίνη και το αραχιδονικό οξύ (arachdonic acid). Η έλλειψη της ταυρίνης μπορεί να προκαλέσει τύφλωση και του αραχιδονικού οξέως ξηρή και φολιδωτή επιδερμίδα. Τέλος, οι γάτες χρειάζονται περισσότερες πρωτεΐνες και λιπαρά από τους σκύλους στη διατροφή τους.

Ταινία

Είναι μύθος ότι οι γάτες παθαίνουν ταινία λόγω κακής διατροφής. Οι γάτες παθαίνουν ταινία αν καταπιούν ψύλλους, οι οποίοι μεταφέρουν το παράσιτο. Επίσης οι γάτες μπορούν να πάθουν ταινία τρώγοντας μολυσμένα ποντίκια ή άλλα μολυσμένα ζώα.

Σκόρδο

Πολλοί πιστεύουν ότι αν βάλεις σκόρδο στο φαγητό της γάτας θα σκοτώσει τα σκουλήκια που αυτή ίσως έχει. Ωστόσο αν και ίσως το σκόρδο να κάνει το φαγητό να έχει ελαφρώς καλύτερη γεύση δεν έχει κανένα αποτέλεσμα για τα σκουλήκια. Ο καλύτερος τρόπος να ξεφορτωθείτε τα σκουλήκια είναι μέσω φαρμακευτικής αγωγής που θα σας γράψει ο κτηνίατρος σας.

Κονσερβοποιημένη τροφή

Είναι μύθος ότι όλες οι γάτες προτιμούν την κονσερβοποιημένη τροφή. Αρκετές όντως την προτιμούν αλλά υπάρχουν και άλλες που τρώνε μόνο ξηρά τροφή λόγω προτίμησης και όχι αποκλειστικά συνήθειας.

Γεύση

Δεν ισχύει ότι οι γάτες προτιμούν την τροφή με έντονη, νόστιμη γεύση. Οι γάτες δεν έχουν και τόσο καλή αίσθηση της γεύσης και τρώνε κυρίως βάση της μυρωδιάς.

Γρασίδι

Αν ασχολείστε με τη γάτα σας, μην ανησυχήσετε αν αυτός ή αυτή επιμένει να μασάει γρασίδι και αγριόχορτα στην πρώτη ευκαιρία. Το γρασίδι είναι καλό για τις γάτες. Περιέχει ειδικές βιταμίνες και επίσης δρα σαν αποτελεσματικό εμετικό, βοηθώντας τες να αποβάλλουν τα ανεπιθύμητα στοιχεία, όπως τις τριχόμπαλες. Αν εσείς και η γάτα σας ζείτε σε διαμέρισμα ψηλά, δίχως εύκολη πρόσβαση σε κήπο, φυτέψτε της γρασίδι από σπόρους σʼένα κουτί στο παράθυρο. Το μάσημα του χόρτου σε καμία περίπτωση δεν είναι σημάδι ότι η γάτα σας είναι άρρωστη, όπως φημολογείται.

Ποντίκια

Οι γάτες κυνηγούν ποντίκια, πουλιά, έντομα κλπ για σπορ, όχι σαν πηγή για τροφή. Είναι αλήθεια ότι σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να φάνε ένα μέρος από τη λεία τους, αλλά βασικά την κυνηγούν για τη χαρά του παιχνιδιού. Γιʼαυτό δεν χρειάζεται να σκέφτεστε ότι το υπερβολικό τάισμα την κάνει απρόθυμη ή το να μην την ταΐζετε την ενθαρρύνει να καθαρίσει το μέρος από τα μικρά τρωκτικά. Το αντίθετο συμβαίνει. Οι καλοταϊσμένες γάτες είναι οι καλύτεροι κυνηγοί.

Μύγες

«Οι γάτες που τρώνε μύγες αδυνατίζουν» λένε μερικοί. Αν και υπάρχει η πιθανότητα η γάτα να φάει μια κρεατόμυγα που μπορεί να έχει βακτηρίδια, το πρόβλημα είναι μικρό. Καμιά φορά, μπορεί οι μύγες να μεταφέρουν αυγά σκουληκιών από τη μία γάτα στην άλλη, αλλά –εκτός από έναν πολύ μικρό κίνδυνο- οι γάτες που τρώνε μύγες σπάνια παθαίνουν κάτι κακό.

Πηγή: Subject to change